I.DGSprint Gúta: Vikingek is futottak Tomikáért

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 12. szombat, Villő

I.DGSprint Gúta: Vikingek is futottak Tomikáért

2014.06.02 / 14:36
Több mint kétszáz jólelkű és segítőkész ember vettek részt szombaton az I. DGSprint jótékonysági terepfutóversenyen Gútán. A változékony időjárás ellenére is sokan összejöttek, hogy személyesen is támogatásukról biztosítsák a hároméves Németh Tomikát, akinek súlyos betegsége miatt ezidáig megvalósulatlan álom a futás.

Több mint kétszáz jólelkű és segítőkész ember vettek részt szombaton az I. DGSprint jótékonysági terepfutóversenyen Gútán. A változékony időjárás ellenére is sokan összejöttek, hogy személyesen is támogatásukról biztosítsák a hároméves Németh Tomikát, akinek súlyos betegsége miatt ezidáig megvalósulatlan álom a futás.

Ahhoz, hogy némileg ez valóssággá váljon, egy speciális járókeretre van szüksége, amely 1700 euróba kerül és a család ezt már nem tudja kigazdálkodni. Erre gyűjtöttek gyakorlatilag minden fronton a tevékeny fiatalok, és Szalai Árpád, Tóth Péter és Forgács Attila, akiknek kezdeményezésére és fővezényletével szervezték meg az első terepfutóversenyt a vízimalom melletti térségben.

Felsorolni is lehetetlen vállalkozás lenne, hogy ki mindenki segítette ezt a versenyt, amely sokkal inkább szólt a pénzgyűjtésről, mint a vetélkedésről, hiszen közösen egy jó ügyért futottak. Részt vettek helyi és távolabbi régióból jövő emberek, ismert sportolók, színészek, valamint katonák is csatlakoztak a jó ügyhöz.

„Nagy öröm, hogy 274-en regisztráltak a versenyre. Hihetetlen, hogy ennyi ember magáénak érezte a verseny küldetését. Tudom, milyen boldogságérzettel jár egy amatőr futónak egy ilyen táv lefutása. Tudom, milyen kémia zajlik le az emberben (hormonszinten) és hogy mit érez, ha célba ért. Küldetésemnek érzem, hogy ezt a fajta örömtapasztalási formát az emberek bekomponálják az életvitelükbe. A mozgás által lehessenek többek, ébredjenek rá arra, hogy ha rendszeresen mozognak, teljesebb lesz az életük. Köszönöm szervezőtársaimnak, Tóth Péternek és Forgács Attilának a segítséget.” – nyilatkozta a verseny után Szalai Árpád, főszervező.

Több kategóriában zajlott a megmérettetés.

A férfiaknál hat kilométeren a gútai Kürti András futott a leggyorsabban, másodikként a gútai Nagy Róbert ért célba, míg a dobogó harmadik fokára a komáromi Bahorecz József léphetett. A nőknél hat kilométeren a gútai Marosi Krisztina tette meg leggyorsabban a távot. A gútai Szabó Mónika másodikként lépte át a célvonalat. Harmadik lett a gútai Forró Réka Dorina.

Szoros verseny alakult ki a tizenkét kilométeres távfutáson, ahol szinte tizedmásodpercek döntöttek az eredményről. A férfiak kategóriájában a vágfarkasdi Seres Péter futott a leggyorsabban, valóban hajszálnyival maradt le mögötte a szintén vágfarkasdi Oroszi József, aki másodikként futott be, míg a harmadik helyen a gútai Zsélyi Zoltán végzett.

Nőknél a mezőny abszolút győztese lett a dunaszerdahelyi Házi Csilla, aki főlényesen nyerte kategóriáját és mutatott példát mindenkinek. Másodiknak a marcelházai Markacová Miroslava ért célba, harmadik lett a bogyaréti Szabó Iveta.

Különdíjat kapott a legfiatalabb és legidősebb futó. A kilenc éves gútai Forró Dániel kicsivel több, mint fél óra alatt teljesítette a hat kilométeres távot, az ötvennyolc éves gútai Tóth László pedig tizenkét kilométeren bizonyított.

A verseny egyik különlegessége számomra az volt, hogy szinte az összes helyi sportklub szép számban képviselte magát és együtt futottak az ügyért. Meghívásunkat nagy örömmel fogadták és az első perctől kezdve támogatták törekvéseinket. A jövőben is számítunk rájuk.” – tette hozzá Tóth Péter.

Kísérőprogramokból sem volt hiány. A gyermeklelkű felnőtteket és a legkisebbeket Süsü a sárkány és Tomi bohóc várta, de volt lehetőség egyéb, fakultatív szabadidős tevékenységre, amelyre kiváló helyszínt biztosított a vízimalom melletti zöldövezet. A kicsikkel Angyal Sára Réka foglalkozott, mert a gyermekek is futottak Tomikáért.

Volt capoeira és MMA harcbemutató, este pedig a jótékony szórakozásé volt a főszerep.

Egész nap DJ Sipi játszotta a kellemes muzsikát, majd színvonalas jazzkoncert és igényes reggae-ska koncert várta a szórakozni vágyókat és éjszaka pedig DJ Szemi szolgáltatta a talpalávalót.

Németh Tomika anyukája meghatottan mondott köszönetet a helyszínen. Örömhírről is beszámolhatunk, hiszen sikeres volt ez a minden korosztályt megmozgató terepfutóverseny, a lelkes adományozóknak hála összegyűlt a szükséges összeg, így hamarosan Tomika önállóan szaladgálhat. „Remek érzés és hálásan köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult, hogy megvehessük a fiúnknak a járókát. Nagyon-nagyon szépen köszönöm! Köszönet a szervezőknek és örülök, hogy segítenek. A ti segítségetekkel is a Tomika lábra fog állni, mert ő is nagyon akarja. Akar menni, szeret sétálni, lépkedni. Ha nem is megy neki jól, de szereti csinálni és az a lényeg, az akarat. És nem adja fel és mi sem. Mindent megteszünk azért, hogy minél hamarabb futhasson, és ez a járókeret, ami nektek köszönhetően meglesz, nagyon sokat segít neki. Szóval TI segítetek neki, hogy járhasson.” – fogalmazott meghatódva az édesanya, Petra Lelkešová. Megszámlálhatatlanul sokan segítettek-adakoztak. A hellóGúta Polgári Társulás pedig örömmel állt az ügy mellé és tevékenyen segítette a kezdeményezést, amelynek bizonyára lesz folytatása.

Borka Roland

Fotók: villagutta

További fotók: ITT