Csökken Gúta lakossága

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 13. csütörtök, Szervác

Csökken Gúta lakossága

2015.09.03 / 14:02
Szép lassan csökken és elöregedik Gúta lakossága. Derül ki a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatalának napokban megjelent kimutatásából.


A 2014-es év végéhez számítva Gútának 10 665 lakosa volt, abból 5320 férfi és 5345 nő. Összesen százharmincegy fő hunyt el, amiből hatvankét férfi és hatvankilenc nő volt. Nem igazán vannak házasulandó kedvükben a gútaiak, az elmúlt évben negyvenhat pár kötött házasságot. Átlagosan a nők és a férfiak életük huszonötödik évében kívánnak megházasodni. A születések számát tekintve kis híján feleakkora a népszaporulat, mint ahányan meghalnak.

A természetes népszaporulat negatív számot mutat, mintegy ötvenhárom fővel csökkent a lakosság száma. A tavalyi év folyamán hetvennyolc gyermek született (negyvenhárom fiú és harmincöt lány), akiknek java része, mintegy hatvanöt százalékuk, házasságon kívül.

Sokan a különélést és a válást is megoldásként választják közös problémáikra. Míg a különélésről nincs pontos adat, csupán becslések vannak (regisztrálva vannak a házas, ám különélő személyek, viszont statisztikailag nem mérik), addig a válásokat tekintetően számos tényezővel számolnak. 2014-ben Gútán mintegy húsz esetben mondta ki a bíróság a válást. Átlagosan az emberek negyvenéves korukban döntenek úgy, felbontják a frigyet.

Érdekesség, hogy gyakrabban a nők választják ezt a formát, mintegy kétszer annyi nő, mint férfi adja be a válókeresetet. Leggyakoribb okként a házastársat különböző személyiségbeli változások állnak, de ugyanígy a hűtlenség (mindkét nemnél) is erős válási tényező, illetve egy-egy esetben szexuális problémák is állnak a háttérben. Megnézve a házasságok időtartamát, megállapítható, hogy átlagosan 17,5 évig tartanak, illetve legkorábban öt év után bontják fel a hűségesküjüket a házaspárok. Legtöbben nyolc év házasság után döntenek a válás mellett.

Érdemes megnézni a költözések alakulását is. Tavaly pontosan száz ember hagyta el végleg Gútát, míg százhúsz ember érkezett állandó lakhelynek megjelölve a Kis-Duna partján fekvő várost. Szlovákia más területeiről száztizenegyen, míg külföldről kilencen költöztek Gútára. Ám még így is jelentős a népességfogyás, illetve elöregedik a gútai társadalom, mintegy 2400 ember hatvan évnél idősebb, ami háromszázzal több, mint négy éve.

Borka Roland

Forrás: az SZK Statisztikai Hivatala

 

Kapcsolódó cikkek