Módosul a Gúta TV alapszabályzata, három helyett egy ügyvezető lesz

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 15. kedd, Jolán

Módosul a Gúta TV alapszabályzata, három helyett egy ügyvezető lesz

2015.03.09 / 09:23
A legutóbbi testületi ülés egyik komoly vitát kiváltó pontja néhány, a város által alapított, illetve gútai társalapítású kereskedelemi társaság felügyelőtanácsi tagjainak megválasztása volt. Konkrétan a negyedi hulladéktelepről (STKO-N 14 a. s.), a lakáskezelő KolByt Kft.-ről és a Gúta TV Kft.-ről van szó.

A legutóbbi testületi ülés egyik komoly vitát kiváltó pontja néhány, a város által alapított, illetve gútai társalapítású kereskedelemi társaság felügyelőtanácsi tagjainak megválasztása volt. Konkrétan a negyedi hulladéktelepről (STKO-N 14 a. s.), a lakáskezelő KolByt Kft.-ről és a Gúta TV Kft.-ről van szó. A hulladéktelep esetében bebizonyosodott: a városvezetés és a hivatal ezúttal nem állt a helyzet magaslatán, gondja akadt az ide vágó jogszabály ismeretével.

A 14 település által alapított negyedi hulladéktelep – amelyben Gútának 33 százalékos részesedése van – öttagú elnökségének már most is tagja Koczkás Beáta alpolgármester, a jövőben azonban a háromtagú felügyelőtanácsnak is lehetne gútai delegáltja. Első körben három jelölt akadt a posztra, Forró Tibor képviselő (hellóGúta, Fiatal Független Képviselők Frakciója), Gőgh Margit (a városi hivatal osztályvezetője) és Kucsera István (őt a Függetlenek Frakciója javasolta). Horváth Árpád polgármester viszont az ülésen Tóth Éva főellenőrt javasolta, ekkor Forró Tibor visszalépett a jelöléstől, a főellenőr pedig meg is kapta a szükséges szavazatot. Ezt követően alakult ki a káosz, Németh Iveta és Angyal Béla (mindketten Függetlenek Frakciója) ugyanis jelezték, törvénybe ütköző lehet a főellenőr jelölése erre a posztra. A jogszabály áttanulmányozását követően kiderült: nekik volt igazuk, ezért anulálni kellett a már elfogadott határozatot. Egy újabb csavarral a MKP frakciója Nagy Jenő korábbi főellenőrt javasolta. Néhányan kérték ugyan, hogy halasszák a döntést a következő ülésre, végül a többség jóváhagyta Nagy Jenő jelölését a hulladéktelep felügyelőtanácsába. Az, hogy végül tajga lesz-e ennek a szervnek, az öttagú elnökségen múlik majd.

IMG 2801

Sokkal simábban zajlott a KolByt felügyelő-tanácsi választása; Kürti Endre helyébe kellett új tagot választani, aki a legutóbbi választáson nem jutott be a képviselő-testületbe. Helyére Forró Tibor, az energiagazdálkodási szakbizottság elnöke került. A felügyelőtanács további tagjai: Árgyusi Imre (Függetlenek Frakciója) és Koczkás Beáta (MKP).

A felügyelőtanácsi tagcserénél jóval komolyabb változtatások várnak a Gúta TV-re, amely bizonyára szerkezetileg és tartalmilag is megújul majd a változásokat követően. A társaságnak eddig három ügyvezetője volt: Lengyel István, Kürti Endre (megválasztásuk idején mindketten képviselők) és Németh Iveta (aki hivatalvezetői minőségében lett korábban megválasztva). Az új koncepció szerint viszont csak egy ügyvezetője lesz a tv-nek, akinek munkáját háromtagú felügyelőtanács ellenőrzi majd. A Fiatal Független Képviselők Frakciója szerette volna már ezen az ülésen nevekkel is feltölteni az új pozíciókat, az ügyvezetői székbe Forgács Attila képviselőtársukat javasolva. A többség azonban ennél lassúbb tempót tartott megfelelőnek, így egyelőre csak az alapszabály-módosításról szavaztak a képviselők. Bizonyos vélemények szerint ez arra volt jó, hogy megindulhasson a háttéralku az egyes frakciók között a helyek elosztásáról. A személyi kérdésekről tehát a döntést a következő, március 30-i ülésre halasztotta a testület.

(villagutta)