Csökken a városi képviselők száma

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 15. kedd, Jolán

Csökken a városi képviselők száma

2014.04.02 / 19:25
Kevesebb városi képviselő lesz ősztől az új gútai önkormányzatban. Erről határozott legutóbbi ülésén a testület. Horváth Árpád polgármester (MKP) beterjesztésében elmondja, már tavaly szerettek volna erről határozni, azonban akkor nem járt sikerrel ez a beadvány, most újra terítékre került.

Kevesebb városi képviselő lesz ősztől az új gútai önkormányzatban. Erről határozott legutóbbi ülésén a testület. Horváth Árpád polgármester (MKP) beterjesztésében elmondja, már tavaly szerettek volna erről határozni, azonban akkor nem járt sikerrel ez a beadvány, most újra terítékre került. Úgy indokolja, hogy a törvény szerint Gútának lakosság száma szerint 13-19 városi képviselője lehet, most maximális a létszám, ezért szeretnék csökkenteni tizenhétre.

Ehhez a programponthoz több képviselő is hozzászólt és javaslatokat tettek. Fekete Attila (független) javaslata szerint a tizenöt városi képviselő lenne számára elfogadott. Angyal Béla (független) is csatlakozik az előtte szóló javaslatához, véleménye szerint, ha lakosságarányosan szeretnék megoldani, akkor alig tizenegyezer lakosú Gúta, így ő úgy látja, hogy közelebb van a tízezerhez a lakosok száma, mint a húszhoz, és ennek arányát lenne jó betartani a képviselők számát illetően. Majd közli, ő is a tizenöt képviselőszámot tartaná jó megoldásnak.

Árgyusi Imre (független) felszólalásban azzal érvel, hogy a képviselők számának csökkentésével jelentős spórolást lehet eszközölni, ehhez Fekete hozzáteszi, hogy évente mintegy tízezer eurót lehetne megtakarítani. Árgyusi is a tizenötös létszámot tartaná jónak.

Ferencz László (Most-Híd) képviselő röviden hozzászól: „Elnézést kérek, de ezek a határozatok jók, mert rövidek. És biztos azért jó írni, mert rövidek.” Ez némi derültséget hozott az ülés menetében.

Bajcsi Béla (független) egyszerűen fogalmazott: „Elvtársak, látjátok, ha mások zsebire van, az oké, de ha magunkról van szó, akkor meg rugdalózunk.” Utalva ezzel az előző programpontra, ahol a nem fizetők megregulázásáról volt szó.

Gőgh Mihály (MKP) képviselő szerint a képviselők számának csökkentésén kívül máshogyan is lehet spórolni, példaként felhozta, hogy módosítani kellene a képviselők jutalmazási összegének magasságát.

Kürti Endre (MKP) felszólalásában frappánsan fogalmazott, szerinte volt már nagyobb létszámú testület is és ugyanúgy jól működött. Ad absurdum, kinevezhetnénk egy háromtagú vének tanácsát, s akkor nem kellenek a választások. Több szem többet lát, több fül többet hall.”

Fekete Attila módosító javaslatáról való szavazáson a képviselők nem támogatták azt, hogy tizenöt tagú legyen a képviselőtestület. Az eredetileg beterjesztett javaslat, a tizenhét tagú képviselőtestület létrehozását tizenegy igen, hat nem és egy tartózkodás mellett elfogadták.

Az őszi, valószínűleg, novemberi helyhatósági választásokat követően tehát Gútának tizenhét városi képviselője lesz.

Borka Roland