Állva ünnepelték Nagy István orgonistát Körmöcbányán

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 12. szombat, Villő

Állva ünnepelték Nagy István orgonistát Körmöcbányán

2014.07.15 / 15:35
Szűnni nem akaró tapssal, állva ünnepelték a gútai Nagy István orgonistát Körmöcbányán a Vártemplomban megrendezett XVIII. Nemzetközi Várorgona Fesztiválon.

Szűnni nem akaró tapssal, állva ünnepelték a gútai Nagy István orgonistát Körmöcbányán a Vártemplomban megrendezett XVIII. Nemzetközi Várorgona Fesztiválon.

A jeles és nívós rendezvényen a helyszíni beszámolók szerint a közönség alig akarta elengedni a gútai orgonistát, aki virtuóz és zseniális orgonajátékával elkápráztatta a közönséget. A gútai valamint az érsekújvári művészeti alapiskola oktatóját néhány kollégája is elkísérte, hogy személyesen hallják Nagy művészi játékát.

„Nem mindennapi élményben volt részünk július 13-án, vasárnap este. Nagy István kollégánk körmöcbányai koncertjén jártunk. Nagy örömmel töltött el bennünket, hogy Gúta városa olyan fiatal tehetséggel büszkélkedhet, akit a "Kremnický hradný organ" nemzetközi orgonafesztivál közönsége a hangverseny befejeztével szűnni nem akaró tapssal, állva ünnepelt.- írták közösségi oldalukon a kollégák.

Műsoron voltak a francia orgonairodalom és J. S. Bach remekművei. Az igényes orgonamuzsikára fogékonyak igazán kiélvezhették a világhírű klasszikus szerzemények Nagy István általi művészi interpretálását.

A prominens nemzetközi rendezvényen a világ mintegy huszonkét országából származó kiváló orgonisták hangversenyét hallhatták. A rangos fesztiválon nagynevű és világhírű orgonaművészek adtak koncertet, beállt közéjük a gútai Nagy István is.

Korábban a szakma is felfigyelt a harminckét éves gútai fiatalemberre és meglehetősen magas színvonalú szakmai elismerésben részesült. Stanislav Kowalski, az orgonazene szlovákiai szakembere, aki elismert szakmai tekintélynek számít, is dicshimnuszokat zengett Nagy teljesítményéről.

Gútán régió feletti rendkívüli értékű és jelentőségű orgonista működik, egy olyan művész, aki már játszott külföldön is, a körmöcbányai nemzetközi orgonafesztiválon, s ezért több figyelmet érdemelne. Művészetével Nyitra vagy Nagyszombat, de még Pozsony bármelyik templomának dísze lehet.”- fogalmazott Kowalski.

Borka Roland

fotó: facebook