Népszavazás 2015: Gútán csupán 4,22 százalékos volt a részvétel

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 12. szombat, Villő

Népszavazás 2015: Gútán csupán 4,22 százalékos volt a részvétel

2015.02.08 / 14:30
A gútaiak körében az országos, sőt a 7,78 százalékos komáromi járásbeli részvételi aránynál is sokkal alacsonyabb volt a választási kedv; a szavazásra jogosult 8 846 polgárból csupán 374 személy adta le voksát, ami mindössze 4,22 százalékos részvételt jelent.

Érvénytelen lett a szombati népszavazás, miután a választópolgárok mindössze 21,41 százaléka járult az urnákhoz; az érvényességhez 50 százalék + 1 szavazatra lett volna szükség. A gútaiak körében az országos, sőt a 7,78 százalékos komáromi járásbeli részvételi aránynál is sokkal alacsonyabb volt a választási kedv; a szavazásra jogosult 8 846 polgárból csupán 374 személy adta le voksát, ami mindössze 4,22 százalékos részvételt jelent.

A Szövetség a Családért (Aliancia za rodinu) által kezdeményezett népszavazáson három kérdésre kellett választ adniuk a polgároknak:

1. Egyetért azzal, hogy a házasságnak semmilyen más köteléket ne lehessen nevezni, csak egy férfi és egy nő kötelékét?

2. Egyetért azzal, hogy az azonos nemű párok és csoportok számára ne legyen lehetséges gyermekek örökbefogadása?

3. Egyetért azzal, hogy az iskolák ne kötelezhessék a gyerekek a szexuális nevelés és az eutanázia tárgykörébe tartozó órákon való részvételre, ha ezek tartalmával a szülők vagy a gyerekek nem értenek egyet?

A referendumba bekapcsolódók abszolút többsége mindhárom kérdésre igennel válaszolt (országos szinten az igenek aránya 94,50; 92,43; 90,32 százalék volt). Gútán az igenek aránya a kérdések sorrendjében a következőképpen alakult: 88,23; 85,29; 85,82.

Népszavazás 2015

Az alacsony részvétel az elemzőket is meglepte, a masszív kampány és a felkorbácsolt indultatok alapján 30 százalék körüli arányt prognosztizáltak, és ezt támasztotta alá a Focus által végzett közvélemény-kutatás is. Furcsa mód, mindkét tábor – tehát a kezdeményezők és a referendum ellenzői is – sikerként könyvelik el az eredményt. Anton Chromík, a Szövetség a Családért szóvivője már a választás éjszakáján sikernek nevezte azt a tényt, hogy az embereknek lehetőségük volt kinyilvánítani véleményüket, továbbá az igenek magas arányát emelte ki. A másik fél magyarázata szerint ugyanakkor az alacsony részvétel azt mutatja, hogy a szlovákiai polgárok toleránsak és fontosak számukra az alapvető emberi jogok. Grigorij Mesežnikov politológus úgy véli, a kezdeményezők rosszul közelítették meg a problematikát, hiszen a szlovák társadalom konzervatív részét sem tudták maradéktalanul megszólítani. Véleménye szerint az alacsony részvételhez hozzájárult az is, hogy a politikai pártok nem kapcsolódtak be a kampányba, nem mozgósították szimpatizánsaikat. Nem mobilizálta a híveket a Szlovák Püspöki Konferencia pásztorlevele sem, amelyet a múlt hétvégén olvastak fel a szentmiséken, és amely a részvételre buzdította a híveket.

Abban azonban minden elemző, szakember egyetért, hogy a felvetett témákról, a hagyományos család szerepéről, a homoszexuálisok jogairól a jövőben az eddigihez képes sokkal szélesebb körű vitát kellene folytatni, ahol nem az emóciók, hanem a szakmai érvek dominálnak.

(villagutta)