Gúta együttműködik a romákkal

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 16. vasárnap, Botond, Mózes

Gúta együttműködik a romákkal

2013.12.12 / 15:12
Jól haladt a szociális terepmunka a romákkal, a város mégsem folytatja a programot, illetve egészen más módon.

Jól haladt a szociális terepmunka a romákkal, a város mégsem folytatja a programot, illetve egészen más módon.

A kétéves EU-projekt keretében lehetőség volt egy terepmunkás és két asszisztens alkalmazása, akik a szociálisan hátrányos helyzetű emberek mindennapos életében nyújtottak segítséget. Olvasható a gútai önkormányzat számára készült elemzésben.

Egyebek mellett a munkahelykeresésben, a gyermekek kötelező iskolalátogatás valamint az iskolakerülés visszaszorításánál adtak tanácsokat, de igény esetén a szociális segély kérvényezésében is besegítettek, vagy a végrehajtó által kiszabott bírság részletfizetésének lehetőségét is kijárták.

További tevékenységük egyfajta információátadás volt az egészség és a tisztálkodás területén, de az egészségügyi ellátásról is tartottak nekik előadást, valamint a kábítószer használatának megelőzéséről illetve a nem tervezett gyermekáldás kérdéskörével is foglalkoztak.

A terepmunkások elsősorban a romák problémáival foglalkoztak. Gyakori vendégek voltak a Dankó Pista telepen, ám a városban két családi házhoz is kimentek, és foglalkoztak a családok életével.

Külön foglalkoztak a gútai és a bevándorló romák között kialakult feszültség enyhítésével, ugyanis a bevándorlók viselkedése jelentősen eltért a Gútán megszokottól.

Pozitív hozadéka a projektnek egy focipálya létrehozása, amely elsősorban a Dankó Pista telepen lakóknak jelent sokat.

Emellett az ott lakók közreműködésével még egy lakóház lépcsősorát is felújították.

Német Ivett hivatalvezető elmondása szerint pozitívan értékelhető a szociális EU-projekt eredménye, ugyanis a szociálisan hátrányos helyzetű emberek között sikerült találni az együttműködésre fogékonyakat, a nők takarítanak, a férfiak a többi kétkezi munkát végzik.

Bár sok hozadéka volt ennek a projektnek, az elszámoltatás rendkívül nehézkes volt, ezért aztán nem folytatják ezt a projektet, más megoldást keresnek.

„Más formában ugyan, de találunk megoldást egy hasonló projekt létrehozására. Jövőre közösen a munkaügyi hivatal komáromi kirendeltségével szeretnénk alkalmazni egy szociális munkást, akit állandó jelleggel foglalkoztatnánk, s aki éppen a szociálisan hátrányos helyzetű emberekkel foglalkozna.” – nyilatkozta Németh Ivett, hivatalvezető.

Ezen projekt is a szociálisan hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatásában és a társadalomba való beilleszkedésében segítene.

Borka Roland