Szeretné megváltoztatni városunk nevét Kolárovóról Gútára?

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 15. kedd, Jolán

Szeretné megváltoztatni városunk nevét Kolárovóról Gútára?

2012.01.14 / 18:50
Népszavazást tartanak március 10-én Gútán a város történelmi nevének visszaállításáról. Az önkormányzat erről szóló javaslatát Gőgh Mihály mérnök terjesztette be, amelyet tavaly karácsony előtt elfogadott a városi képviselőtestület.

TáblaHir
Népszavazást tartanak március 10-én Gútán a város történelmi nevének visszaállításáról.
Az önkormányzat erről szóló javaslatát Gőgh Mihály mérnök terjesztette be, amelyet tavaly karácsony előtt elfogadott a városi képviselőtestület.

Jelenleg a városlakók a postaládájukba kapnak egy tájékoztató lapot a referendum tudnivalóival. A helyi népszavazás március 10-én lesz reggel hét órától este tízig a szétírás szerint. Az önkormányzat nyolcezer eurót irányzott elő a referendumra.

A referendumon résztvevőknek a „Szeretné megváltoztani városunk nevét Kolárovóról Gútára?” kérdésre kell válaszolnia. Gútán 8891 a választásra jogosultak száma, köztük a külföldön élő gútaiak is jelezték, részt kívánnak venni a szavazáson.

A város történelmi nevének visszaállításához azonban nem lesz elegendő a sikeres népszavazás, ugyanis a névváltoztatáshoz kormányrendelet szükséges.

A népszavazás sikerességéhez a választásra jogosultak legalább felének részt kell venniük a referendumon és az igenek számának meg kell haladnia a leadott szavazatok ötven százalékát.

Az eredményt és a javaslatot a város vezetésének el kell juttatnia a körzeti hivatalhoz, amely az ellenőrzés után a belügyminisztériumba küldi. Ezt követően a szaktárca előkészíti a szükséges rendeletet és a kormány elé terjeszti, amely kimondja a végső szót.

„Nem lehet sem túl hosszú, sem pedig olyan, amely használatos, de sem az erkölcsöt, vallási vagy nemzeti érzést sértő illetve a történelmi fejlődést figyelmen kívül hagyó megnevezés sem. és a megnevezésnek szlováknak kell lennie.” – nyilatkozta Natália Hattalová, a belügyminisztérium sajtóosztályának egyik munkatársa.

Több mint húsz éve már volt hasonló kérdésben népszavazás Gútán, a szavazók kilencven százaléka szerette volna visszaállítani a város régi nevét, azonban az akkori kormány nem vette figyelembe a helyiek akaratát.

Horváth Árpád, polgármester korábban azt nyilatkozta, elfogadja a lakosok döntését.

Civil kezdeményezésre tavaly novemberben petíció indult a város történelmi nevének visszaállítására kiírandó népszavazás érdekében, ám még szeptember végén Halász Béla független megyei képviselő önkényesen már kihelyezett egy magyar nyelvű helységnévtáblát.

Halászt akkor feljelentették, a táblát leszereltették. Október folyamán város polgármestere kérvénnyel fordult az illetékes hivatalhoz, amely a rendőrségnek küldte elbírálásra, de nem volt hatályban az ezt intéző kormányrendelet, ezért elutasították a kérvényt.

December 19-én civilek egy csoportja ismét kihelyezte a magyar városnévtáblát, amelyet január elsejétől életbe lépett rendelet szerint már hivatalosan is ki lehet helyezni.

Jelenleg még a város vezetése nem kérvényezte ismételten a magyar helységnévtáblákat. Az sem tisztázott még, hogy ki állja majd a táblák elkészítését.


Kolárovo helyett is Gúta lehet a mintegy tizenegyezer lakosú kisváros, ha elsősorban a „gútai nemzet” majd pedig a hatalmon lévő kormány áldását adja.

Borka Roland