Év pedagógusa 2012: Kiss Valéria

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 12. szombat, Villő

Év pedagógusa 2012: Kiss Valéria

2012.03.30 / 19:27
Odaítélték az Év pedagógusa címet a gútai városi hivatal dísztermében megtartott ünnepségen, amelyen a város vezetése mellett önkormányzati képviselők, intézményvezetők és pedagógusok vettek részt.

vghir
Odaítélték az Év pedagógusa címet a gútai városi hivatal dísztermében megtartott ünnepségen, amelyen a város vezetése mellett önkormányzati képviselők, intézményvezetők és pedagógusok vettek részt.

 

Verset mondott Szabó Katalin és Hajkó Hajnalka, s ezt követően Horváth Árpád polgármester köszöntötte a díjazott pedagógust, Kiss Valériát. Beszédében kiemelte a tanárnő küldetését és szakmai érdemeit.

 

„Kevés más olyan hivatás van, ahol ennyi a kudarc és az erőfeszítés. De sok lehet a siker, ahol a jó, vagy jókor kimondott szónak, esetleg rossz, vagy rosszkor kimondott szónak, ami a gyermekeket talán egész életen át elkíséri. Kevés más olyan hivatás van, amelynek hasznát csak évek, esetleg évtizedek múlva láthatjuk. Tanáraink személyiségébe beivódik a mi személyiségünk is. És ebben óriási a felelősség, hiszen a pedagógusokon a jövő, hogy milyen lesz a jövő embere és általa a jövendő világ.” – mondta beszédében a polgármester.

 

Az 1953-ban született Kiss Valéria 1976-ban kezdte pedagógusi munkáját kémia és természetrajz szakon. 1983-ban azonban átvette az akkori városi pionír és ifjúsági ház, a mai szabadidőközpont vezetését.

 

Tíz évig állt az intézmény élén, s aztán visszatért az alapiskolai oktatáshoz. 2006-tól a J. A. Komenský alapiskola igazgatóhelyettesként tevékenykedik. Gútán immár hatodik éve irányítja az ún.: zöld iskola nemzetközi környezetvédelmi programot, amely immár öt alkalommal részesült díjazásban.

 

A környezetvédelmi tevékenységéről a sajtóban is publikál. Iskolai oktatóprogramokat tervez és környezetvédelmi pályázatokat ír, amelyekből eddig három sikert hozott. Hét éve szervez nyári gyermektáborokat. Több éve tevékenyen részt vesz a szakszervezetben, ifjúsági szervezetekben és a Szlovák Kultúra Barátainak Egyesületében.

 

Szabadidejében aktív tagja a Mosoly énekkarnak, ám igazi szenvedélye a környezetvédelem. Tagja a gútai önkormányzat mellett működő árvízvédelmi és környezetvédelmi bizottságnak.

 

Kiss Valéria sikeres javaslatot adott a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériumának, amelynek alapján Gúta város elnyerte a környezetvédelmi miniszter kitüntetését. Minden évben sikeresen készít fel diákokat a kémiai és biológiai olimpiászokra.

 

 „Meggyőződésem, hogy az Év pedagógusa díj a megfelelő kezekbe kerül. Az elismerés olyan személy irodáját fogja díszíteni, akinek nevét valóban nagy betűkkel lehet felírni és állíthatom róla, hogy pedagógus. - mondta Horváth Árpád polgármester.

 

A város vezetése valamint Rigó Magdolna, a kultúra és kulturális örökség bizottságának elnöke, valamint Madarász Róbert, az oktatási és iskolaügyi bizottság elnöke nevében a polgármester emlékplakettet adott a kitüntetett pedagógusnak.  

 

Kiss Valéria beszédében köszönetet mondott elsősorban családjának, munkatársainak, kollégáinak és nem utolsó sorban a város vezetésének.

 

„Elsősorban szeretném megköszönni családomnak, amely elnézte kései hazaérkezéseimet, valamint az iskoláknak, iskolai intézményeknek, egyesületeknek, akikkel mindig jó volt az együttműködés.” - mondta a kitüntetett.

 

Az ünnepség végén Szabó Becse Ilona előadóművész elénekelt néhány áriát.

Borka Roland

A szerző felvételei