Sokan nem fizetnek hulladékadót

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 12. szombat, Villő

Sokan nem fizetnek hulladékadót

2014.04.08 / 06:01
Jelentős mennyiségű hiány mutatkozik a hulladékadó terítésének elmaradása miatt Gútán. Vannak olyanok, akik mások nem fizetése miatt nem hajlandóak téríteni a hulladékadót.

Jelentős mennyiségű hiány mutatkozik a hulladékadó terítésének elmaradása miatt Gútán. Az éves kimutatás szerint tavaly december végéig mintegy száztizenegyezer euróval tartoznak a városnak. Mészáros Imre, a városi hivatal építésügyi osztály vezetője ismerteti a beterjesztendő anyagot. A legtöbb nem fizető a természetes személyek (fyzické osoby) közül kerül ki. Szigorú pénzbehajtást javasolnak a városi képviselők, amiről az önkormányzat legutóbbi ülésén tárgyaltak.

Árgyusi Imre (független) azzal érvelt, hogy a tartozóknak leterheljék az ingatlanjaikat. Nagy Sándor (MKP), a vállalkozói bizottság nevében arról szólt, hogy foglalkozni kell a problémával, mert mind mondta, vannak olyanok, akik mások nem fizetése miatt nem hajlandóak téríteni a hulladékadót. Hozzáteszi, hogy reklámozni kellene a hulladékosztályozást. Németh Ivett, hivatalvezető szerint minden törvényes eszközt kihasználtak eddig is, hiszen a behajtásokat folyamatosan szorgalmazzák. Ezt alátámasztja Horváth Árpád (MKP) polgármester is, akinek elmondása szerint naponta ír alá végrehajtói végzéseket. Németh hozzáfűzi, hogy nyilvánosságra lehet hozni a nem fizetőket, természetes személyeknél 160 euró az alsó határ, míg a jogi személyeknél 1600 euró.

Bajcsi Béla (független) képviselő felszólalásában a nyugdíjasokat érintő kérdéskört hozott fel. Tíz éve visszamenőleg megkaptuk a neveket, hogy kik is tartoznak a városnak. Hozhatunk száz határozatot is, vagy lefoglalhatjuk a házukat, ha nem hajtjuk be a pénzt. Attól félek, ha meghozzuk a határozatot, hogy nehogy a nyugdíjast érjen hátrányos megkülönböztetés. Ha kap kétszáz euró nyugdíjat, és befizeti, amit be kell, s utána nem marad neki annyi, hogy az unokájának tudjon venni csokit, akkor ilyennek lefoglalnátok a házát? Gondolkodtatok ezen?” – mondta Bajcsi.

Fekete Attila (független) elmondja, hogy nem a nyugdíjasokkal, hanem a spekulánsokkal van a gond. „Meg lehet nézni, mindig ugyanazok tartoznak. Százezer euró felett van a tartozás, ez nem kis pénz. Nem szabad így hagyni! – fogalmazott Fekete.

Németh Ivett, hivatalvezető arról beszél, hogy évek óta alkalmazzák a végrehajtói pénzbehajtást, s most, ezzel a rendelettel szigorítanák, hogy ne csak pénzügyi behajtás, hanem ingatlaneladás is lehetséges legyen. Nagy Sándor (MKP) úgy véli, még radikálisabban kell fellépni a nem fizetők felé, hogy értsék meg, van, amit muszáj befizetni. Kürti Endre (MKP) elmondja: „Egyáltalán nem arról van szó, hogy a szociális helyzetben lévőket akarjuk még inkább sanyargatni, hanem azokat, akik visszaélnek a helyzettel. Mert a jogokat tudják emlegetni, de a kötelességeket nem.”

Bajcsi Béla közbeszólt: „Ha bementek a zöld házba és tizennyolcan jönnek ki, akkor hajtsátok be? Határozatot könnyen hozunk, de a behajtás kérdéses.”

Horváth Árpád polgármester azzal zárja, hogy tüzetesebben kellene megvizsgálni egyrészt a nem fizetők nyilvánosságra hozatalát, másrészt az ingatlanok leterhelésére vonatkozó részt. A kimutatás szerint a természetes személyek mintegy százhétezer euróval, míg a jogi személyek három ezer euróval tartoznak a városnak.

Gúta város hulladékgazdálkodási jelentése 2013

 

Borka Roland