Üzeneteket küldtek a Vágdunán a gútai diákok

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 13. csütörtök, Szervác

Üzeneteket küldtek a Vágdunán a gútai diákok

2013.06.23 / 13:19
Lótuszvirágot formáló úszó vízi lampionokat bocsátottak a vízre a Kis-Duna és a Vág összefolyásánál Gútán.

Lótuszvirágot formáló úszó vízi lampionokat bocsátottak a vízre a Kis-Duna és a Vág összefolyásánál Gútán.

A Ján Ámos Komenský szlovák tannyelvű alapiskola, annak szülői szövetsége, és a SALIX polgári társulással valamint a Szlovák Kultúra Barátai társulásával immár ötödik alkalommal rendezték meg az Enviromentális tevékenységek napját, amelynek egyik látványos eleme az úszó lampionok vízre bocsátása volt.

Gyermekek saját készítésű üzeneteket ragasztottak a színpompás lampionokra, amelyek vízen úszó virágos rétek alkottak és fényesen ragyogtak. Délelőtt folyamán különféle természet- és környezetvédelmi tevékenységekkel múlatták az időt. Kitisztították az iskola területét, rendbe tették a környezetet, hogy a nyári szünetre minden a helyére kerüljön.

Élvezettel és lelkesedéssel kapcsolódott be a mintegy hatvan alsó tagozatos tanuló a szépítésbe, és vett részt a különféle foglalkozásokon. Tanulságos és ismeretterjesztő volt az Állatok is élőlények című nevelőkoncert is.

Délután válogatott hulladékgyűjtés mellett a diákok alaposan megizzasztották a Zumba-oktatót, közel egy órát mozogtak a zene ütemére, alig akarták abbahagyni. Az alkotóműhelyekbe gyakorlott kezek segítségével különféle hulladék-anyagokból és természetes anyagokból, műanyagból, papírból a Nemzetközi Duna Nap szellemiségéhez kötődő alkotásokat készítettek, amit aztán egy tárlaton bemutattak.

Kiss Valéria, a kezdeményezés vezéregyénisége érdeklődésünkre elárulta, egy életre szóló élményeket szereznek a gyermekek, akik lelkesen aktívan részt vesznek a különféle foglalkozásokban. „Az idei már az ötödik alkalom, hogy megszervezésre kerül ez a nap. Kezdetben mintegy húsz diák vett részt, mára háromszor ennyi érdeklődőt vonz, évről évre nő a számuk, akik csatlakoznak. Az egésznapos környezetvédelem elősegítését célzó tevékenységet a szerencseballonok eregetése zárja. Idén közel nyolcvan ballont indítottunk útjára. A gyerekek nagyon örültek neki.” – mondta Kiss.

Hozzátette, hogy a jelenlévők az iskolában tölti az éjszakát, ezzel is közelebb szeretnék hozni a tanintézményt a diákoknak, mintegy családias hangulatot létrehozva. Válogatott ételek és édes finomságokkal kedveskednek a résztvevőknek.

Harmadik éve már, hogy a Hajkó család készíti az ízletes gulyást, vagy éppen a burgonyával és kolbásszal bolondított paprikást, s amíg készült az étel, addig a család nagymamája mintegy tíz pléhvel mákkal, lekvárral és dióval megszórt kelt kalácsot sütött, ami olyan finomra sikeredett, hogy szinte percek alatt valamennyi elfogyott. Idén egy meglepetés is várta a diákokat és tanítókat, kürtős kalácsot kaptak.

A rendezvény teljesítette küldetését és a gyermekek élményekkel gazdagodva térek nyugovóra, és egybehangzóan állítják, következő alkalommal ismét eljönnek.

A szlovák alapiskola az országos hálózatú Zöld iskolaprogram fáklyavivője, a közbenjárásukkal Gúta csatlakozhatott a Klímaszövetségbe és a város környezetvédelem terén kifejtett tevékenységéért kaphatta meg a Környezetvédelmi Minisztérium elismerő oklevelet.

Borka Roland

Földes Tibor felvételei

Kapcsolódó anyagok: Égi lámpásokkal üzentek a gútai diákok (2011)