Csökken a gútaiak száma

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 12. szombat, Villő

Csökken a gútaiak száma

2012.02.21 / 10:14
Évről évre csökken a gútai lakosok száma. Derül ki a városi hivatal által közzétett statisztikai kimutatásból.

Névtelen 1

Évről évre csökken a gútai lakosok száma. Derül ki a városi hivatal által közzétett statisztikai kimutatásból.

 

Németh Iveta hivatalvezető szerint több elhalálozás volt a tavalyi évben, mint ahány gyermek született.

 

„Tavaly a 91 születésre 151 elhalálozás esett, ami tehát csökkenő népszaporulatot jelent. Ugyanakkor jelentős különbség mutatkozik a Gútára költözők és az elköltözők aránya között. Kilencvenhárman jelentették be állondó lakhelyüket Gútán, míg 79 azok száma, akik elköltöztek a városból.” – nyilatkozta a hivatalvezető.

 

Különböző okokból váltják lakhelyüket, sokan a jobb megélhetés reményében távoznak.

 

Azonban még ez sem befolyásolja jelentősen a népességfogyást Gútán. Nincs pontos kimutatás arról, hány gútai él külföldön, de becslések szerint számuk mintegy hétszázra tehető. Közülük a jelentős többség ugyan kötődik a városhoz, azonban nem szándékozik visszatérni.

 

Érdekességként a hivatalvezető elárulta, hogy ismét többen választották a polgári esküvőt, mint az egyházit. Gútán a tavalyi év folyamán 46 házasságkötést regisztráltak, ebből 35 polgári szertartás volt.

 

Gútának jelenleg 10746 lakosa van és meglehetősen magas, mintegy 17 százalékos a munkanélküliek száma, ami a továbbiakban még emelkedhet, ugyanis a dél-komáromi Nokia 2300, míg az észak-komáromi hajógyár 300 alkalmazottjával bontja fel a munkaszerződést.

 

Borka Roland