Üdvözöljük Gútán!
2024. május 17. péntek, Paszkál
Szórványos felhőzet
6 °C
Szórványos felhőzet

Pro Urbe díjat kapott Adamis Anna Gútán

Hírek

május 17., 13:56 / Szerző: Administrator
Ünnepélyes keretek között a polgármester és a városi képviselők jelenlétében átadásra került a Pro Urbe díj dr. Adamis Anna gútai származású magyar dalszövegírónak. A díjat még 2008-ban ítélte oda a helyi testület, azonban a művésznő elfoglaltsága miatt csupán a napokban vehette át a legmagasabb városi kitüntetést.

Ünnepélyes keretek között a polgármester és a városi képviselők jelenlétében átadásra került a Pro Urbe díj dr. Adamis Anna gútai származású magyar dalszövegírónak. A díjat még 2008-ban ítélte oda a helyi testület, azonban a művésznő elfoglaltsága miatt csupán a napokban vehette át a legmagasabb városi kitüntetést.

A művésznő Horváth Árpád polgármesterrel juharfát ültetett a Gúta főterén található zöldövezetben, a majdan kialakuló Hírességek parkjában, ahol a Bandri János vezetésével a Gut Band nevű zenekar dallamai szórakoztatták a jelenlévőket. Mayer János, a művelődési központ igazgatója röviden ismertette az ünnepség programját. Domján Mónika elszavalta a művésznő Arra születtem című versét.

Adamis Anna röviden elmondta, mindössze hároméves volt, amikor a család a kitelepítések időszakában elhagyta otthonát, azonban mégis szép emlékeket őriz Gútáról és a közösségről. „Örülök, hogy itt lehetek. Köszönöm a meghívást és azt, hogy ilyen szép számban eljöttek, megtisztelnek ezzel. Bár személyesen ugyan még találkoztunk korábban, azonban mégis olyan, mintha valahonnét ismernék egymást. Büszke vagyok a mindenkori városlakókra, mert olyan légkört teremtettek, amelyben a szüleim jól érezték magukat. Több mint tíz évig éltek itt. Szeretném megköszönni a polgármesternek és a képviselőtestületnek és a gútaiaknak ezt a megtisztelő díjat.” – fogalmazott Adamis.

Az ünnepség a városi művelődési központ színháztermében folytatódott, ahol az idén hetvenedik születésnapját ünneplő dalszövegíróról szóló rövidfilmet vetítettek, amelyben megszólalt Anna gyermekkori barátnője és szomszédja, aki elmondta, a nehéz idők ellenére kedves emlékei vannak az együtt töltött évekről.

Horváth Árpád úgy fogalmazott, gútaiként rendkívül megtisztelő, hogy éppen e kisváros berkeiből származik a nagynevű és világsikereket is magáénak tudható dalszövegíró, költő. „A mi nemzedékünknek és a fiatalabbaknak egyaránt szólnak Adamis Anna dalszövegei. Az Omega és az LGT dalain nőttünk fel. Ezek azok a dalok, amit a szívével hall az ember, és azért, mert Adamis Anna a szívével írta őket. Isten éltesse őt, köszönöm, hogy eljött Gútára.” – mondta meghatódva a polgármester.

Az est további részében először Németh „Nyiba” Sándor magyar olimpikon méltatta a művésznőt. Szépe Hilda narrátor és az Alma Art művészeti csoport (Kovács László, Piller Krisztián, Sipos Dávid, Emmer Péter), és Tóth Ingrid, valamint a Kis-Duna Menti Rockszínház néhány tagja (Tóth Laca, Mayer Anna, Kis Ildikó és Jónás Csaba) hangos sikert arató Életem lemeze című zenés összeállítással tisztelgett Adamis Anna alkotói tevékenysége előtt. A technikai háttért kiválóan biztosította Ferenczi Kornél és Domján Gergely, valamint Gőgh Nándor.

Adamis Anna 1943. augusztus 30-án született Gútán. Mindössze hároméves volt, amikor családja a kitelepítések időszakában átköltözött Magyarországra. A múlt század hatvanas éveinek közepétől datálódik alkotói tevékenysége. Munkássága jelentős része előbb az Omega, később az LGT zenekarokhoz fűződik, de írt dalokat Kovács Katinak, Zalatnay Saroltának és Keresztes Ildikónak, valamint Varga Miklósnak. Olyan slágereket köszönhetünk neki, mint a Gyöngyhajú lány, Petróleumlámpa, Ha én szél lehetnék, illetve a Valaki mondja meg, Ringasd el magad és az Álomarcú lány.

Az ő nevéhez fűződik az idén negyven esztendeje bemutatott Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról és a Harmincéves vagyok című musical dalszövegei. Nemcsak a könnyűzenében volt otthon, hanem írt operát is, Black Advent címmel.

Páratlan sikereket ért el nemcsak hazájában, de Európában, Ázsiában és Amerikában is. A közönség mellett a szakma is elismerte, számos díj, köztük a Huszka Jenő Életműdíjat valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét is megkapta. 2008-ban szülővárosa Pro Urbe díjat adományozott. Adamis Annának.

Borka Roland

Kovács Adrián és Kürti Zsolt felvételei