Mobilitási hetet tartanak Gútán is

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 15. kedd, Jolán

Mobilitási hetet tartanak Gútán is

2014.09.15 / 10:47
Az új kerékpárút átadásához igazítják Gútán az Európai Mobilitási Hét programhoz, amely szeptember tizenhatodika és huszonkettedike közötti időszakban az Autó nélkül a városba elnevezésű akcióval csúcsosodik ki. Áll a városi hivatal közleményében.

Az új kerékpárút átadásához igazítják Gútán az Európai Mobilitási Hét programhoz, amely szeptember tizenhatodika és huszonkettedike közötti időszakban az Autó nélkül a városba elnevezésű akcióval csúcsosodik ki.  Áll a városi hivatal közleményében.

Idén A mi utcánk, a mi jövőnk jelmondattal indult útjára a több városban is különféle programokkal színesített közlekedési akció.

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampányának célja, hogy az önkormányzatokat fenntartható közlekedési intézkedések bevezetésére ösztönözze és polgáraik a gépkocsik használata helyett más közlekedési módokat, a kerékpározást, a gyaloglást vagy a közösségi közlekedési eszközöket részesítse előnyben.

„Kérjük a tisztelt lakosainkat, hogy 2014. szeptember 20-án és 21-én (szombat és vasárnap), hagyják gépjárműveiket a garázsban, közlekedjenek kerékpáron vagy gyalog. Ezzel megtisztelik az új kerékpárút átadását és nagyban hozzájárulnak a légszennyezettség csökkentéséhez. – írja a közlemény.

Megkerestük Takács Imrét, a Közös Tanügyi Hivatal vezetőjét, mint koordinátort, aki érdeklődésünkre elárulta, Gútán egyhetes programot szerveznek a közlekedési akció jelmondatával összhangban. A Gútán található valamennyi iskola és iskolai intézménnyel együttműködve különféle érdekes programokat szervezünk a gyerekek számára. Egyik ilyen a körforgalomban áthaladó gépjárművek számának és azok széndioxid-kibocsátás mértékének meghatározása.” – nyilatkozta portálunknak Takács.

A közlekedési akció keretében verseny is zajlik az Európai Mobilitási Hét programhoz csatlakozó önkormányzatok között, amelyben felmérik, hogy melyik város tudja a lakosait leginkább mozgósítani.

Szlovákiában mintegy huszonhét önkormányzat csatlakozik a kezdeményezéshez, dél-szlovákiai régióból Gúta mellett Komárom is a bekapcsolódók között szerepel.

Borka Roland