V. Médiasztár: Gútaiak a legjobbak között

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 13. csütörtök, Szervác

V. Médiasztár: Gútaiak a legjobbak között

2014.03.27 / 10:22
Színvonalas országos vetélkedőnek adott otthont a gútai Schola Privata Gutaiensis Magán Szakközépiskola. Az iskola Oszlopgalériában tartott megnyitón Szokol Dezső, mérnök iskolaalapító-tulajdonos szólt az egybegyűltekhez.

Színvonalas országos vetélkedőnek adott otthont a gútai Schola Privata Gutaiensis Magán Szakközépiskola. Az iskola Oszlopgalériában tartott megnyitón Szokol Dezső, mérnök iskolaalapító-tulajdonos szólt az egybegyűltekhez.

„Fontosnak tartom ezt a megmérettetést, hiszen bebizonyosodott, hogy a magyar nyelv művelése nem megy az államnyelv hátrányára, sőt. Ez a diákok bebizonyítják, hogy az anyanyelv magas szintű művelése hozzájárul az egészséges öntudat kialakulásához. Amikor megalapítottam az iskolát, sokan kétkedve fogadták, s még ma is vannak kritikus hangot. Ám úgy gondolom, az eltelt idő alatt bizonyítottunk. Örülök, hogy az iskola falai közül igazi emberek kerülnek ki, hiszen ez a hivatásunk: embernek maradni és a felnövő nemzedék tagjait is azzá nevelni. Ez a küldetésünk. – mondta Szokol.

Ezt követően az iskola zenei együttese rövid kultúrműsorral köszöntötte a megjelenteket. Nemzetközi szintre emelkedett a megmérettetés, hiszen Szlovákia, Magyarország valamint Románia tehetséges leendő tollforgatói is érkeztek. Az idei évfolyam koordinátora Bálint Katalin tanárnő volt.

A színvonalhoz hozzájárult a szakzsűri is. Külön öröm szerkesztőségünk számára, hogy egyik fő munkatársunk, Borka Roland újságíró is a zsűriben foglalt helyet. Kérdésünkre, elárulta, először vett részt a versenyen, mint zsűri, hiszen tudósítóként a kezdetektől figyelemmel kíséri a vetélkedőt. „Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy felkérés érkezett, tapasztalatommal és szakértelmemmel hozzájáruljak ehhez a nívós versenyhez. Jócskán meglepődtem, amikor megkeresett az iskola vezetősége, vállaljam el a zsűrizést a Médiasztár elnevezésű diákújságírók országos vetélkedőjén. Hatalmas felelősség is volt, hiszen ott ültek előttünk a leendő újságírók, akik minden igyekezetüket latba vetve próbálták elvégezni a feladatokat. Zsűritársaimmal, Cs. Liszka Györgyivel, a Vasárnap magazin főszerkesztőjével, valamint Kolek Zsolttal korrekt volt az együttműködés.” – mondta Borka Roland.

Hozzátette, számára leginkább a diákok felkészültsége valamint az alázatos hozzáállásuk okozta a legnagyobb meglepetést. „E két tulajdonság nélkül nehezen boldogulnának ebben a valóban sokszínű és változatos hivatásban. És nem árt, ha megszállottak is!” – fogalmazott szerkesztőségünk munkatársa.  

Három kategóriában folyt a versengés. Az alapiskola alsó és felső tagozatos diákjai mellett a középiskolások is vetélkedtek, de a legjobb rádióriportert is megválasztották, illetve kiértékelték az iskolaújságokat is. Hosszas mérlegelés után a következő végeredmény született.

Az első kategória harmadik helyezettje Matuš Dóra (Corvin Mátyás alapiskola, Gúta) lett, másodiknak Rancsó Saroltát (Tarczy Lajos Alapiskola, Hetény) hozták ki, míg az Év médiasztárja Jókai Csenge (dunamocsi alapiskola) lett.

Második kategóriában a harmadik helyezésnél holtverseny alakult ki: Bolla Edina (Tarczy Lajos alapiskola, Hetény) valamint Kele Fanni (dunamocsi alapiskola) kapott díjat. Második helyen végzett Mayer Gellért Levente (II. Rákóczi Ferenc alapiskola, Gúta), míg a kategória Év médiasztárja Baka Katalin (Alapiskola és óvoda, Ipolyszakállos) lett.

A harmadik kategória harmadik helyét teljesítményével Šesták Krisztina (Ivan Krasko Gimnázium, Rimaszombat) érdemelte ki, második lett Puchla Nikolett (Kodály Zoltán Gimnázium, Galánta), s a kategória Év médiasztárja Varga Bianka (Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium, Dunaszerdahely) lett.

Az év diákriportere címet Mátyás Eszter, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium szerezte meg.

Az év iskolaújságja pedig a komáromi Selye János Gimnázium diáklapja, a Kaktusz lett. A megjelentek között több szakember foglalt helyet, az Új Szó, a Katedra, a Vasárnap, az Atelier valamint az Új Nő lapok jeles képviselői, illetve a Pátria Rádió és a Komáromi TV munkatársai.

Jelen volt a Médiasztár vetélkedő ötletadója, Cseri Ilona tanárnő is.

Majer Péter iskolaizgató az iskolatulajdonossal és annak feleségével megköszönték a részvételt, valamint átadták az ajándékokat.

Szokol Dezső, iskolatulajdonos záróbeszédében a vetélkedő létjogosultságáról szólt, valamint kiemelte, hogy a következő tanévtől médiaismeretet is fognak oktatni tanintézményükben. Igazán remekül sikerült az idei, immár V. Médiasztár elnevezésű diákújságírók országos vetélkedője és a vezetőség szavaiból ítélve, továbbra is folytatni kívánják ezt a hagyományt.

(ú)

fotó: a magániskola archívuma

kapcsolódó anyagok: IV. Médiasztár vetélkedő Gútán