Széleskörű tevékenység folyik a gútai Szabadidőközpontban

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 15. kedd, Jolán

Széleskörű tevékenység folyik a gútai Szabadidőközpontban

2015.02.24 / 14:20
Gúta egyik meghatározó, jogalanyisággal bíró oktatási létesítménye a helyi Szabadidőközpont, amelynek fenntartója a városi önkormányzat. Fő tevékenységi köre – ahogyan a neve is jelzi –, helyet és lehetőséget nyújtani a gyerekeknek, fiataloknak a szabadidő hasznos, hatékony eltöltésére, oktató-nevelő célzatú programok felkínálása az intézmény saját nevelési programján keresztül.

Gúta egyik meghatározó, jogalanyisággal bíró oktatási létesítménye a helyi Szabadidőközpont, amelynek fenntartója a városi önkormányzat. Fő tevékenységi köre – ahogyan a neve is jelzi –, helyet és lehetőséget nyújtani a gyerekeknek, fiataloknak a szabadidő hasznos, hatékony eltöltésére, oktató-nevelő célzatú programok felkínálása az intézmény saját nevelési programján keresztül.

Fő célcsoportjuk a 4 és 30 év közötti korosztály, számukra biztosítanak érdeklődési területüknek megfelelő kikapcsolódást, szórakozást, segítik önmegvalósításukat.

Az intézmény a sport terén az alábbi tevékenységi köröket kínálja:

- asztalitenisz

- röplabda

- vízi turisztika (csónakázás, kenuzás); a foglalkozások vezetője Tóth Árpád

- görkorcsolya, tollaslabda, tenisz, úszás; a foglalkozások vezetői Harcsa Szimona és Harcsa Anikó

- gimnasztika, játékos mozgás óvodás korú gyermekek részére; a foglalkozások vezetője Harcsa Anikó. E foglalkozások alapvető célja a sport megszerettetése, a mozgásfejlesztés, a tehetségek felderítése, utánpótlás-nevelés

- labdarúgás; a foglalkozások vezetője Németh Péter.

A felsorolt sportkörök mellett a Szabadidőközpont helyet biztosít a Taiyo karate klubnak és a kosárlabdaklubnak is.

Meg kell említenünk továbbá jól felszerelt fitnesztermüket, ahová egyszeri belépésre jogosító jegy és havi bérlet is váltható. A Szabadidőközpont udvarán lévő bekerített, megvilágított műfüves multifunkciós sportpálya csoportok számára bérelhető.

A Szabadidőközpont a művészeti tevékenységek gazdag tárházát is kínálja. Harcsa Anikó irányítása mellet többféle alkotóműhely, festő-rajzoló alkotókör, gyöngyfűzés várja a gyerekeket, ahol kiélhetik kreativitásukat, fejlődik szépérzékük, kézügyességük.

A hagyományőrzést szolgálja a magyar néptánc- és népdal-oktatás, a népi játékok tanítása; a szakkör vezetője Angyal Sára. Modern táncokat, tánctechnikát, koreográfiát is tanulhatnak a fiatalok Héderváry Márta vezetésével, a hastáncot Borka Andrea oktatja.

Nyelvtanulásra is lehetőség van. A szlovák nyelvű konverzáció szakkört Horváth Henrietta tartja, az óvodás korú gyerekek Molnár Angéla vezetésével játékos formában sajátítják el az angol nyelv alapjait.

A szakkörökre bármikor lehet jelentkezni, a felvétel folyamatos! A tagsági díj egy hónapra 1,70 euró.

„Intézményünket jelenleg 233 gyerek, bejegyzett tag látogatja – tájékoztatta portálunkat Harcsa Anikó, a Szabadidőközpont megbízott igazgatója. – Kiemelten kezeljük az alkotókészség fejlesztését, a tehetségek felkutatását és a velük való foglalkozást. A gyerekkel való foglalkozás mellett termet biztosítunk felnőttek részére a jógaoktatáshoz, a nyugdíjas tornához, taebóhoz, próbálnak itt fiatal zenészek, de a katolikus hit gyülekezete is tartja találkozóit. Vannak számítógépeink és a világhálón is böngészhetnek a fiatalok."

A Szabadidőközpontban kapott helyet a speciális nevelést igénylő gyermekekkel foglalkozó Domino klub. A gyermekek a szülőkkel közösen vesznek részt a Héderváry Mártával vezette foglalkozásokon; nagy hangsúlyt kap a mozgásfejlesztés – különösen az autista gyerekeknél –, a tanulási nehézségek leküzdése, valamint a nyelvi készségek fejlesztése szlovák és magyar nyelven egyaránt. Segítik a családokat a különböző krízishelyzetek leküzdésében, megoldásában is.

A rendszeres szakköri tevékenységen kívül alkalmi rendezvényeket is tartanak, szombatonként kézműves délelőttöket, szünidei foglalkozásokat – ezekre a tavaszi szünetben is várják a gyerekeket –, iskolák közötti focitornákat és kenu versenyeket a Kis-Duna holtágán. Közkedveltek a nyári táborok is.

Valamennyi tevékenységükről részletes tájékoztatást nyújtanak 035/7771 800-as telefonszámon, de személyesen is lehet érdeklődni a Szabadidőközpontban.

A Szabadidőközpont jelenleg Harcsa Anikó megbízott igazgató irányításával működik. A posztra pályázatot írt ki a város, amelyre március 3-ig lehet jelentkezni.

(villagutta)

Kapcsolódó anyagok: Sütőkemencét építenek Gútán