Egyre több a munkanélküli Gútán

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 12. szombat, Villő

Egyre több a munkanélküli Gútán

2014.07.10 / 18:59
Növekedik az állástalanok száma Gútán. Információink szerint hozzávetőlegesen mintegy 1400 álláskereső szerepel a munkaügyi hivatal helyi kirendeltségének nyilvántartásában.

Növekedik az állástalanok száma Gútán. Információink szerint hozzávetőlegesen mintegy 1400 álláskereső szerepel a munkaügyi hivatal helyi kirendeltségének nyilvántartásában.

„Nem egészen pontos ez a szám, ugyanis folyamatosan változik. Most nyáron valamivel jobb a helyzet, hiszen az idénymunkáknak köszönhetően picit csökkent a szám. Ellenben jelentős emelkedés az őszi hónapokban lesz tapasztalható, amikor is az utolsó nyári szünidejüket élvező diákok bejegyeztetik magukat hivatalunk nyilvántartásába. – nyilatkozta egy magát megnevezni nem kívánó hivatalnok.

Hozzátette, hogy egyre növekszik a huzamosabb ideje, tehát több mint tizenkét hónapja, munkanélküli emberek száma. Nehezebben találnak munkát a frissen végzettek, valamint az ötven év felettiek.

„Statisztikailag ugyan lehet kozmetikázni a számokon, de attól még a valóság egészen más. A regisztrált munkanélküliek számához még hozzá kellene adni az önkéntes munkanélkülieket, akik maguk fizetik az egészségbiztosítás kötelező járulékát.” – mondta informátorunk. Az egyes egészségbiztosítók ugyan nyilvántartják az egészségbiztosítási járulék fizetőit (illetve nem fizetőit), de Gútára lebontva nem kaptunk ilyen kimutatást, mivel csupán a komáromi régióra vonatkoztatva tudnának információkat adni.

Az egyik bennfentes szerint azonban több mint ezer lehet azoknak a száma, akik önkéntesen fizetek a kötelező járulékot. Ezzel összefüggésben a becslések szerint tehát mintegy 2500 ember lehet munkanélküli Gútán, ami azért is riasztó adat, mivel a 2011-es népszámláskor a városnak 10 696 lakosa volt, amiből 5663 a gazdaságilag aktív, s ennek tükrében a munkanélküliség meghaladhatja a negyven százalékot. Ezzel szemben a hivatalos adatok alapján Gútán a nyilvántartott munkanélküliek százalékaránya megegyezik a járási átlaggal, azaz húsz százalék közül mozog.

Egészen pontos adatok nem állnak rendelkezésre. A munkanélküliség alakulásának több összetevője van, a kormány gazdasági politikájától kezdve a foglalkoztatottságot megtartó rendeleteken át egészen a munkahelyteremtő intézkedésig széles a skála. Jelentős veszély még a fiatalok egyre nagyobb számú időszakos vagy tartós elvándorlása. Gútára lebontva nincsenek pontos adatok arra vonatkozóan, hányan hagyják itt szülőföldjüket, ugyanakkor becslések szerint számuk több százra tehető.

Borka Roland