Némi rendzavarás a magyar ünnepségen Gútán

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 12. szombat, Villő

Némi rendzavarás a magyar ünnepségen Gútán

2012.03.19 / 16:14
Leárulózták a Most-Híd gútai alapszervezetének tagjait az 1848-49-es magyar szabadságharc és forradalom kitörésének évfordulóján tartott megemlékezésen Gútán. Leárulózták a Most-Híd gútai alapszervezetének tagjait az 1848-49-es magyar szabadságharc és forradalom kitörésének évfordulóján tartott megemlékezésen Gútán. Leárulózták a Most-Híd gútai alapszervezetének tagjait az 1848-49-es magyar szabadságharc és forradalom kitörésének évfordulóján tartott megemlékezésen Gútán. Leárulózták a Most-Híd gútai alapszervezetének tagjait az 1848-49-es magyar szabadságharc és forradalom kitörésének évfordulóján tartott megemlékezésen Gútán.

hirkep1848

Leárulózták a Most-Híd gútai alapszervezetének tagjait az 1848-49-es magyar szabadságharc és forradalom kitörésének évfordulóján tartott megemlékezésen Gútán.

 

A helyi Szent Rozália parkban a forradalom 164-ik évfordulója alkalmával megrendezett ünnepi megemlékezés és koszorúzáson először Jónás Csaba szavalt, majd Mayer János ismertette a programot.

 

A beszédek előtt a Gut-Band zenével emlékezett a nemrég a lángok martalékává vált Krasznahorka váráról. Horváth Árpád polgármester a szabadság fontosságáról beszélt.

 

„A szabadság felelőssége: valóra kell váltanunk mindazt, ami a szabadságból következik. Ki kell teljesítenünk az életünket. A szabadság csak lehetőség, magunk éljük az életünket. Minden lehetőség csak annyit ér, amennyit valóra tudunk váltani belőle. – mondta beszédében a polgármester.

 

Koczkás Beáta, alpolgármester, a Magyar Koálíció Pártja helyi szervezetének elnöke szenvedélyes beszéddel készült, amelyben előtérbe helyezte és okulásul hozta fel a múlt heti sikertelen helyi népszavazást majd a jövőbe tekintés fontosságát hangsúlyozta.

 

„Elődeink, nagyjaink felelősségüket tudatosítva ránk hagyták a tudást, a kultúrát, a hagyományokat, a nyelvet, a szabadság kivívásának útmutatóját. Most rajtunk a sor. Tudatosítanunk kell felelősségünket nemzetünk jövője iránt.  Felvidéki, jelenleg szlovákiai magyarként pedig tudatosítanunk kell a mi felelősségünket is az itt élő két nemzet, a magyar és szlovák nemzet békés egymás mellett éléséért. – szólt az egybegyűltekhez Koczkás.

 

Ezt követően sor került a koszorúzásra, amit megzavart néhány hangoskodó. Amikor a Most-Híd párt helyi szervezetének képviselői elhelyezni igyekeztek az emlékezés koszorúit, néhány elégedetlenkedő hangos fujjogásba kezdett és árulónak nevezte a szervezet tagjait. Volt, aki elszlovákosítással vádolta meg őket, illetve füttyögtek is nekik.

 

Miután minden helyi egyesület, társadalmi és politikai szervezet, iskolai intézmények és képviseletük elhelyezte koszorúikat, a megemlékezés a helyi művelődési központban folytatódott, ahol a Kor-Zár verséneklő együttes adott témába illő koncertet.

 

Borka Roland

A szerző felvételei