Sütőkemencét építenek Gútán

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 12. szombat, Villő

Sütőkemencét építenek Gútán

2013.05.15 / 16:17
Nem mindennapi tevékenységre vállalkozott a Gútáért Polgári Társulás. A hagyományőrzés és közösségerősítés keretében egy minden tekintetben egyedi és különleges sütőkemencét építettek a gútai Szabadidőközpont udvarán.

Nem mindennapi tevékenységre vállalkozott a Gútáért Polgári Társulás. A hagyományőrzés és közösségerősítés keretében egy minden tekintetben egyedi és különleges sütőkemencét építettek a gútai Szabadidőközpont udvarán.

Halász Béla, a Gútáért Polgári Társulás elnöke kérdésünkre elárulta, hogy mivel a társulás egyik fő tevékenysége a hagyományőrzés, jött egy ötlet, hogy építsenek egy sütőkemencét, ami szolgálja a közösséget és ápolja a hagyományokat is.

„Felvettük a kapcsolatot a Vass Zoltán Értékmentő Alapítvánnyal, együttműködési szerződést kötöttünk, amelyben a kemenceépítéshez szükséges anyagok beteremtését és a kemenceépítő mester valamint tanítványai elszállásolását vállaljuk. Három ember egy tanfolyam keretében Vass Zoltán kemenceépítő felügyeletével és irányítása alatt négy nap alatt elsajátítja a kemenceépítés fortélyait és egy erről szóló oklevelet kapnak. – nyilatkozta Halász.

 

Kiemelte, hogy a kemenceépítés célja új szakmát adni az érdeklődőknek, amivel akár munkahelyet is teremthetnének. Nem utolsósorban pedig Gútának lesz egy kemencéje, ami a közösséget szolgálja és erősíti. A polgári társulás valamint a szabadidőközpont igazgatója beleegyezésével bárki használhatja.

Ottjártunkkor lázasan folyt a munka a szabadidőközpont udvarán. Vass Zoltán kemenceépítő mester érdeklődésünkre elmondta, hogy aránylag rövid idő alatt, mintegy négy nap alatt elkészül az udvari nagy sütőkemence.

A munkafolyamat kezdetén az előzőleg elkészített terv szerint téglából és vályogból megtörténik az alapozás, a tűzhely résznél tört ablaküveget használnak, hogy benn tartsák a hőt. Ezt követően szintén téglából felhúzzák a kemencét és kéményt is építenek.

„A hagyományos paraszti élet része volt a kemence építése, használata. A kemenceépítésben résztvevő embereknek olyan élményt nyújt a családi tűzhely építésében részt venni, - ahogy és amiből épül a kemence, amiben az ő munkája is benne van – hogy ez maradandó nyomot hagy mindenkiben. Aki már épített kemencét vagy közreműködött az építésben, az már ismeri ezt az érzést. Itt megérzi az ember a természet adta lehetőségeket, hogy a semmiből lehet valami jó és hasznos dolgot építeni, létrehozni. Maga az alapanyag természetes anyag, sárga agyagos föld, lótrágya, pelyva, zsákvászon régi kézzel gyártott és fával égettet tégla, aminek mindig külön története van.” – jellemezte a munkafolyamatokat Vass Zoltán kemenceépítő.

A gútai szabadidőközpont udvarán álló kemence hátsó íves részét lótrágyával, vályoggal és apróra vágott szalmával kevert anyaggal tapasztják, ez jó hőszigetelő. A sütőteret sóval kevert sárral tapasztották, az első égetésnél az ún.: sómár beleég a burkolatba és ezzel benntartják a hőt. A külső burkolat pedig fehér-vörös színben fog pompázni, hiszen a fehérre történő meszelést követően egy téglavörös tetőcserepekkel teszik igazán látványossá az udvari nagy kemencét.

Az elkészült kemencében aztán tésztaféléket, kocsonyát, egytálételeket, csülköt és egyéb ízes finomságokat lehet készíteni. A kemencében készített ételeknek teljesen más az ízük, kevesebb energiával ízletesebb zsírszegényebb ételek készíthetők. Főleg egytálételeket készítettek. Ezeket az asszonyok kora reggel berakták a kemencébe és este munka után csak tálalni kellett. – mondta Vass, majd hozzátette: A kemenceépítő kurzuson a résztvevők saját kezűleg építenek egy hagyományos kemencét az alapoktól a kiégetésig. Megismerik az alapanyagokat, azok keverési módját, arányait, és minden munkafázist. Nagyon fontos, hogy minden munkafolyamatot saját kezűleg kell végezni, mert így lehet gyakorlati tudást szerezni.”

Hárman szorgoskodnak a mester körül. Bartánszky Péter dunaszerdahelyi vállalkozó, Rigó Jenő gútai előadóművész és Marosi Attila gútai kertész segítségével megépül a kemence. „Ezekkel, az anyagokkal való munka teljesen más, mint a modern anyagokkal. Szinte bárki elsajátíthatja a kemenceépítés szakmai fogásait, nem szükséges semmilyen előképzettség. Szorgalommal és kitartással szép teljesítményeket lehet véghezvinni. A munkások egyfajta közösséget alkotva hoznak létre valami maradandót, mivel e kemence élettartamát tekintve akár több generáció is használhatja. Én nap-mint nap tapasztalom az emberek igényét a nyugodt békés élethez, amihez egy kemence hozzásegíthet. Minden gyújtásnál, sütésnél, főzésnél átélheti az ezzel járó munka szépségét, a tűz varázsát.”– tette hozzá Vass. A jövőben pedig a kemencét kihasználva az asszonyoknak lepény- és kenyérsütő tanfolyamot is indítanak.

„Szeretnék köszönetet mondani a Harsányi családnak a bontott téglákért, és mindenkinek, aki segített az építésben.” – mondta Halász Béla.

A tűzhely a ház lelke, és ez a kemence akár Gúta lelke is lehetne. Jó kemence mellett könnyű a telelés, tartja a közmondás. A Gútáért Polgári Társulás tagjai azonban minden időben kívánják a közösségnek biztosítani a kemence melletti nyugodt, családi és baráti társasági összejöveteleket, meghitt találkozásokat, hogy a kemence egyfajta közösségkovácsoló szerepét minél többen élvezhessék.

Borka Roland

A szerző felvételei