Ünnepelt a Corvin Mátyás iskola

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 16. vasárnap, Botond, Mózes

Ünnepelt a Corvin Mátyás iskola

2013.06.15 / 16:57
Fennállásának több mint fél évszázados múltjára emlékező ünnepséget tartottak pénteken a gútai Corvin Mátyás Magyar Tannyelvű Alapiskolában.

Fennállásának több mint fél évszázados múltjára emlékező ünnepséget tartottak pénteken a gútai Corvin Mátyás Magyar Tannyelvű Alapiskolában.

A magyar oktatásra és identitástudatra érzékenyen figyelő tanintézmény ünnepi eseményén az iskola vezetőségén, pedagógusain, tanulóin és iskolabarátokon kívül részt vett Horváth Árpád polgármester, Koczkás Beáta alpolgármester, Németh Ivett hivatalvezető, Takács Imre, a Közös Tanügyi Hivatal vezetője, Rigó Magdolna, a Pázmány Péter Alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint Forró Erzsébet, a Szlovákiai Szülők Szövetség Alapszervezetének elnöke.

Nyitányként az iskola tanulói rövid kultúrműsorral tisztelegtek az évforduló alkalmából. Verset mondott Szabó Csilla, majd az iskola énekkara adott elő egy nemzeti érzelmű dalt, a szólót Svitek Erika énekelte. Ezt követően Csütörtöki Erzsébet, iskolaigazgató mondott ünnepi beszédet.

„Aki itt most körülnéz, az az elmúlt évhez vagy hónapokhoz képest, ismét változást észlelhet. A beltéri újítások, a szaktantermek felszereltségének bővítése, iskolánk külseje is változott. Régi vágyunk teljesült, amikor elkészült az épületeket összekötő járda feletti pergola. Terveink megvalósításában sokat köszönhetünk iskolánk támogatóinak, szimpatizánsainak és a szülői szövetségnek. Gúta város köztudatába igényes munkával írta be magát a sokak által még ma is újiskolaként emlegetett ötvenkét éves intézmény, amely hét éve viseli Corvin Mátyás nevét. Büszkék vagyunk erre a sokatmondó, komoly tartalmat sejtető névre.” – mondta az iskolaigazgató.

Majd hozzátette, hogy a mai világban sokan vannak, akik valami ellen küzdenek, és elmondása szerint megpróbálnak valamiért küzdeni.

„Igyekszünk biztonságos és bizalmas légkört kialakítva otthonossá tenni az iskolánkat, hogy a gyerekek jól érezzék magukat és úgy tartsák, hogy jó „corvinos” diáknak lenni. Napról napra bizonyítjuk, hogy ez az anyanyelvi képzést biztosító iskola használható és alapos tudást nyújt a tanulóknak. – szólt Csütörtöki Erzsébet.

Az örökbecsű és szellemi, lelki valamint fizikai útmutatásnak is beillő szavai után Horváth Árpád, polgármester szólt az egybegyűltekhez. Elmondta, nagy örömmel járja a város tanintézményeit és konstatálja, hogy mindig talál valami újítást, előrelépést, és haladást még a gazdaságilag nehéz helyzetben is, ugyanakkor biztatta a jelenlévőket, hogy minden elérhető anyagi és szellemi eszközt felhasználva együttesen segítsék a tanintézmény fennmaradását.

„Megyei képviselőként elmondhatom azt, hogy Aranyosmaróttól Léván át Komáromig bizonyos fokig van áttekintésem az iskolaügy helyzetére. Sajnos, de középiskolákat vonnak össze, zárnak be, és adják el az épületeket. Szomorú dolgok ezek. És én örülök annak, hogy ez Gúta városára nem érvényes. Minden egyes intézményünk, ha lassan is, pici léptekkel, de mindig csinosodik, fejlődik, jófelé halad. És úgy, ahogy mondtam, ez csak közös összefogással szükséges.” – mondta Horváth.

A polgármester zárszóként a diáksághoz is intézett néhány bölcs útmutatást az elkövetkezendő bő két hét tanulmányi időszakra, hogy aztán következzen a megérdemelt pihenés időszaka. A meghívottak megkoszorúzták az iskola épületén elhelyezett Corvin Mátyás emléktáblát, a nap végén pedig az iskola diákjai egy ünnepi esztrádműsorral búcsúztatták a vendégeket.

Borka Roland

A szerző felvételei