A nagy árvízre emlékeztek

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 16. vasárnap, Botond, Mózes

A nagy árvízre emlékeztek

2015.07.03 / 14:00
Ünnepies önkormányzati üléssel vette kezdetét a dunai árvíz ötvenedik évfordulója alkalmával rendezett programfolyam. A városi hivatal nagy üléstermében zajló esemény Horváth Árpád, Gúta polgármestere múltidéző és jövőbetekintő beszédével kezdődött.

„Ma egy olyan eseményre emlékezünk, ami nevezhető mérföldkőnek, sorsfordítónak, tragédiának, de egyben az újrakezdés az élni akarás példája is lehet városunk újkori történelmének.” – fogalmazott nyitóbeszédében a polgármester. E kerek évforduló kapcsán számos vendég látogatott Gútára, hogy részese legyen az ünnepi megemlékezésnek. A megjelenteket Katarína Szabóová és Hajkó Hajnalka egy-egy verssel köszöntötte, majd pedig Sipos Dávid szaxofonon játszott.

Az esemény jelen voltak a testvérvárosok (Kisbér, Mezőberény, Galgaguta, Pitvaros és Medgyesegyháza) küldöttségei, helyi önkormányzat tagjai, a mentésben és újjáépítésben résztvevő, környező települések képviselői, valamint nemcsak Csallóköz, de az ország távolabbi részeiből érkezett polgármesterek, az egyházak képviselői, városi és társadalmi intézmények vezetői valamint iskolák és iskolai intézmények igazgatói.

Horváth beszédében megköszönte Gúta eddigi polgármestereinek áldozatos munkáját, amivel hozzájárultak a város fejlődéséhez. Az egyes polgármesterek felszólalásaikban emlékeztettek a természeti katasztrófát követő páratlan és sikeres összefogásra.

Sinkovicz Zoltán, Kisbér polgármestere az árvízi Gúta egyik pillanatképét tűzzománc alkotásban ajándékozta a városnak. Tóth Imre és Árgyusi Imre korábbi polgármesterek az árvízi emlékeiket idézték fel és hangsúlyozták, a természeti csapás elsőre ugyan szétválasztotta, ám azon nyomban össze is kovácsolta a tenniakaró gútaiakat és áldozatkészen, vállvetve egymást segítve építették újjá és adtak városi jelleget Gútának.

Az ülésen kiértékelték az „Azért a víz az úr!” című irodalmi pályázatot. A gútai önkormányzat mellett működő kultúra és kulturális örökség bizottság által életre hívott pályázat kritériumait Samu István ismertette. Oklevéllel jutalmazták a pályázaton résztvevőket. Különdíjban részesült Bagita Dániel, Fűri Friderika, Dominika Bogárová és Nagy Viktor. Majd két alkotás is felcsendült. Szlovák nyelven Szépe Hilda Dominika Bogárová írását, magyar nyelven Mayer János Fűri Friderika írását olvasta fel.

Kürti Endre, a Gúta tv leköszönő elnöke a városi hivatal előcsarnokában, az Árvíz képekben című digitális kiállítás anyagának elkészítéséről szólt néhány szót.

A virtuális tárlat megtekintése után a résztvevők átvonultak a városi hivatal előtti téren lévő Elemek fellobbanása elnevezésű emlékmű melletti parkba, ahol Horváth Árpád Gúta jelenlegi polgármestere és Ján Jány, a Helyi Nemzeti Bizottság egykori elnöke – az 1965-ös árvíz mentési és újjáépítési munkálatainak tevékeny résztvevője – közösen elültettek egy Galambfát, amely az árvízi eseményekre és az utána következő páratlan összefogásra és újjáépítésre emlékeztet.

A napot Nagy István orgonahangversenye zárta a helyi Nagyboldogasszony Római Katolikus Plébániatemplomban.

Borka Roland

A szerző és Kovács Adrián felvételei