Lenyűgözte a szakmát is a gútai Nagy István orgonista

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 13. csütörtök, Szervác

Lenyűgözte a szakmát is a gútai Nagy István orgonista

2014.06.04 / 08:11
Páratlan lélekemelő hangversenyen csillogtatta meg tudását a gútai Nagy István orgonista. A komáromi Szent András templomban tartott jótékonysági koncerten zenei virtuozitásával elbűvölte hallgatóságát, akik áhítattal hallgatták orgonamuzsikáját.

Páratlan lélekemelő hangversenyen csillogtatta meg tudását a gútai Nagy István orgonista. A komáromi Szent András templomban tartott jótékonysági koncerten zenei virtuozitásával elbűvölte hallgatóságát, akik áhítattal hallgatták orgonamuzsikáját. Repertoárjában nagyrészt a francia romantikus orgonairodalom remekműveiből csemegézett, amelyeket a körmöcbányai nemzetközi orgonafesztiválon is hallhat a nagyérdemű.

A július 6-tól augusztus 17-ig megrendezendő rangos európai orgonafesztiválon immár másodízben képviseli Szlovákiát. Műsorát július 13-án a körmöcbányai Szent Katalin templomban hallhatja a nagyérdemű.

Komáromban az igényes orgonazenét kedvelők adtak találkozót a Szent András templomban, ahol a Szent Ignác festmény felújítása kapcsán rendeztek jótékonysági koncertet.

Nagy István biztos kézzel válogatta és minden apró zenei finomságra odafigyelve komponálta műsorába az örökérvényű és nagyszerű szerzeményeket és olvasztotta őket egységes interpretációjába.

Nagy István kiváló érzékkel játszott hangszerén és rendkívüli szakmai kritikát is kapott. Stanislav Kowalski orgonazene szlovákiai szakembere, aki nagy elismertségnek számít szakmai körökben. Meglehetősen kritikus szakembernek számít, aki nem rejti véka alá véleményét. Így tett most is, és kíméletlen őszinteséggel az egyik közösségi oldalon értékelte-elemezte Nagy István orgonajátékát.

 „Mielőtt néhány mondatot írnék, szükséges, hogy előrebocsássam, Szlovákiában az egyházi orgonistákat illetően nagyon rossz a helyzet. Nincsenek, vagy pedig csak egysíkúan képesek - minden további, koncerten való bemutatás igénye nélkül - legfőképpen harmonizált egyházi zenét játszani. Egyúttal felteszem a kérdést, hány olyan orgonista van, aki egy olyan zenei műsort képes összeállítani és interpretálni, mint amit Nagy István vasárnap Komáromban.” – írja Kowalski.

Majd részletesen elemezni kezdi a hangversenyen bemutatásra került zeneművek Nagy István általi előadását. A gútai orgonista két nagy francia orgonaművet játszott, amelyeket Bach Air (ITT meghallgathatja) című művével választott ketté, és úgy feküdt az egészben, akárcsak a gyöngy a kagylóban.

„Az első szerzemény – Leon Boellman Gótikus szvitje sokkal inkább kifejező, sem mint virtuóz szerzemény, ugyanakkor a helyes artikulációra és a regiszteri fantáziára való igényesség azt mutatja, hogy éppen e mű az orgonista művészi fejlettségének próbaköve. A közönségbarát mű egy hálás dolog, és a komáromi orgona technikai lehetőségeit nézve jó volt interpretálva.” – fogalmaz írásában Kowalski.

Megemlíti, hogy Istvánnak nyilván kifinomult előadói véleménye van, és a művészi megnyilatkozását előre hosszan fontolgatta.

„A második bemutatott darab a francia Alexandre Guilmant öttételű orgonaszimfóniája a nagy orgonisták zenei tartománya. Nemcsak a virtuozitás előfeltétele miatt, hanem főként azon filozófiával, hogy erre az óriásműre hogyan tekintsünk, s hogyan álljunk hozzá az egyes motívumokhoz, és hogyan modellezzük az egészet és egyáltalán mindezt magával ragadóvá tenni. Nagy István egy olyan típusú orgonista, akinek bár kiváló játékos ügyességgel rendelkezik, ám ennek ellenére semmilyen technikai részletet nem hagy megoldatlanul, s olyan interpretációs megoldásokat kínál a hallgatónak, hogy meggyőződhet István művészi szuverenitásáról. Ez természetes, hiszen Nagy egy aprólékos művész, aki ha feltételezi, hogy az apró motivikus részletekkel megbirkózik, akkor elvárhatja, hogy a nagy, monumentális mű is az interpretációs architektúra érzékével, felülnézetből lesz megépítve. – véli a kritikus. 

Zárszóként pedig megemlíti, illetve felhívja a figyelmet a művész zsenialitására és megbecsülésének fontosságára.

Mindazok után, amit Nagy István komáromi hangversenyén hallottam meg kell ismételnem, hogy Gútán régió feletti rendkívüli értékű és jelentőségű orgonista működik, egy olyan művész, aki már játszott külföldön is, a körmöcbányai nemzetközi orgonafesztiválon, s ezért több figyelmet érdemelne. Művészetével Nyitra vagy Nagyszombat, de még Pozsony bármelyik templomának dísze lehet.” – zárta sorait a nagynevű zenekritikus.

Nagy István 1982-ben született Érsekújvárott. Tanulmányokat folytatott a pozsonyi Komenský egyetem Gyógyszerésztudományi karán, majd a nyitrai Konstantin filozófus egyetem pedagógiai karán és a nagytapolcsányi konzervatóriumban prof. Juraj Mičúneknél. Részt vett prof. Jaroslav Tuma, prof. Stefan Baier, prof. Katherine Bryndorf mesterkurzusain Németországban, Hollandiában és Csehországban.

2012 szeptemberében a brünni Leoš Janáček nemzetközi orgonaversenyen képviselte Szlovákiát. Napjainkban az érsekújvári és a gútai művészeti alapiskolákban tanít zongorát, zeneelméletet és korrepetitorként működik. 2001-től 2010-ig a révkomáromi kántorképző tanfolyam orgonatanára volt. 1995-től teljesít kántori szolgálatot a gútai római-katolikus plébániatemplomban. A szólókoncertek mellett rendszeresen együttműködik hazai kórusokkal, énekművészekkel, hangszeres szólistákkal és kamaraegyüttesekkel.

Borka Roland

fotó: facebook