Fesztiválprogram lett az Életatlasz tárlat Székesfehérvárott

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 16. vasárnap, Botond, Mózes

Fesztiválprogram lett az Életatlasz tárlat Székesfehérvárott

2014.05.21 / 15:45
Rangos elismerésként beválogatták az Életatlasz című tárlatot a jubileumi, immár 15-ik Kortárs Művészeti Fesztivál programjába Székesfehérvárott.

Rangos elismerésként beválogatták az Életatlasz című tárlatot a jubileumi, immár 15-ik Kortárs Művészeti Fesztivál programjába Székesfehérvárott. A Borka Roland ötletéből és a hellóGúta polgári társulás segítségével megvalósuló rendhagyó fotókiállítás a Gárdonyi Géza Művelődési Házban kapott helyet.

Tizenhárom irodalmi műből válogattak jeleneteket, amelyeket Gútán fotóztak helybéliekkel és környékbeliekkel. Négy generációt felölelő mintegy fél éves munka alatt több mint hetven ember dolgozott. Így jött létre ez a páratlan tárlat, amelyre felfigyeltek a határon túlon  is. Székesfehérvár örömmel adott otthont a tárlatnak és mindjárt részesévé tették művészeti fesztiváljuknak. A zord időben tartott megnyitón Adorján Viktor, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár elnöke köszöntötte a megjelenteket. Az elnök kiemelte a tárlat páratlan képi világát és eszmei üzenetét. Ezt követően Borka Roland, ötletgazda-rendező beszélt a tárlat elkészítésének háttérmunkálatairól.

„Számos segítőm akadt a koncepció kidolgozásában. Hálásan köszönöm Karasz Viktor tehetséges ifjú fotósnak, aki rendületlenül dolgozott, hogy ezek a felvételek elkészülhessenek és megvalósította – azaz az én szememen keresztül látta és láttatja – az elképzelésemet. Szép felvételeit kissé filmessé és hangsúlyosabbá tette Tóth Péter grafikai javítása, amelyek szándékosan, a hangulat fokozására készültek. Közösen, egy ügy érdekében cselekedtünk. A társulás elnöke, Forró Tibor, aki sajnos egyéb, munkaügyi teendői miatt nem tudott jelen lenni, ám tolmácsolásomban köszönti a Kortárs Művészeti Fesztivál látogatóit. A hellóGúta Polgári Társulás valamennyi tagja cselekvő fiatal, akiknek fontos szülővárosuk és mindent megtesznek, hogy felhívják a figyelmet annak szépségeire.” – mondta a megnyitón az ötletgazda Borka Roland.

Majd röviden bemutatta szülővárosát, Gútát, érdekességeket felidézve a város történetéből. A város neve egy legenda szerint a latin villa gutta szóból ered. A gútaiak kitartóak és rendkívül szívósak. Még a természeti katasztrófákból is előnyt kovácsoltak, pedig kijutott bőven a településnek. Tűzvész és árvíz pusztította, lakói mégis állhatatosan és egy emberként álltak újra és újra felépíteni településüket. Nagy igazságérzetűek, annak idején nem átallottak beperelni még Napoleont is. 

Az Életatlasz kiállítás háttérmunkálatait bemutató werkfilm városimázs kisfilmnek is beillene. A megnyitón közreműködött Bobory Zoltán, aki szemelvényeket adott elő a képeken megjelenített irodalmi művekből. A kiállítás június ötödikéig hétköznapokon 13–18, és szombatonként 10–14 óráig látogatható.

vg

Kiss Richárd felvételei