40. Szól a nóta Gútán

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 12. szombat, Villő

40. Szól a nóta Gútán

2012.04.18 / 20:08
Jubileumi nóta és népdalestet tartottak szombaton a helyi művelődési központ színháztermében.

 Hir01

Jubileumi nóta és népdalestet tartottak szombaton a helyi művelődési központ színháztermében.

 

A CSEMADOK gútai alapszervezete által szervezett 40. Szól a nóta műsoron tizenegy előadó szórakoztatta a nézőket. Az est házigazdája, Hájos Irén januárban megválasztott CSEMADOK-elnök ismertette a program menetét, majd egyenként bemutatta a fellépőket, akik között a gútai közönség számára ismert előadók is voltak.

 

„Nóta és népdalestünkkel erősíteni kívánjuk nemzeti kincsünket, a magyar nótát. ’S ha megszólal a hegedű, kíséri a cimbalom és brácsa, magyar ember ajkán ekkor felcsendül lelke, szép nótája. Sok évtized telt el így már, de megmarad szívünkben a nóta, azt dalolják a galambok, velük zúgják a harangok, hogy él még a magyar nóta.’ Ezen munkálkodunk mi, a CSEMADOK vezetősége, itt Gútán, immár negyven éve.” – mondta bevezetőjében Hájos Irén.

 

Az előadók sorát Gőgh Zoltán gútai énekes nyitotta, aki megfelelő hangulatba hozta a nézőket. Ha kiemeljük a gútai előadókat, akkor mindenképpen megemlítendő Morvay István illetve Molnár Angelika. Morvay István egy évadot kivéve mindezidáig valamennyi nótaesten részt vett. Remek előadók váltották egymást a színpadon.

 

Fellépett Vígh Valéria (Felsőszeli), Gál Zoltán (Hetény, Andód), Borka Karolina (Kamocsa, Érsekújvár), Magyar Nándor (Szalka), Iványi Árpád (Vezekény), Lajos András (Dunamocs), Kollár Katalin (Dunaszerdahely) és nem utolsó sorban id. Derzsi György (Nagyszarva). Az előadókat Mezei Ernő és népi zenekara kísérte.

 

A negyvenedik évforduló alkalmából a CSEMADOK helyi alapszervezetének vezetősége emlékplakettet adományozott a fellépőknek, valamint Horváth Árpád, Gúta polgármesterének, aki rövid beszédében kiemelte a magyar szervezet áldozatos tevékenységét és reményét fejezte ki, hogy tovább él a nóta és népdalest megrendezésének hagyománya.

 

Díjat kapott Mayer János, a művelődési központ igazgatója is, aki azonban egészségi okai miatt nem vett részt a rendezvényen, helyette Molnár Ágnes vette át az emlékplakettet.

 

A fellépők igazi hangulatot varázsoltak, olyannyira, hogy idén is sikerült megénekeltetni a közönséget, amely szűnni nem akaró tapssal köszönte meg a mintegy négy órás Szól a nóta című műsort.

 

Borka Roland

A szerző felvételei