Vödör vízzel leöntötték a lányokat húsvétkor

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 15. kedd, Jolán

Vödör vízzel leöntötték a lányokat húsvétkor

2014.04.22 / 14:22
Hagyományos locsolkodást tartott a Kikelet tánccsoport húsvét hétfőn a szabadidőközpontnál. Valódi közösségépítő délutánom több tucatnyi érdeklődő merült bele a régi húsvéti locsolkodás tradíciójába.

Hagyományos locsolkodást tartott a Kikelet tánccsoport húsvét hétfőn a szabadidőközpontnál. Valódi közösségépítő délutánom több tucatnyi érdeklődő merült bele a régi húsvéti locsolkodás tradíciójába.

Kézműves foglalkozásokkal kezdtek, ahol is a lányok szakképzett vezetőkkel régi íróval készített viaszos mintákkal borították be a tojásokat, amiket Kaprálik Zsuzanna mutatott meg, illetve Szépe Mária segítségével megismerkedhettek a szalvétatechnikás tojásdíszítéssel, Varga Erika segítségével pedig a klasszikus temperafestékkel színezték a tojásokat.

A legények közben díszes klasszikus ruhába öltözve indultak hozzájuk, vizesvödröt cipelve mentek a szabadidőközponthoz, ahol verses köszöntővel kihívták a lányokat, hogy a központ előtt álló és a töltésre menekülő lányokat meglocsolják. Jutalomként a lányok saját készítésű díszes tojásokkal ajándékozták meg a legényeket.

Angyal Réka főszervező elmondta, pozitív visszajelzéseket kaptak a hagyományos locsolkodás újbóli visszahozására, amikor is a kicsik újraélhetik ezt a szép gútai tradíciót. „Szerettük volna megmutatni, milyen a hagyományos húsvét, miről szól és a tavaszi ünnepkörhöz kapcsolódóan újraélni, hogy megmaradjon az utókornak. Nem mellesleg pedig közösségépítő jellege is van, hogy milyen valahová tartozni és más tevékenységeken túl értékteremtéssel foglalkozni.” – fogalmazott Angyal Réka. Húsvét keddjén korábban szokás volt a lányoknak visszaadni a legényeknek a locsolást.

-br-

Karasz Viktor fotói