Felvidéki Folktábor a gútai vízimalomnál

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 15. kedd, Jolán

Felvidéki Folktábor a gútai vízimalomnál

2014.06.11 / 14:46
Érdekes kezdeményezésből született a három népművészeti tábor elegye a Felvidéki Folktábor, amely 2014. július 16-től 20-ig kerül megszervezésre. Angyal Sára Réka a Kikelet Kézműves tábor főszervezőjétől megtudtuk, hogy a Szőttes tíz éves néptánctábor tapasztalataira és hagyományaira épül a folktábor.

Érdekes kezdeményezésből született a három népművészeti tábor elegye a Felvidéki Folktábor, amely 2014. július 16-től 20-ig kerül megszervezésre. Angyal Sára Réka a Kikelet Kézműves tábor főszervezőjétől megtudtuk, hogy a Szőttes tíz éves néptánctábor tapasztalataira és hagyományaira épül a folktábor. Korábban Várhosszúréten került megrendezésre, azonban a kevés érdeklődő miatt tavaly elmaradt, s arra gondoltak, összefogva Gútán létrehoznak egy közös tábort, aminek a páratlan zöldövezeti környezetben fekvő vízimalom térsége remek kiváló helyszínt biztosít.

„Mi már szerveztünk kézműves tábort, ezt látta Hanusz Zoltán a Ritka Magyar Folkband brácsása és felvetette, közösen megszerveznénk egy tábort, ahol a néptánc, a népzene és a kézművesség is helyet kap.” – mondta megkeresésünkre Angyal Sára Réka. Így összevonták a Szőttes Néptánctábort, az Ördöngös Népzenei tábort valamint a Kikelet Kézműves tábort és létrehozták a Felvidéki Folktábort.

A táborban gyermek és felnőtt néptánc oktatás, hangszeres népzeneoktatás, ének oktatás, kézműves foglalkozások folynak majd.

„Táborunk fő célja, hogy teret adjon a szórakozva tanulásnak és hagyományápolásnak, hogy öt napon át együtt tanuljanak, tudást és tapasztalatot cseréljenek, barátságot kössenek a felvidéki néptáncegyüttesek, zenekarok és a táncot és zenét kedvelő gyerekek és fiatalok.” – olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

A néptánctáborban Ipoly menti és felcsíki valamint méhkeréki és mérai táncokat oktatnak, a népzenei táborban Jókai és bonchidai muzsikát tanulhatnak az érdeklődők. A kézműves táborban számos kézműves foglalkozást tartanak, mint a csuhézás, a vesszőfonás, a nemezelés, a makramé készítés, de lesz lehetőség táborpóló-készítésre, bőrözésre, vesszőfonásra, vagy gyöngyfűzésre, batikolásra, bábkészítésre, illetve tűzzománc és korongozás. Ugyanakkor a térség lehetőséget biztosít a lovaglásra, csónakozásra illetve a résztvevők kirándulásokat tehetnek az erdőben.

Esténként közös programokkal készülnek. Hajnalhasadásig lesz táncház, de népzenei koncertek és néptánc előadások színesítik a programot, de fellép az És?! Színház, valamint különféle témába vágó vetélkedőket tartanak. Az esti programok szabadon látogathatóak.

A Felvidéki Folktábor részvételi díja egy napra 10 euró, a négy napra 40 euró, de június végéig történő jelentkezés esetén a napijegy 9,50 euró, míg négy napra csupán 38 euró, ám ez az ár (sem a teljes, sem a kedvezményes) nem tartalmazza a szállást és étkezést.

Részletesebb információkat és elérhetőségeket, valamint jelentkezési lapot a szottes.sk oldalon találnak az érdeklődők.

 

Frissítés: A tábor esti programjai ingyenesen látogathatók lesznek a malomnál

Kedd: július 15.- 20:00 Pósfa zenekar koncertje - táncház

Szerda: július 16.- 20:00 Szőttes Kamara Néptáncegyüttes műsora - nyitótáncház

Csütörtök: július 17.- 20:00 És?! Színház előadása

Péntek: július 18.- 20:00 Hárompatak Zenekar koncertje - táncház

Szombat: július 19.- 20:00 Gálaműsor a táborlakókkal, Ritka Magyar Folkband koncert

 

Borka Roland