IV. Médiasztár vetélkedő Gútán

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 16. vasárnap, Botond, Mózes

IV. Médiasztár vetélkedő Gútán

2013.03.28 / 15:11
Jelenlegi és leendő újságírók randevúztak a gútai Schola Privata Gutaiensis Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola csodaszép Oszlopgalériájában.

Jelenlegi és leendő újságírók randevúztak a gútai Schola Privata Gutaiensis Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola csodaszép Oszlopgalériájában.

A hagyományoknak megfelelően immár negyedik alkalommal tartották a Médiasztár elnevezésű, ifjú leendő újságírók és médiaérdeklődők országos vetélkedőjét, amely idén is szép számú érdeklődőt vonzott.

A résztvevő diákok három kategóriában mérték össze médiabeli és újságszerkesztési tudásukat és képességeiket. A verseny rangját a magyarországi nevezők is bizonyították. Versenyzők érkeztek Szlovákia szinte valamennyi régiójából. A teljesség igénye nélkül érkeztek diákok Dunaszerdahelyről, Hetényről, Felsőszeliből és Galántáról, de a magyarországi Almágyról illetve a romániai Kolozsvárról.

A zsűriben ezúttal is neves és nagyra becsült újságírók, újságszerkesztők foglaltak helyet, akiknek nem könnyű feladat kiválasztani a felkészült versenyzők közül a legjobbakat. Bárány János, a Szabad Újság újságírója, a zsűri egyik tagja a következőképpen látta a megmérettetést: „Számomra nagy megtiszteltetés volt, amikor Majer Péter, igazgató úr felhívott, zsűriznék-e a 4. Médiasztáron. Azonnal igent mondtam. Molnár Norberttel, az Új Szó főszerkesztőjével és Szénássy Tímeával, a Delta hetilap főszerkesztőjével felhőtlen órákat töltöttünk a II. kategória indulói között, akik 7., 8., 9.-es tanulók voltak. Nyolc lány és egy fiú, a lányok közül ketten Kolozsvárról érkeztek. Ügyesek voltak valamennyien, még ha olykor némi feladat megértési gondjaik is akadtak. Örülök, hogy a hetényi Rancsó Máté nyert, bevallom jómagam neki adtam a legtöbb pontot. A 4. Médiasztár kellemes versengés volt egy nagyon szép iskolában. Az épület valóban olyan, mint egy ékszerdoboz. Több szögből is lefotóztam magamnak. Annak pedig külön örülök, hogy Szokol Dezső, a tulajdonos úr még emlékezett arra, hogy ezelőtt úgy 15 évvel, az Ifi magazin munkatársaként többoldalas riportot írtam az akkori iskoláról. Jólesett.”

A zsűri döntése alapján az első kategória harmadik helyezettje lett Horváth Viktória, a gútai Corvin Mátyás Magyar Tannyelvű Alapiskola diákja. Másodikként Kozmér Barbara, a felsőszeli-i Széchenyi István Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Óvoda tanulója végzett, és az első díjat Hozák Bettina, a hetényi Tarczy Lajos Alapiskola diákja kapta.

A második kategória indulói között a harmadik helyet Mátyás Eszter, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium tanulója szerezte meg, második lett Šesták Krisztina, az Almágyi Alapiskola diákja, míg a kategória győztesnek Rancsó Mátét, a hetényi Tarczy Lajos Alapiskola tanulóját kiáltották ki.

A harmadik kategóriában a középiskolák és gimnáziumok tanulója mérték össze tudásukat. A dunaszedahelyi Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium két diákja is helyezést ért el: 3. helyen Tárnok Viktóra, 2. helyen Ábrahám Dominika, a kategória győztes pedig Puchla Nikolett, a galántai Kodály Zoltán Gimnázium diákja lett.

Az év diákújságja címet a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola Bojler elnevezésű lapja kapta.

A verseny nem titkolt célja létrehozni egyfajta felvidéki magyar médiaműhelyt.

Borka Roland

Képek: az iskola archívuma