Zaklatták a gútai gyermekotthon lakóit

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 12. szombat, Villő

Zaklatták a gútai gyermekotthon lakóit

2013.12.09 / 10:59
Súlyos dolgokra derült fény a gútai gyermekotthonban, ahol a vezetőség elképesztő dolgokat művelt a gyermekekkel, nevelőkkel és dolgozókkal. Minderről a SME napilap értesült, ami mintegy egy hónapon keresztül követte az események folyamát.

Súlyos dolgokra derült fény a gútai gyermekotthonban, ahol a vezetőség elképesztő dolgokat művelt a gyermekekkel, nevelőkkel és dolgozókkal. Minderről a SME napilap értesült, ami mintegy egy hónapon keresztül követte az események folyamát.

Azt írják, hogy az egykori vezetőségből Vlastimil Džupon a múltban büntette a gyermekeket és zaklatta az apácát, s a gyermekotthonba az igazgatónő helyetteseként tért vissza. A napilap szerkesztősége alapos kutatómunkával igyekezett az igazságra rávilágítani. Úgy fogalmaznak, hogy az intézményben a vezetőség rendszeresen alkoholt adott a gyermekeknek, veszélyeztették a gyermekek erkölcsi nevelését, de szexuális visszaélés miatt indult büntetőeljárás. Továbbá a gyermekek és nevelők között megromlott a kapcsolat, és a dolgozók azt állítják, a feletteseik folyamatosan zaklatták őket.

Mindez az új vezetés fél éves tevékenysége, amely iránt a Munka-, szociális és családügyi Központ valamint a komáromi rendőrség is érdeklődött. 

A SME napilap cikkében arról ír, hogy kérdéseikkel megkeresték a munkaügyi központot, másnapra leváltották Vadkerti Szilvia igazgatónőt.

A tényfeltáró cikkben az újságírók megkeresték az otthon dolgozóit, akik névtelenséget kérve vállalták, hogy nyilatkoznak. A cikk szerint a dolgozók azt állítják, nemcsak a leváltott igazgatónő volt a felelős, hanem ugyanúgy a helyettese, Vlastimil Džupon, aki a  Smer párt helyi vezetője és az első Fico-kormány alatt vezette az intézményt. Az ő vezetése alatt a dolgozók szerint különleges testi fenyítések voltak. „Volt erre külön embere is, aki néha verte a gyerekeket.“ – mondja az egyik alkalmazott. Az egykori és jelenlegi kollégái vulgáris embernek írják le.

Az egyik alkalmazott szerint két lányt kopaszra nyiratott, a fiúkat állítólag úgy büntette, hogy levetette az ajtókat a szobájukról, sőt, még az illemhelyről is, így a folyosóról lehetett belátni. Egy másik egykori alkalmazott arról beszél, hogy az otthonban hideg vizes locsolással is büntettek. Állítólag a gyermekek iránt nem változott meg a hozzáállása. Džupon úr gyakran ismételgette, hogy ezen gyermekeknek nincs szüksége semmire, mert úgy sem lesz belőlük senki. – mondja az egyik alkalmazott. – Azt mondta, hogy elég csak vigyázni rájuk, hogy ne essen bajuk.”

A SME napilap megszólította Matula Štefan pszichológust, aki szerint nehezen megjósolható az ilyen típusú büntetések nevelési hatása.

„Egyértelműen megzavarják a gyermekek emberi méltóságát. Úgy tekintik, hogy a felnőttek igyekeznek megalázni és kihasználni kiszolgáltatottságukat.” – mondja Matula.

A gyermekekben így megindul az ellenállás és külsőleg is megnyilvánulhat a felgyülemlett agresszió.

Az egykori igazgató idén júniusban ugyan nem tért vissza az egykori pozíciójába, azonban a dolgozók szerint lényegében ismételten vezette az intézményt.

Mint az igazgatónő helyettese szétbomlasztotta a gyermekek és a nevelők kapcsolatát. A munkaügyi központ az egyes csoportokban bekövetkezett változásokról beszél, amely változások „nem voltak előre letárgyalva, s így indokolatlan volt a céljuk.”

A nevelőket is áthelyezték, pedig a gyermekek megszokták őket. El kellett hagyniuk a családi házakat, ahol a gyermekekkel éltek, és amiket saját bútoraikkal segítettek berendezni. Ezt a gyermekek állítólag nehezen viselték.

