Párkányban is hódít az Életatlasz kiállítás

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 16. vasárnap, Botond, Mózes

Párkányban is hódít az Életatlasz kiállítás

2014.04.24 / 13:12
Különleges irodalmi képkiállítással látogatott Párkányba a hellóGúta Polgári Társulás. A Borka Roland újságíró által megálmodott tárlat anyagát rendhagyóan olyan fotók és idézetek alkotják, amelyek egy bizonyos sorrendben nézve és olvasva egy új történetet adnak.

Különleges irodalmi képkiállítással látogatott Párkányba a hellóGúta Polgári Társulás. A Borka Roland újságíró által megálmodott tárlat anyagát rendhagyóan olyan fotók és idézetek alkotják, amelyek egy bizonyos sorrendben nézve és olvasva egy új történetet adnak.

Ezt láthatták és láthatják azok, akik május 4-ig ellátogatnak a párkányi városi múzeumba. Az Életatlasz mindenkiről szól, az élet valamennyi aspektusát bemutatja, irodalmi történetekbe ágyazva. A megnyitón Juhász Gyula, a párkányi városi múzeum vezetője köszöntötte a megjelenteket és konferálta fel az alkotókat.

A párkányi művészeti alapiskola növendékei által előadott rövid kultúrműsort követően levetítették a mintegy tízperces kisfilmet, amely a kulisszák mögé enged betekintést. Több mint hetven önkéntes munkájának a gyümölcse ez a nem mindennapi tárlat, amelynek könnyen értelmezhető üzenete van: remény. Hiszen a 22-es csapdája klasszikusával indul és a Jelenések könyvével zárul a tizenhárom irodalmi alkotást befogó kiállítás.

Karasz Viktor fotói hűen tükrözik és láttatják azt a reményteli látásmódot, amelyet megálmodott a rendező. Jól elkapott pillanatok és kiváló érzékkel válogatott jelenetek szívhez hatóan szólnak. A nemzetköziséget mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a tárlatot megtekintők között szlovák, magyar és német ajkú érdeklődő is volt.

A párkányi városi önkormányzatból jelen volt Csepregi Zoltán képviselő is, aki elismerően nyilatkozott a tárlatról, valamint a helyi média is nagy érdeklődéssel övezte.

„Minden helyszín más, mégis mindenütt igazi irodalmi kedvelőkkel találkozunk. Bár elsődlegesen annak mondanak legtöbbet a kiállított képek, akik ismerik az irodalmi műveket, azonban a tárlat nem titkolt célja felhívni a figyelmet az olvasás fontosságára, valamint ösztönözni arra, fogjanak a kezükbe egy könyvet, akik még nem olvastak.” – mondta portálunknak Borka Roland. Ennek fényében a múzeum az Életatlasz tárlatot egy rendhagyó könyvkiállítással is egybekötötte, a párkányi városi könyvtár közreműködésével a témákat érintő köteteket is lehet megtekinteni, majd a könyvtárból kölcsönözni.

Ez a sikeres együttműködés gyümölcse látogatható hétköznap naponta reggel nyolctól délután négyig, vasárnap délután kettőtől négyig – májusi vasárnapokként pedig este hatig – a párkányi városi múzeumban.

A hellóGúta Polgári Társulás tagjai olyan fiatalok, akik tenni szeretnének a közösségért, városukért és végső soron önmagukért. Ezt hangsúlyozva mutatta be a társulatot Borka Roland rendező, aki dicsérte a fiatalokkal való együttműködést, jelezve, hogy az új nemzedékben megvan az az ihletett pozitív hozzáállás, ami szükséges az előrelépéshez. Ezt a hozzáállást próbálják továbbadni a befogadóknak.

„Ez már az ötödik állomás és további települések várnak arra, hogy bemutathassák a kiállításunkat. Azt gondolom ez az igazi siker. Ez talán tényleg ad némi reményt arra nézvést, hogy még nem halt ki a valódi értékeket közvetítő dolgok iránt a kereslet és az emberekben megvan az érdeklődés. Visszajelzések érkeztek, hogy a tárlat hatására elkezdtek olvasni azok, akik ezt korábban nem tették. Ez az igazi elismerés, s az olvasás hatását leginkább az egyén fogja élvezni és később az a közösség is, amelynek tagja. Így áll össze az egész, hiszen minden mindennel összefügg, s bármit teszünk, az nemcsak ránk, hanem a környezetünkre is hatással van. Erről szól az élet.” – zárta sorait Borka Roland, rendező.

villagutta

Képek: Karasz Viktor és Szabó Bianka