Hová tilos kutyát vinni?

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 16. vasárnap, Botond, Mózes

Hová tilos kutyát vinni?

2014.08.07 / 08:46
Új rendeletet hoztak a kutyatartás és –sétáltatás feltételeiről Gútán. Listázták azon helyeket, ahol tilos a kutya szabad mozgása, illetve ahová nem lehet kutyával menni.

Új rendeletet hoztak a kutyatartás és –sétáltatás feltételeiről Gútán. Listázták azon helyeket, ahol tilos a kutya szabad mozgása, illetve ahová nem lehet kutyával menni.

Németh Ivett, hivatalvezető az ülésen ismertette az anyagot, amelynek mellékletében a megfelelő figyelmeztető táblák formájáról található fotódokumentáció. „A város területén gyakran látni szabadon, felügyelet nélkül kutyákat. Ezek a testi épséget és a közrendet is veszélyeztetik, ezért szükséges rendelettel szabályozni a kutyatartást és – sétáltalást.” – mondja Németh. Nem újkeletű dologról van szó, mégis szükséges a közvéleményben tartani, ugyanis gyakran találkozni gazdátlan ebekkel a város közterületein.

A felügyelet nélküli kutyákat befogják, és ha megtalálják a gazdáit, szabálysértés esetén komoly pénzbírságra lehet számítani. A rendelet szerint az a személy, aki kutyát sétáltat vagy felügyel, az illetékes ellenőrző szerveknek köteles felmutatni a kutya nyilvántartási címkéjét. Megállapítja a rendelet, hogy a címke újbóli kiadása 3,30 euróba kerül.

A kutya szabad mozgását is korlátozták, amit megfelelő figyelmeztető táblák jeleznek.

Tilos a kutya szabad mozgása a városi hivatal előtt, a Brünni tér, az Új utca, az Iskola utca valamint az Oldalsó utca zöld területein, de ugyanez érvényes a körzeti egészségügyi központ, a nyugdíjas otthon és panzió zöldterületére. Továbbá ez az intézkedés vonatkozik a templomparkra, a Szent Rozália parkra, valamint valamennyi iskola és iskolai intézményt illetően.

Ugyanígy tilos az iskolák és iskolai intézmények területére kutyával bemenni, ahogyan az egészségügyi központba, a városi hivatalba és a művelődési központba.

Nem szabad kutyával bemenni a nyugdíjas otthonba, a városi sportterületekre (sportcsarnok, Gőgh Kálmán futballpálya, többrendeltetésű pálya a szabadidőközpont udvarán) illetve a nyilvános városi sportterületre – atlétikapálya a sportcsarnok mellett, valamint tilos kutyát vinni a nyilvános játszóterekre, gyermekparkokba és homokozókba. Kutyával tilos a bemenet a városi temetőkbe és kegyhelyekre – városi temető Csergőben.

A kutyatulajdonos négylábú kedvencének sétáltatásakor köteles eltakarítania az eb ürülékét és a kihelyezett, piktogrammal megjelölt gyűjtőedénybe helyezni.

Borka Roland