A csillagokat is lehozták az „öregiskolában”

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 12. szombat, Villő

A csillagokat is lehozták az „öregiskolában”

2014.06.13 / 07:49
Igazán érdekes és gazdag programokkal várták a diákokat a gútai II. Rákóczi Ferenc Magyar Tannyelvű Alapiskolába. Csütörtökön hagyományőrző napot tartottak az iskola fennállásának 86-ik és névfelvételének 11-ik évfordulója alkalmából.

Igazán érdekes és gazdag programokkal várták a diákokat a gútai II. Rákóczi Ferenc Magyar Tannyelvű Alapiskolába. Csütörtökön hagyományőrző napot tartottak az iskola fennállásának 86-ik és névfelvételének 11-ik évfordulója alkalmából.

A kicsik és nagyok egyaránt szorgoskodtak, hiszen különleges mesterségek helyszínévé vált a tanintézmény tornaterme, ahol kipróbálhatóak voltak Gúta hagyományos népmesterségei, mint a kosárfonás, gyékényezés, hálókészítés, tojásfestés (öltöztetés), de akár a gyöngyfűzés és mézeskalács díszítés is.

Mindemellett természetvédelmi, csillagászati és geológiai előadásokkal valamint népi játékokkal tették izgalmassá a napot. A szervezők mindenki számára találtak elfoglaltságot és váltakozva változatos programokat látogathattak az érdeklődők.

Peimli Piroska, a Fertő-Hanság és Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Pannonhalmi Tájvédelmi Körzetének tájegységvezetője a Madárvédelmi gyakorlati kérdéseivel ismertette meg a hallgatóságot. Nagy Bálint geológiai előadást tartott a különféle kőzetekről és ásványok lelőhelyeiről, tulajdonságairól valamint hozzájuk köthető egyéb érdekességeket osztott meg a diákokkal.

Látványos és izgalmas előadással készültek a gútai helloAstro amatőr csillagászok egyesületének tagjai is. Kovács Adrián és Berecz Dávid a Napról, csillagokról, égitestekről és a csillagfotózásról tartott témába vágó előadást valamint gyakorlati foglalkozást. A gyermekek izgatottan vették szemügyre a távcsöveket és élvezettel hallgatták a két ifjú csillagász előadását.

A hagyományőrző nap vendégei voltak Magyarországról a bakonyszombathelyi Benedek Elek Általános Iskola mintegy negyven diákja és néhány pedagógusa.

A hagyományőrző napot kiemelten anyagilag támogatta a Bethlen Gábor Alap, a villagutta társaság valamint a Schola Privata Gutaiensis Magán Szakközépiskola, akiknek diákjai és pedagógusai érdekes foglalkozásokat tartottak a nap során. Bemutatkozott a tűzzománc-szak, üvegmozaikokat is készítettek, de fodrászok is foglalkoztak az érdeklődőkkel.

Bagita Judit, az intézmény igazgatója fontosnak tartja ilyen módon is ápolni a gútai hagyományokat valamint népszerűsíteni nemcsak a diákok, de a szélesebb nyilvánosságnál a helyi tradicionális mesterségeket.

Célunk, hogy gyermekeink felismerjék gyökereiket. Elmélyüljön magyar identitástudatuk és a régióhoz való kötődésük. Fontosnak tartjuk, hogy bemutassunk olyan mestereket, életpályákat, melyek pozitív példaként állhatnak gyermekeink előtt pályaválasztásuk során. A hagyományőrző napok rendezésének egyik célja olyan barátságos társadalmi környezet kialakítása, melyben a gyermekek képesek kiteljesedni, és ahonnan a kiteljesedésüket követően nem vágynak el. Fontosnak tartjuk, hogy az iskola abba az irányba hasson, hogy egymás tehetségét elismerjük, a közösségeink tehetségeit megtartsuk, illetve nem utolsó sorban hogy a gyermekek számára a saját tehetségünk kibontakoztatása is egész életen átható cél legyen.” – nyilatkozta portálunknak az igazgatónő.

Borka Roland

A szerző felvételei