Miért késik a gútai fahíd felújítása?

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 16. vasárnap, Botond, Mózes

Miért késik a gútai fahíd felújítása?

2015.07.16 / 14:57
Többszöri ígéret ellenére mindezidáig egyelőre nem kezdték meg a felújítási munkálatokat a gútai fahídon. Az 1992-ben a környezetvédők kezdeményezésére, de városi beruházással felépült fahíd konstrukciója sürgős felújításra szorul, erre a jelenlegi állás szerint legkorábban augusztus huszadika után kerülhet sor. Tudtuk meg Horváth Árpádtól, Gúta polgármesterétől.


„A malom gondnokaival egyeztetve úgy döntöttünk, megvárjuk a nyári akciók lefolyását, és azután augusztus második felében megkezdjük a munkálatokat. A faanyag már a rendelkezésünkre áll, saját szakembereinkkel oldjuk meg a felújítást. Szakaszonként, tízméterenként fokozatosan lesznek elvégezve a munkálatok.
– mondta megkeresésünkre Horváth. Hozzátette, hogy a maga 82 méterével Európa leghosszabb folyami fahídjának számító hidat a felújítás ideje alatt sem zárják le, átmenetileg egy pontonhídszerűség segítségével lehet majd átkelni a szigetre.

„A városi hivatal illetékes osztályához tartozó mintegy hét munkás – akik között asztalosok és ácsok is vannak – segítségével a híd padlózatát és a zsindelyborítású tetőt is kicserélik. A felújítási munkálatok előreláthatón egy hónapot vesznek igénybe. – fogalmazott a polgármester.

Az eltelt több mint két évtized alatt már harmadszor szorul komoly javításra a Kis-Dunán átívelő fahíd, mivel az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási viszonyok alaposan megrongálták, illetve a gyakoribb árvízi helyzetek is veszélyessé tették a hídon való átkelést. A tervek szerint a felújítási munkálatokat követően további huszonöt évig tartósan szolgálhatja az embereket a fahíd.

-br-