Zöld versenyt tartott a Rákóczi alapiskola

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 12. szombat, Villő

Zöld versenyt tartott a Rákóczi alapiskola

2014.04.12 / 13:13
Ifjú természetvédők számára tartott izgalmas vetélkedőt a gútai II. Rákóczi Ferenc Magyar Tannyelvű Alapiskola. Bagita Judit, igazgató szervezésében immár tizedik alkalommal került megrendezésre a Sajó Károly Kárpát-medencei környezetvédelmi csapatverseny szlovákiai országos megmérettetésre.

Ifjú természetvédők számára tartott izgalmas vetélkedőt a gútai II. Rákóczi Ferenc Magyar Tannyelvű Alapiskola. Bagita Judit, igazgató szervezésében immár tizedik alkalommal került megrendezésre a Sajó Károly Kárpát-medencei környezetvédelmi csapatverseny szlovákiai országos megmérettetésre.

A megnyitón részt vett Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok szövetségének elnöke és Takács Imre, a gútai Közös Tanügyi Hivatal vezetője. Horváth Árpád polgármester és Koczkás Beáta alpolgármester a városi hivatal nagy üléstermében fogadta a résztvevőket. Horváth beszédében rámutatott, mennyire leéli az ember a Föld minden javát, ezért is fontosak az ilyen és ehhez hasonló versenyek, valamint reményét fejezte ki, hogy az itt jelenlévők, a jövő leendő természetvédői is hozzájárulnak ahhoz, hogy újra élhetőbbé és széppé tegyék a Kék bolygónkat.

Két helyszínen, az iskola tantermeiben valamint a városi hivatal nagy üléstermében adtak számot tudásukról a résztvevő diákok. Háromfős csapatok mérettettek meg, amely keretében a résztvevő tanulók a környezet- és természetvédelem égetően fontos kérdésekről adtak elő.

Tizenhét iskola Szlovákia valamennyi régiójából képviseltette magát. Két fordulóban kellett bizonyítaniuk a csapatoknak. Az írásbeli tesztet követően a szóbeli részben mintegy tízperces kiselőadásban a lakóhely vagy környékének természeti értékei illetve környezeti problémái mellett a környezet-egészségügy valamint az egészségvédelem témakörökből lehetett választani, illetve a Népességrobbanás témára egy A1-es plakátot is kellett készíteniük a versenyzőknek.

A Garancsy Mihály, a TermészetBÚVÁR magazin főszerkesztő-helyettese, Peimli Piroska, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet munkatársa, Iványi Ákos, a Kisalföld Erdőgazdaság Zrt. gazdasági elemzője és közönségkapcsolati megbízottja valamint Palkovics Annamária, a házigazda iskola pedagógusa alkotta szakzsűri értékelte a versenyzőket.

Hosszas tanácskozás után végül megszületett az eredmény: harmadik helyen a gútai Corvin Mátyás alapiskola csapata (Domin Henriett, Fehét Fruzsina Anna, Szabó Csilla, felkészítő tanár: Csepi Andrea) végzett, második lett az ipolyszakállosi alapiskola és óvoda csapata (Baka Katalin, Tóth Evelyn, Urbán Alex, felkészítő tanár: Horváth Katalin), míg a verseny győztese az alistáli Corvin Mátyás alapiskola csapata (Markolt Réka, Torma Chiara, Tóth René, felkészítő tanár: Hegyi Andrea). Az első két helyezett részt vehet a Győrben nyár elején megrendezendő nemzetközi döntőn.

A polgármester különdíját a legjobb előadóként Nagy Krisztina kapta.

Bagita Judit, a verseny szlovákiai döntőjének koordinátora elmondta, a megmérettetés célja az összetett környezettudatos szemlélet kialakítása és elmélyítése, a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettség kialakítása, a környezetünkért érzett közös felelősség felébresztése, valamint a tehetségfejlesztés.

Hozzátette, hogy a mai kor gyermekei fogékonyak a környezet- és természetvédelemre valamint általuk közelebb kerülhetnek korosztályukhoz a világot szennyező folyamatok információi.

Borka Roland

A szerző felvételei