Sajó Károly Kárpát-medencei természetvédelmi csapatverseny

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 12. szombat, Villő

Sajó Károly Kárpát-medencei természetvédelmi csapatverseny

2015.04.26 / 13:37
A legjobb előadónak járó különdíj Gútán maradt Az április 23-án megrendezett Sajó Károly Kárpát-medencei természetvédelmi csapatverseny felvidéki döntőjének a gútai II. Rákóczi Ferenc Alapiskola és a városháza adott otthont.

A legjobb előadónak járó különdíj Gútán maradt

Az április 23-án megrendezett Sajó Károly Kárpát-medencei természetvédelmi csapatverseny felvidéki döntőjének a gútai II. Rákóczi Ferenc Alapiskola és a városháza adott otthont.

A verseny itteni kiírója a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, fő védnökei Magyarországról a Természetbúvár magazin és a Magyar Földrajzi Társaság, hazai részről a környezetvédelmi és az oktatási minisztérium, amelyek a szakmai támogatást is biztosítják. A verseny célja a komplex környezettudatos szemlélet kialakítása és elmélyítése, a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettség kialakítása, a környezetünkért érzett közös felelősség felébresztése a diákok körében, valamint a tehetségfejlesztés. Csapatversenyről van szó, a versenykiírás értelmében az alapiskolák 7.-9., illetve a nyolcéves gimnáziumok II-IV. évfolyamos tanulói jelentkezhettek. A szlovákiai döntőre idén 20 háromfős csapat nevezett be Rozsnyótól egészen Dunaszerdahelyig.

DSC09168vg

A csapatok három feladatkörben bizonyították tudásukat, kreativitásukat.

  • Az írásbeli teszt a környezetvédelmi alapfogalmak, folyamatok, összefüggések ismeretét és a Természetbúvár magazin utolsó évfolyamában megjelent cikkek tartalmát vizsgálta.
  • A csapatok plakátot készítettek, ennek segítségével próbálták meg felhívni a figyelmet korunk egyik nagy problémájára, a népességrobbanásra. Minden csapat művészi elemekkel tarkított, a fiatalok ízlésvilágát és életvezetését tükröző plakátokat hozott magával.
  • A szóbeli részben a versenyzők a lakóhelyük vagy régiójuk környezetvédelmi problémáinak feltárását, kutatását prezentálták számítógépes bemutatókkal illusztrálva. Az előadások témája változatos, érdekes volt. A legtöbb csapat korához mérten megpróbált kutatni a témájában (kísérlettel, saját fényképekkel, kérdőíves felméréssel), és az eredményeket összegezték munkájuk végén.

 

A felsoroltakból is látszik, hogy igényes feladatokról volt szó és a felkészítő tanárok méltán tarthatják magukat tehetséggondozónak. A felkészülés komoly energia-befektetést igényelt tanár és diák részéről egyaránt. A zsűrit szakemberek alkották: Garancsy Mihály, a Természetbúvár magazin főszerkesztő-helyettese, Peimli Piroska a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársa, Iványi Ákos a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. közönségkapcsolati megbízottja, valamint Palkovics Annamária, a II. Rákóczi Ferenc Alapiskola pedagógusa. A zsűri döntése alapján az idei két legjobb csapat a búcsi Katona Mihály Alapiskola (felkészítő tanár: Csákvári Zoltán) és a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola csapata volt (felkészítő tanár: György Judit), ők kaptak meghívást a kárpát-medencei döntőbe, amit hagyományosan Győrben rendeznek. A legjobb előadónak Szabó Csillát, a gútai Corvin Mátyás Alapiskola tanulóját választották (felkészítő tanár: Csepi Andrea), aki Horváth Árpád polgármester különdíjában részesült.

DSC09195vg

Jókai Tibor a SZMPSZ elnöke a megnyitón rámutatott: a verseny színvonala évről-évre nő. A felkészítő tanárok, diákok egymástól tanulnak, az ötleteket továbbgondolva, fejlesztve szebbet, jobbat alkotnak. Úgy vélte, a felvidéki magyar diákok, tanárok természetszeretete, környezettudatossága vitathatatlan. Köszönetét fejezte ki Gúta város vezetésének a verseny lebonyolításában való közreműködéséért.

PaedDr. Bagita Judit szervező, a II. Rákóczi Ferenc Alapiskola igazgatónője

(villagutta)

 

Sajó Károly Kárpát-medencei természetvédelmi csapatverseny: 2014, 2013, 2012, 2011.