Interjú Kulich Lászlóval, a Gútai Szabadidőközpont igazgatójával

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 18. kedd, Erik

Interjú Kulich Lászlóval, a Gútai Szabadidőközpont igazgatójával

2015.06.23 / 09:57
Nem elégtételként tekint új posztjára, hanem az önmegvalósítás újabb lehetőségét látja benne

Április elsejétől Kulich László személyében új igazgatója van a Gútai Szabadidőközpontnak. A korábbi igazgató, Finta Zoltán januártól a hivatalvezetői állást tölti be, ezért volt szükség pályázat kiírására. Két jelentkező volt, Keszán Anikó és Kulich László, de az előbbi nem teljesítette a kiírásban szereplő valamennyi feltételt, így őt a szóbeli meghallgatásra már meg sem hívta az iskolatanács. Kulich László a meghallgatást követő titkos szavazáson az öttagú bizottságtól öt igen szavazatot kapott, az eredmény ismeretében nevezte ki őt Horváth Árpád polgármester a szabadidőközpont élére.

Kulich László, a szabidőközpont igazgatója

Az új igazgatóval terveiről, elképzeléseiről beszélgettünk.

 

Miért döntött úgy, hogy megpályázza ezt a posztot?

Nagyon fontosnak tartom, hogy a fiatalok értelmesen, hasznosan és kellemesen töltsék szabadidejüket. Saját példámat alapul véve, édesapám gyakran vitt magával halászni, és megszerettette velem a természetet, kisiskolás koromtól sportolok, cselgáncsozok, nyaranta többször voltam táborban. Pedagógusi pályám során is erre terelgettem a gyerekeket, kivettem a részem a sítúrák, erdei iskolák, nyári táborok szervezéséből, a Csemadok berkeiben a pünkösdi sortáncjárás, a Szól a nóta, vagy legutóbb a Kikelet tábor megvalósításából. Tisztában vagyok vele, milyen potenciálja van a városban a szabadidő kihasználásának.

 

Melyek voltak a pályázatának sarkalatos pontjai, amelyekkel véleménye sezrint meggyőzte az iskolatanács tagjait?

A meghalltatás során kifejtettem, hogy a gyerekek életkori sajátosságainak megfelelően a játékra, a játékosságra szeretném alapozni munkámat, széleskörű tevékenységi kört kínálva annak érdekében, hogy mindenki megtalálja az érdeklődésének, képességeinek megfelelőt, ami sikerélményt nyújt számára. Rugalmas intézményt szeretnék, amely alkalmazkodik az igényekhez és elvárásokhoz. Vezetőként fontos feladatomnak tartom a szükséges források előteremtését, a szakmai innovációt, a külső kapcsolatok ápolását, többek között más városok hasonló intézményeivel, de az eredmények rendszeres propagálását, tevékenységünk népszerűsítését is. Az empatikus vezetői stílust helyezem előtérbe, fontos a nyugodt, együttműködő, a folyamatos kommunikációra épülő közösségi légkör megteremtése. Szorosan együtt szeretnék működni a város oktatási intézményeivel, mintegy kapocsként szolgálva számukra, de más civil szervezetekkel, sportklubokkal, a szülőkkel és a fenntartóval is.

 

Hallhatnánk néhány konkrétumot a rövid- és hosszú távú fejlesztési tervek közül? Milyen változtatásokra, újdonságokra számíthatnak a gútaiak az új igazgató tevékenységének köszönhetően?

Rövidtávon mindenképpen jobban ki szeretném használni a szabadidőközpont elhelyezkedéséből adódó lehetőségeket, például a vízi turisztika terén. Csodálatos környezet vesz minket körül, ezt nem hagyhatjuk kiaknázatlanul. Szavalóversenyt, és más tantárgyi versenyek szervezésében is aktívak kívánunk lenni.  Hosszútávon teret szeretnénk adni a munkanélküli, szociálisan hátrányos, egészségkárosult, tehetséges fiatalok számára is az önmegvalósításra. A hagyományos körök mellett egynapos kirándulásokat, kerékpártúrákat, alkalmi foglalkozásokat tervezünk, tollaslabda és teniszkört, baba-mama jógát. Az udvaron áll egy kemence, eköré is szervezünk programokat.

Terveim között szerepel egy zeneterem berendezése, ahol olyan kezdő fiatal zenészek próbálhatnának, akiknek még nincs saját felszerelésük. Jelképes áron kölcsönöznénk nekik a hangszereket, ezzel is segítenénk indulásukat. Kinevezésem óta a Kis-Duna Menti Rockszínházzal közösen már két alkalommal rendeztünk nagy sikerű, jó hangulatú karaoke show, ezt mindenképpen folytatni fogjuk. Nyáron öt héten át különböző zsánerű táborokkal várjuk a gyerekeket, lesznek kézműves-, néptánc-, evező- és spotfoglalkozások, belekóstolhatnak az önvédelmi és küzdősportokba is.

 

2013 decemberében az akkori városi képviselőtestület leváltotta Önt a városi nyugdíjasotthon éléről. Ezt a lépést hónapokig tartó, személyeskedéstől sem mentes vita előzte meg. Elégtételt jelent Ön számára a mostani kinevezése a szabadidőközpont élére? A városban ugyanis többen furcsállták, hogy ilyen előzmények után megpályázta a posztot.

Nem elégtételnek nevezném, hanem újabb lehetőségnek az önmegvalósításra, a kibontakozásra. Nem az a fontos számomra, hogy valamilyen vezető pozícióban legyek, viszont tenni szeretnék a városban élő fiatalokért, azért, hogy szabadidejüket ésszerűen tudják eltölteni. Teljesen politikamentesen akarom végezni munkámat, de ha bármely párt, civil szervezet valamilyen jó ötlettel megkeres, segítek a megvalósításban.

 

Köszönjük a beszélgetést.

(villagutta)

 

Kulich László szakmai életrajza

Gútán, a mai Corvin Mátyás Alapiskolában kezdte tanulmányait, a komáromi Selye János Gimnáziumban érettségizett, közgazdaságtan szakiránnyal. Nyitrán a Konstantin Filozófus Egyetemen szerzett tanári diplomát matematika szakon, később le is doktorált. 2009-ben a Selye János Egyetemen vállalati gazdaságtan és menedzsment szakon szerezte második diplomáját, szeptembertől pedig a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetemen tanul rekreáció és szabadidő szakon. Pedagógiai pályáját a Corvin Mátyás Alapiskolában kezdte, majd a II. Rákóczi Ferenc Alapiskolában folytatta, ez utóbbiban három évig igazgatóhelyettes is volt. 2003-tól tíz éven át állt a gútai nyugdíjasotthon élén, majd egy évet Budapesten dolgozott tanárként.

Tagja a Csemadok helyi elnökségének, a Kis-Duna Menti Rockszínháznak, a cselgáncsklub vezetőségének. Korábban tagja volt az MKP-nak, de kilépett.