Rendkívüli állapot Gútán

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 12. szombat, Villő

Rendkívüli állapot Gútán

2013.03.15 / 11:38
Több tucat elakadt gépjármű, hóban bukdácsoló emberek, orkán erejű szél és hóvihar. – ez jellemzi Gútát és környékét. Csütörtökön az évszakhoz képest szokatlan időjárás miatt a város környékén több útszakasz járhatatlan, este nyolctól a polgármester rendkívüli állapotot hirdetett ki.

Több tucat elakadt gépjármű, hóban bukdácsoló emberek, orkán erejű szél és hóvihar. – ez jellemzi Gútát és környékét. Csütörtökön az évszakhoz képest szokatlan időjárás miatt a város környékén több útszakasz járhatatlan, este nyolctól a polgármester rendkívüli állapotot hirdetett ki. Az erős, akár 140 km/ó széllökések és a sűrű havazás miatt kétméteres hótorlaszok keletkeztek, a helyzetet különféle mentőalakulatok kezelik.

 

Péntek este tízig érvényes a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet által kiadott másodfokú riasztást adott ki. Lezárták a Gúta kivezető útszakaszait, a városi hivatal közleménye szerint a kedvezőtlen időjárási helyzet miatt tilos elhagyni a város területét, sem gépjárművel, sem egyéb módon. A város kivezető szakaszai járhatatlanok, ezen utakat a rendőrség lezárta.

 

A Gúta és Nemesócsa közti útszakaszon mintegy negyven gépjármű rekedt az úton, a hóátfúvások miatt teljesen lebénult a forgalom, egy kamion keresztbe állt a közúton, s ennek következtében több tucat jármű nem tudott tovább haladni. A mentési munkálatokba bevonták a hadsereget, a szlovák belügyminisztérium mentőalakulatát, a tűzoltóság és önkéntesek is segítenek. A Gúta és Nemesócsa közt rekedt járművek mentését péntek délelőtt kezdték meg a lánctalpas katonai járművek. 

 

Gúta és Nemesócsa között fokozatosan teszik szabaddá az utat. - jelentette a tűzoltóság. Nemesócsán már a Dlhé Pole önkéntes tűzoltó egyesület is segédkezik a hóban rekedt gépjárművek kiszabadításában. Gúta és Nemesócsa között mintegy 50 gépjármű, abból legalább egy tucat kamion rekedt. A hótorlaszok néhol elérik az 5 méteres magasságot is. Az önkéntes tűzoltók a DHZ POLE elnevezésű technikájuk ismertetője, hogy régi katonai gépjárművek alkatrészeit is belerakták. A nagyszombati önkéntesek már tegnap este óta Gútán tartózkodnak, a munkálatokat a meglehetősen erős szél hátráltatja.

 

 

Horváth Árpád polgármester tájékoztatott: „Egész éjszaka szolgálatot teljesítettünk a városi hivatalban, folyamatosan munkálkodunk. A nem megfelelő időjárás miatt Gútán rekedt mintegy negyven embert, köztük gyermekeket is elszállásoltunk, meleg takarókat biztosítottunk a számukra, pénteken reggelivel, meleg teával kínáltuk őket.”

 

Az ítéletidő pénteken is folytatódik, ezért fokozott óvatosságra intenek az illetékesek, és kérik a lakosokat, hogy akinek nem muszáj, az ne induljon útnak. A mentési munkálatok Gúta és környékén továbbra is folynak. A szerencsétlenül járt embereket a város és a környező települések óvóhelyein szállásolták el. Legrosszabb a helyzet a Gúta és Nemesócsa közti útvonalon, ott továbbra is rendkívüli az állapot, már minden létező mentőalakulat besegít, de a mentést akadályozza a zord időjárás. Aki teheti, ne induljon útnak, katasztrofálisak az útviszonyok.

 

„A nemesócsai ideiglenesen kialakított óvóhelyen tartózkodott Robert Kaliňák, szlovák belügyminiszter, Tibor Gašpar, országos rendőr-főkapitány és Alexander Nejedlý, a szlovák tűzoltóság elnöke, akik személyesen felügyelték a mentési munkálatokat, több speciális alakulat vesz részt a mentésben, lehetőségeinkhez mérten folyamatosan tájékoztatjuk az embereket. – mondta Renáta Čuháková, a nyitrai rendőrparancsnokság szóvivője.

 

Gútán továbbra is rendkívüli a helyzet, a város vezetése mindent megtesz, hogy minden szolgáltatás megfelelően működjön.

 

Az egyházi iskola mára igazgatói szabadot rendelt el, szünetel a tanítás a gimnáziumban és az alapiskola felső tagozatán, az alsó tagozaton és óvodában gyermekfelügyeletet biztosítanak. Takács Imre, a Közös Tanügyi Hivatal vezetőjétől megtudtuk, hogy a rendkívüli időjárási viszonyok miatt hétfőn tartják az írásbeli érettségi vizsgákat magyar nyelv és irodalomból. A II. Rákóczi Ferenc magyar alapiskolában órarend szerint folyik a tanítás illetve különféle foglalkozásokat tartanak, a Corvin Mátyás magyar alapiskolában nincs oktatás, itt csak foglalkozásokat tartanak. A J.A. Komenský szlovák alapiskolában órarend szerinti oktatás folyik. Mindegyik alapiskolán biztosított a délutáni gyermekfelügyelet.” – mondta Takács.

 

 

A kedvezőtlen időjárás miatt pénteken nem tartják meg a március 15-i ünnepséget, a megemlékezés pontos időpontját március 18-án, hétfőn hozzák nyilvánosságra. Továbbá a hétvégére meghirdetett sportesemények (futballmérkőzések és cselgáncsversenyek) is elmaradnak.

 

Lakossági bejelentések alapján az erős szél, terasztetőket szaggatott le, és kisebb fákat csavart ki, többen a városon kívül rekedtek, hóban az autópályán rostokolnak csütörtök délutántól. Sokan az éjszakai műszakból péntek délig még nem érkeztek haza, akiket tudtak, azokat az ideiglenesen kialakított óvóhelyeken szállásolták el, élelmet biztosítva számukra.

 

Borka Roland

További kép és videó>facebook