Mennyire van eladósodva Gúta?

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 16. vasárnap, Botond, Mózes

Mennyire van eladósodva Gúta?

2013.09.01 / 11:30
Kedvező besorolást kapott Gúta a szlovákiai települések önkormányzatainak gazdálkodásáról szóló elemzésben, amelyet az INEKO társaság készített.

Kedvező besorolást kapott Gúta a szlovákiai települések önkormányzatainak gazdálkodásáról szóló elemzésben, amelyet az INEKO társaság készített.

 

A felméréséből kiderül, a 138 vizsgált településből összesen 13 volt adósság nélkül, Gúta ebben a tekintetben a lista 45. helyén áll. 2010 és 2012 között az egy lakosra jutó adóságunk 49-ről 55 euróra emelkedett. A legeladósodottabb szlovákiai város továbbra is Zsolna maradt, 2012 végén minden lakosára 488 euró adósság jutott.

 

A városok és falvak többsége tavaly többlettel gazdálkodott, így csökkenteni tudta adósságát. Míg 2011-ben az önkormányzatok 1,05 milliárd euróval tartoztak a bankoknak, egy évvel később már csak 1,01 milliárddal.

 

„Ez a javulás valószínűleg azzal függ össze, hogy a 2009-2010-es, válságos években növekedett a városok eladósodottsága, a 2010-es önkormányzati választások után pedig a települések új vezetőségének korlátozni kellett az általános kiadásokat, és így javítani a gazdálkodást” – mondta Matej Tunega, az INEKO elemzője.

 

Az összadóság csak az egyik gazdasági mutató a számos közül, melyek alapján a felmérést végző INEKO kiszámolta a városok „pénzügyi egészségügyi állapotát”. Az INEKO ezeket -3 és +3 között pontozta, ahol a +3 a legjobb, a -3 pedig a legrosszabb érték.

 

Gúta a jó pénzügyi egészségi állapot besorolást kapta (+1,7) és az országos lista 44. helyén van, megelőzve a járásbeli Ógyalla (+1) és Komárom (+1) városát is, akik a lista 88. illetve 89. helyén szerepelnek. A legjobb eredményt Modra érte el, a legrosszabbat pedig Miava városa.

 

A rövidtávú fejlesztési terv néhány kiemelt beruházásának megvalósítása érdekében júniusban a gútai önkormányzat 350 000 euró hitel felvételéről döntött, melyet a Prima Bank folyósít tíz évre 2014. júniusi merítéssel (bővebben itt). Ezzel valamelyest romlik majd városunk besorolása.

 

 Az INEKO teljes listáját itt lehet böngészni.

Ha az összes adatra kíváncsi, az INEKO önkormányzati gazdálkodásról szóló weboldalát itt éri el.

 

(bumm,villagutta)