Médiasztárokat avattak Gútán

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 12. szombat, Villő

Médiasztárokat avattak Gútán

2012.03.28 / 14:11
Ifjú leendő újságírók vetélkedőjét rendeztek a gútai magániskolában, ahol az ország szinte valamennyi régiójából érkeztek résztvevők.

 Mediasztar

Ifjú leendő újságírók vetélkedőjét rendeztek a gútai magániskolában, ahol az ország szinte valamennyi régiójából érkeztek résztvevők.

 

A Schola Privata Gutaiensis Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola által kezdeményezett verseny ötlete Cseri Ilona pedagógus agyából pattant ki és ebben az évben harmadik alkalommal került megrendezésre.

 

Az iskola Oszlopgalériájában tartott megnyitón Majer Péter igazgató ismertette a nap programját, majd Szokol Dezső iskolatulajdonos és Cs. Liszka Györgyi, a Vasárnap főszerkesztője mondott néhány szót a megjelenteknek. Szokol rámutatott a magyar nyelv ilyen jellegű ápolásának fontosságára.

 

 „Remélem, húsz év múlva ugyanígy, ugyanitt részt vehetünk ezen a megmérettetésen, mert akkor ezt egyben azt is jelenti, hogy továbbra is fennmarad a magyar nyelv ezen a vidéken. – mondta Szokol.

 

Cs. Liszka Györgyi  a Vasárnap főszerkesztője az újságról és újságírás megtartásának lehetőségeiről beszélt. „Hiszem, hogy a nyomtatott sajtó nem megy ki a divatból, s az itt résztvevő versenyzők ezt az érzetet keltik bennem.”  - mondta nyitóbeszédében.

 

Az elődöntőket követően a versenyzőknek négy kategóriában kellett bizonyítaniuk, amelyekben kihirdették az Év diákújságíróját, illetve külön versenyeztették az iskolaújságokat it.

 

A háromlépcsős döntőn a diákoknak nemcsak írott formában, de szóban is előadták az elvégzett feladatokat. 

 

Az első kategóriában az alapiskolások ötödik-hetedik osztályos tanulók versenyeztek, akiket Cs. Liszka Györgyi a Vasárnap főszerkesztője, Gózon Ákos a budapesti Géniusz Projektiroda képviselője valamint Varga Dávid a tavalyi harmadik kategória győztese bírált. Az első három helyen a gútai Corvin Mátyás Magyar Tannyelvű Alapiskola diákja: Horváth Viktória, Csontos Mária és Tánczos Rita végzett.

 

A második kategóriában az alapiskolások nyolcadik és kilencedik évfolyama versenyzett. A Lacza Gergely (Katedra újság), Szabó Lantódy Andrea (Corvin Mátyás MTNYAI) és ifj. Batta György (Komáromi Lapok) alkotta zsűri úgy határozott, hogy a harmadik és második helyre az izsai Döme Károly alapiskola két diákját, Pinke Veronikát és Bilkó Biankát hozta, míg az első helyet Földes Bence, az ipolyszakállosi alapiskola és óvoda diákjának szánták.

 

A harmadik, azaz a középiskolások kategóriájában Molnár Norbert, az Új Szó főszerkesztője mint zsűri elnöke, valamint Lajtman Béla (Pedagógusfórum), illetve Szénássy Tímea (Delta hetilap főszerkesztője) hosszas tanakodás után meghozták döntésüket, amelynek értelmében a harmadik helyet Puchla Nikolett, a galántai Kodály Zoltán gimnázium tanulója érdemelte ki, második helyen a zselízi Volter Teodóra végzett, míg az év Médiasztárja Krč Viktor, párkányi gimi diákja lett.

 

A főiskolások és egyetemisták kategóriájában a felsővámosi Németh Péter bizonyult a legjobbnak.

 

Az iskolaújságok tekintetében Szanyi Mária néprajzkutató volt a zsűri elnöke, aki az alapvető újságszerkesztési kritériumokon kívül az ötletességet és az összhatást pontozta.

 

Az alapiskolák kategóriájában a nyékvárkonyi Móra Ferenc alapiskola bizonytalan időközönként megjelenő diáklapja, a MIAzÚjság? nevű újságja kapta a legjobb besorolást, míg a középiskolások kategóriájában a párkányi gimi Krétapor diákújságja nyerte el a zsűri tetszését.

 

A Médiasztár elnevezésű országos verseny hagyományteremtő céllal indult, hogy valamiképpen összefogja a leendő újságírókat, létrehozva ezzel egyfajta felvidéki magyar médiaműhelyt.

 

Borka Roland

A szerző felvételei