Negyven éves a gútai cselgáncs

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 15. kedd, Jolán

Negyven éves a gútai cselgáncs

2014.06.16 / 18:02
Színvonalas, remekbeszabott és jelentős személyiségek vendégségével zajlott szombaton a gútai cselgáncsklub fennállásának negyvenedik évfordulójának ünnepsége.

Színvonalas, remekbeszabott és jelentős személyiségek vendégségével zajlott szombaton a gútai cselgáncsklub fennállásának negyvenedik évfordulójának ünnepsége. A jubileum alkalmából a klub vezetősége számos egykori és jelenlegi cselgáncsozót és érdeklődőt látott vendégül. Decsi Dóra furulyajátékával köszöntötte a megjelenteket, majd édesapja, Decsi Attila, a klub vezetőségének tagja ismertette az ünnepség programját.

A jubileumi eseményt megtisztelte jelenlétével a japán nagykövet, Akio Egawa. Jelen volt Horváth Árpád, Gúta polgármestere, Németh Ivett hivatalvezető, Gőgh Mihály, az önkormányzat mellett működő sportbizottság elnöke, Koczkás Beáta alpolgármester illetve Anton Pospíšek, a szlovák cselgáncsszövetség tagja és Vincze Ferenc, a dzsudóklub vezetőedzője és sokévi elnöke, valamint Kárpáty Ernő, a klub jelenlegi elnöke.

Vincze Ferenc visszaemlékezésében röviden ismertette a klub negyvenéves történetét, felsorolva a jelentős sportsikereket és a klub történetének fontos állomásait. Minderről készült egy mintegy hetvenegy oldalas könyv, egyfajta dzsúdó-almanach, amely eredmények és emberi vonatkozásban bemutatja a gútai cselgáncsklub fejlődését a kezdetektől napjainkig. Tartalmazza a legsikeresebb gútai cselgáncsozók vallomásait a klubról, magáról a sportról valamint visszaemlékezéseit, élményeit és tapasztalatait. Fördős Péter, egykori növendék, EB bronzérmes versenyző a következőképpen foglalta össze a cselgáncsban szerzett tapasztalatát: „Megtanított arra, hogy mindig tiszteld az ellenfeled, mert soha nem tudhatod, kiben mi rejlik.”

Az ünnepi beszédekben minden felszólaló a gútai cselgáncsklub mintegy négy évtizedét méltatta és kiemelte sikereit, valamint Vincze Ferenc megszállottságát, hogy mindezidáig életben tartotta és jelentősen sikeressé tette a klubot, amit szlovákiai, de nemzetközi szinten is egy megbízható klubként jellemeznek. Horváth Árpád, polgármester beszédében említette, hogy a cselgáncs Gútán nemcsak sportág, hanem életstílus és megköszönte az elmúlt negyven évet legfőképpen Vincze Ferencnek.

A japán nagykövet Akio Egawa angol beszéde elején először szlovákul, majd magyarul köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy bár még csak fél éve van Szlovákiában, de kellemes meglepetés érte, hogy a japán harcművészetek, beleértve a cselgáncs, mennyire népszerű az országban. „Nagyon nagy örömömre szolgál, hogy itt lehetek Kolárovo-Gúta városában, hogy közösen ünnepeljük a gútai cselgáncsklub fennállásának negyvenedik évfordulóját. Gratulálok az elért sikerekhez, és örülök, hogy ennyi tehetséges és képzett edző van jelen. A baráti kapcsolat alapja az egymás megismerése, amely összeköti Japánt és Szlovákiát, és ebben a cselgáncs jelentős szerepet játszott. Őszintén remélem, hogy mindannyian, akik barátai Japánnak, folytatni fogják értékes törekvéseiket a két ország közötti kölcsönös megértés erősítésében. – mondta a japán nagykövet. Hozzátette, hogy 2020-ban Tokióban a gútaiak közül is lesz résztvevője a nyári olimpiai játékoknak.

Anton Pospíšek, a szlovák cselgáncsszövetség tagja beszédében a gútai klub sikereiről értekezett, kiemelve, hogy a sok nehézség ellenére talpon tudott maradni. Felszólalt Végh Tibor, az oroszlányi dzsúdóklub edzője, aki felelevenítette emlékeit a gútai edzőtáborokról és azok minőségéről. Beszédet mondott Madari Béla, a gútai cselgáncsklub alapító tagja, aki felszólalásában a kezdetekről beszélt, név szerint felsorolta a tagokat, akik nélkül ma nem lenne cselgáncs Gútán: Havetta Tibor, Fekete Ede, Tóth Károly, Telekes István, Poló Olga, Fülöp Ottó, Lengyel István. „Köszönöm szépen az elismerést, mert ezek nélkül ez most itt nincs. Tiszta őszintén, amikor én őket beszerveztem, mindenki úgy nézett rám, mint aki nem százas. Annyit tudok, hogy az akkori első május elsejei felvonuláson, amikor felvonultunk, akkor a nénik és bácsik összecsapták a kezüket és azt mondták: ‚Úristen, már ministránsok is mennek a felvonulásra?‘“ – mondta Madari. Majd hozzátette: „Nagyon örülök annak, amit most itt látok. Azt hiszem, hogy az, ami itt van a hamarabb születettek körül, ez egy tisztelet és ezt nagyon tisztelni kell. Amit ti csináltok, az bomba. Köszönöm szépen!“ 

Kárpáty Ernő, a cselgáncsklub elnöke beszédében a küldetés továbbvitelét hangsúlyozta, kiemelten fontosnak tartja az új növendékek felfedezését és tehetségek ápolását. A múlt sikereiből merítve tekintünk a jövőbe. Feladatunk világos. Minél több gyerekkel és felnőttel akarjuk megismertetni a judo tanítását és szépségét. Nagy kihívás előtt állunk, mert a mai modern világban egy olyan értéket képviselünk és próbálunk terjeszteni, ami nem feltétlenül népszerű. Az edzők és jómagam is elszántak vagyunk. Tudjuk, hogy szüksége van a jelenkornak olyan értékekre, amelyeket egy tradicionális japán küzdősport, a judo képes megadni mindenkinek.” – vallja Kárpáty.

A rendezvényen köszönőleveleket adtak át mindenkinek, akik jelentősen segítették a klub sikeres működését a kezdetektől napjainkig. Legnagyobb elismerés Vincze Ferencnek jár, aki állhatatosságával, rendületlen kitartásával és szenvedélyes megszállottságával sokat tett a gútai cselgáncs felvirágoztatásáért, valamint sokéves tevékenységével olyan emblematikus személyiséggé nőtte ki magát, amely követendő példaként áll a mindenkori új nemzedék előtt.

Borka Roland

Ferenczi Balázs felvételei