Ezen az éven még a hagyományos nyári kirándulásokat is megszüntették. A gyermekek például nem utaztak abba a táborba, amelyet a cseh Szent Vencel vitézrend szervezett nekik. Az rend nagymestere azt mondta, sejti, miért.

upon úr még a múltban nem megfelelően viselkedett az egyik konferenciánkon, ahová meghívtuk a gyermekotthonok vezetőit.” – mondta Rýdlo Milan. „A horvát részt Ilena nővér képviselte. Olyan tevékenységeket ajánlottak neki abban a szállóban, ahol elszállásolták, amiket az apáca elfogadhatatlannak tartott.” Arra a kérdésre, hogy szexuális utalásokról volt-e szó, Rýdlo azt válaszolta, hogy „igen, valami ebben az értelemben.”

A munkaügyi központ több hiányosságot és törvénysértést talált. Az alkalmazottak fele a névtelen kérdőívben megjelölte, hogy havonta többször is zaklatták őket a felettesek.

A gyermekek az ellenőröknek azt mondták, hogy az egyik csoportban alkoholt fogyasztottak, „amit a nevelő és az igazgatóhelyettes hozott”.

Az otthon alkalmazottai a SME napilapnak megerősítették, hogy hallottak olyan estéről, amin az igazgatóhelyettes állítólag leitatta a gyermekeket, akik az egyik házban laktak.

Emiatt is nyomoz a rendőrség.

„A komáromi bűnügyi rendőrség nyomozója szexuális visszaélés bűntette, fiatalkorúak számára adott alkoholtartalmú italok vétsége miatt, valamint a fiatalok erkölcsi nevelésének veszélyeztetés vétsége miatt indított büntetőeljárást.” – írta válaszlevelében Božena Bruchterová, a nyitrai kerületi rendőrkapitányság szóvivője.

A szexuális visszaélés gyanúját egyik alkalmazott se erősítette meg.

A rendőrök nyilván a névtelen bejelentések alapján indítottak büntetőeljárást, azonban mindezidáig senkit nem gyanúsítanak.

A SME napilap személyes találkozást kínált a leváltott igazgatónőnek és a helyettesének. Nem voltak hajlandóak nyilatkozni, és a munkaügyi központ nyilatkozott helyettük, ami súlyos hiányosságokat lát a gyermekek gondozásában. Emiatt leváltották az igazgatónőt.

A központban azt sugallják, hogy nem az igazgatónő az egyetlen, akit leváltanak.

Arra a kérdésre, hogyan reagálnak a helyettes hatáskörének átlépésre, azt írták, hogy „ezen értesülések az ellenőrzés tárgyát képezték és az eredményekből levonták és levonják helyrehozó intézkedéseket”.

A gútai gyermekotthonban azt mondják, hogy Džupon politikai jelölt volt.

A gútai gyermekotthon a múltban Szlovákia legnagyobb ilyen jellegű intézménye volt. Jelenleg mintegy nyolcvan gyermekük van, akik egy része csoportokban él a családi házakban, a többiek az eredeti nagy épületben. Éppen a leváltott Vadkerti Szilvia igazgatónő 2013 júniusától vezette az intézményt, ám több gútai szerint az igazi főnök Vlastimil Džupon volt, aki egyúttal a Smer politikai párt gútai klubjának vezetője.

upon 2009 és 2010 között vezette a gyermekotthont, aztán távoznia kellett. Mintegy tíz nappal az után tért vissza, hogy kinevezték Vadkertit. Először, mint nevelői koordinátor, később személyzetis és igazgatóhelyettes lett.

Két független forrásból a SME megtudta, hogy az új igazgató személyére kiírt pályázat elbírálásakor nyomást gyakoroltak arra, hogy az eredmény kihirdetése után visszavegyék alkalmazásba Džupont.

A munkaügyi központ ezt a vádat elutasítja.

„Az igazgató tisztségre kiírt pályázat törvényes módon zajlott és a központ a megfelelő jelölt kiválasztását és funkcióba helyezését semmilyen hasonló követelménnyel nem tette függővé.” – állítja Jana Lukáčová, a központ munkatársa.

A SME napilapnak birtokában vannak azok az e-mailek, amikben Džupon az igazgatónőt utasítja, még akkor is, ha beosztottja is volt. Azt írja, hogyan érveljen az egyik nevelő munkáját érintő kritika kapcsán, és a személyzeti osztályra való áthelyezése kapcsán az igazgatónőnek küldött egy dokumentumot „munkatöltetem” címmel.

A szakszervezetek ülése előtt pedig megírta neki, hogy „ne kezdjen hosszú beszédbe, főleg ne a fizetésekről, valamint, hogy ki lesz áthelyezve”.

A gyermekotthon jelenlegi és egykori alkalmazottai megerősítették, hogy Džupon emlékeztetni szokta őket, hogy a Smer párt tagja. Még abban az időben is, amikor nem dolgozott a gyermekotthonban, állítólag azt mondogatta, hogy „hamarosan választások lesznek”.

(SME, villagutta)