Meghatározták a gútai Nyugdíjas Otthon igazgatóválasztásának feltételeit

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 13. csütörtök, Szervác

Meghatározták a gútai Nyugdíjas Otthon igazgatóválasztásának feltételeit

2014.02.04 / 12:43
Kiderült, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie a Nyugdíjas Otthon és Idősek Napközi Otthon leendő igazgatójának. Erről az önkormányzat hétfői ülésén foglalkoztak a városi képviselők.

Kiderült, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie a Nyugdíjas Otthon és Idősek Napközi Otthon leendő igazgatójának. Erről az önkormányzat hétfői ülésén foglalkoztak a városi képviselők.

A kritériumok több változatát is megvitatták, a független képviselők több módosító javaslatot is benyújtottak. Árgyusi Imre (független) javaslata szerint elsősorban a szakmai alkalmasságot tartaná leginkább célszerűnek, mivel véleménye szerint az előző (Kulich László) igazgatónál talán annak szakmai hozzáértése hiányzott.

A városi tanács szorgalmazta, hogy az elbíráló öttagú bizottságot héttagúra bővítsék, amelynek tagja lenne a polgármester valamint a főellenőr. Ezen javaslat éles ellenállást eredményezett a független képviselők körében, mondván, elképzelhető egy olyan helyzet, amikor a főellenőr önmagát vizsgálná, valamint célszerűtlennek tartják a polgármester szerepét is.

Bajcsi Béla (független) hozzászólásában elmondta, nincs a bizottság létrehozása ellen, bár feleslegesnek tartja, ugyanakkor véleménye szerint ne a végrehajtó szerv (polgármester + városi hivatal dolgozói) legyenek az elbíráló bizottságban.

„Nem bírok nyugodni, mert érdekes, amíg a szociális dolgokról beszélünk, minden ért hozzá. Minek az öttagú bizottság? Az lenne a legjobb, hogy úgy válassza meg az önkormányzat az igazgatót, mint a főellenőrt (közvetlen választással). A lényeg, hogy az a nyolcvan ember, aki a panzióban lakik, érezze a törődést. – mondta Bajcsi.

Horváth Árpád, polgármester ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, ő sem tartja szerencsésnek, és nem kíván a bizottságban dolgozni. „Nekem ezzel más dolgom lesz. Az az elsődleges, hogy olyan vezetője legyen az intézménynek, aki nyugodt körülményeket tud teremteni.” – mondta a polgármester.

Némi felzúdulást keltett Angyal Béla (Most-Híd?) képviselő élesen fogalmazott: „Nem kell kerülgetni a kérdést. Meglátásom szerint most arról szavazunk, hogy ki az MKP jelöltje és hogy ő megfelel-e a pártnak vagy sem.”

Erre hevesen reagált Koczkás Beáta, alpolgármester (MKP), aki felszólalásában megköszönte Kulich László (menesztett igazgató szerk.megj.) tízéves munkáját. „Elhangzott itt, hogy az MKP. Ehhez hozzátenném, hogy ahogy eddig is, az MKP minden fontossal foglalkozik. Valóban felkértünk egy általunk jónak tartott személyt, hogy gondolkodjon el a javaslatról. Számunkra fontos a gútaiasság, a gútai nemzet, és az elhangzott feltételek megadásával éppen őket zárnánk ki. Ne zárjuk ki a tehetségeseket, még ha azoknak nincs szakmai gyakorlata azon a területen.” – fogalmazott az alpolgármester.

Egyúttal nyomatékosan kérte, hogy az eredeti felállású öttagú bizottságról szavazzon a testület. A benyújtott és végül tizenhét képviselő támogatásával elfogadott határozat szerint a Nyugdíjas Otthon és Idősek Napközi Otthona vezetői tisztségére egyebek mellett pedagógiai vagy szociális pedagógiai vagy közgazdasági, vagy közegészségügyi főiskolai végzettség, tíz év vezetői gyakorlat szükséges.

A képviselők határoztak, hogy a pályázónak be kell nyújtania egy fejlesztési tervezetet, valamint motivációs levelet. Elfogadták az öttagú bizottság létrehozását a következő összetételben: Németh Ivett (hivatalvezető), Viola Miklós (a szociális bizottság elnöke), Domján Erzsébet (városi képviselő) Bajcsi Béla (városi képviselő) valamint Tóth Adrianna (a Nyugdíjas Otthon és Idősek Napközi Otthona főnővére).

Éppen ezen összetétel miatt a korábbi igazgató, Kulich László az egyik közösségi oldalon éles bírálatot fogalmazott meg. Ugyanez a bizottság kezdeményezte a leváltásomat /személyeskedés miatt!/ és most megint az ő kezükben van a döntéshozatal lehetősége! Nevetséges ez a színjáték!!!” – írta Kulich.

Szintén ő hozta nyilvánosságra, hogy az MKP valószínűleg Murányi Györgyöt, a gútai magánszakközépiskola egykori izgatóját, jelenleg tanárát szeretné a Nyugdíjas otthon igazgatójának. Ezt alátámasztandó, Forró Tibor független városi képviselő legutóbbi blogjában is megemlíti Murányit, mint befutóként is sikeres igazgatójelöltet. Végső döntést majd a testület által döntő többséggel jóváhagyott szakmai bizottság hoz.

Borka Roland