Üdvözöljük Gútán!
2024. május 8. szerda, Mihály
Szórványos felhőzet
6 °C
Szórványos felhőzet

Kényelmesebb lesz az ügyintézés az adóhivatalban

Hírek

január 8., 16:48 / Szerző: Administrator
A központi adóhivatal átszervezése miatt átalakul a gútai adóhivatal ügyfélfogadási rendszere is. Ezentúl nem önálló hivatalként, hanem a nyitrai adóhivatal ügyfélszolgálati irodájaként fog működni, az adófizetőket ez csak részben érinti.

Adóhivatal

A központi adóhivatal átszervezése miatt átalakul a gútai adóhivatal ügyfélfogadási rendszere is. Ezentúl nem önálló hivatalként, hanem a nyitrai adóhivatal ügyfélszolgálati irodájaként fog működni, az adófizetőket ez csak részben érinti.

A helyi adóhivatal az adóhatóság átszervezésével egy új hivatal, a Pénzügyi Felügyelet hatáskörébe tartozik. Tehát mindent egy helyen lehet intézni. A gútai adóhivatalban csupán hétfős személyzet maradt.

„Mi továbbra is várjuk az ügyfeleket, az újítások belső adminisztratív jellegűek, illetve a nyitvatartásnál vannak változások.” – tájékoztatott Zuzana Győriová, megbízott vezető.

„Ügyfeleinket hétfőtől csütörtökig reggel kilenctől délután ötig fogadjuk, azzal a kitétellel, hogy délután háromtól ötig a bejárati ajtón kifüggesztett lapon található telefonmelléklet tárcsázásával kell csengetni. Ezt biztonsági okból kellett bevezetni. Pénteken pedig reggel kilenctől délután kettőig van az ügyfélfogadás.” – tette hozzá Győriová.

Délután háromtól tehát két munkatárs fogadja az ügyfeleket, azonban márciusban, felkészülve a nagy ügyfélrohamra, teljes munkaerő-kapacitással működnek.

Az újítások jelentős része adminisztratív jellegű, ám a kliens ezentúl ügyfélpultoknál intézheti ügyeit, azaz nem kell az irodákat járni. Gútán teljesen leépül az ellenőrző és végrehajtó részleg, az itt dolgozók a hivatal komáromi kirendeltségén folytatják munkájukat, három alkalmazottak pedig elbocsátottak.

A gútai adóhivatal átszervezése nemcsak a helyieket érinti, hiszen ide tartoznak Bogya, Bogyarét, Szilas, Ifjúságfalva, Gellér, Zsemlékes, Lakszakállas, Komáromfüss, Tany, Nemesócsa és Csicsó települések adófizetői is. Ez az állapot előreláthatóan csupán év végéig áll fenn, további intézkedésről egyelőre nem lehet tudni.

Mintegy ötezer adófizető, azon belül is 4300 természetes személy és 700 jogi személy tartozik az gútai kirendeltség alá. Januárban még csak ismerkednek az új rendszer lehetőségeivel, de az „adóhivalba” látogató ügyfelek nem tapasztaltak semmilyen fennakadást. „Azt vettem észre, még az itt dolgozóknak is új ez a helyzet. – mondta egy hölgy. – A számítógépes hálózat leállása miatt lassúbb az ügyintézés, de nagyon készségesek a dolgozók.” Egy idős férfi elmondása szerint az új rendszernél kell egy kis átmenet, de alapjában elégedett a hivatalnokok munkájával.

Győriová elárulta, hogy előzékenyek az ügyfelekkel szemben, magyarul is kommunikálnak, illetve készségesen segítenek kitölteni a beadványokat, ám választ csak szlovák nyelven küldenek. A megbízott vezető szerint ezidáig ezzel nem volt különösebb gond, az emberek többsége ezt megérti.

A változások érintik az önkormányzatot is, hiszen ezentúl a megyei hivatalhoz tartoznak majd, itt kell majd intézni az önkormányzati ügyeket.

Mindezen intézkedések célja az elektronikus ügyintézés elősegítése, mivel ezáltal jelentősen csökkenteni lehet a hivatalok fenntartási költségei.

Borka Roland