Kultúrpuccsra készülnek a gútai fiatalok

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 13. csütörtök, Szervác

Kultúrpuccsra készülnek a gútai fiatalok

2013.10.29 / 12:44
Soha nem látott formai nyelven egy fotókiállítás keretében kívánnak gondolkodásra késztetni a cselekvő gútai fiatalok. A hellóGúta polgári társulás rendhagyó módját választotta a művelődés és olvasás fontosságára való figyelemfelhívásnak, illetve városuk népszerűsítésre.

Soha nem látott formai nyelven egy fotókiállítás keretében kívánnak gondolkodásra késztetni a cselekvő gútai fiatalok.

A hellóGúta polgári társulás rendhagyó módját választotta a művelődés és olvasás fontosságára való figyelemfelhívásnak, illetve városuk népszerűsítésre. Azt találták ki, hogy egy fotósorozat keretében nemcsak bemutatnák a közösségi életet, annak minden sokszínűségével és érdekességével-látnivalóival, hanem bizonyos értelemben az Életatlasz című kiállítás keretében művészi kinyilatkozással ábrázolják.

A VIII. Gútai Színházi és Kulturális Napok keretében tartott tárlat megnyitójára október 30-án, szerdán, 19 órai kezdettel kerül sor a városi művelődési központban. Külön csemegeként a képeken kívül számos meglepetésben részesülnek az érdeklődők. Hagyományosan újkori megnyilatkozásokkal próbálnak új életet, szemléletet kölcsönözni az adott témáknak. A kiállítás anyagát Borka Roland, újságíró válogatta. Az Életatlasz egyfajta városi térkép, amelyen harmincnégy fotó található tizenhárom különféle témában, mégis egy egységet alkotva.

„Az egyik legnagyobb kihívás a rendezés során annak kitalálása volt, hogy miképpen lehet az ismert és közkedvelt irodalmi művek egyes jeleneteit gútai környezetben megvalósítani.” - mondta el Borka Roland, a kiállítás ötletgazdája, aki szerint ez nem egy hagyományosan vett tárlat, egyfajta kisvárosi közösségi installáció.

A fotótémák bizonyos sorrendben történő csoportosítása egy új történetet kibontakozását teszi lehetővé. Az Életatlasz tehát az élet bemutatása a kilátástalanságtól egészen a reményig. Célja elgondolkodtatni az embereket, alternatív életszemléletet kíván bemutatni és cselekvésre ösztönözni, az egyén életének meghatározó tettekre serkenteni az arra fogékonyakat.

A projektben több mint hetven ember vett részt, kicsik, nagyok, fiatalok és idősebbek egyaránt, négy nemzedék (4G) összefogásával jött létre. A négyévesektől egészen a hatvan év felettiekig széles a paletta. Az élet valamennyi területét mutatja be a gyermeki léttől kezdve a kamasz lázadáson és nonkonformizmuson át egészen az időskor dilemmájáig. A történetek a mese, a fantázia, a sci-fi, a romantikus, a kaland és az erotikus regényekből kaptak hagyományos ugyanakkor újszerű megközelítést. Mindenki önként és minden anyagi ellenszolgáltatás nélkül csatlakozott ehhez a korábban titkos projektnek hívott akcióhoz. Gútai és városhoz kötődő emberek segítettek. Az ügye mellé állt Telekes Péter, a budapesti Vígszínház színművésze, Gúta szülötte, aki rendkívül büszke szülővárosára.

Forró Tibor, a hellóGúta Polgári Társulás elnöke ezzel kapcsolatban elmondta: „Tenniakaró lelkes fiatalokból álló társulásunk örömmel állt a kezdeményezés mellé. Lényegében  a Könyvrehívás és a PhotoWalk akciók művészi összekapcsolása ötletével keresett meg minket Borka Roland, hogy a két akciót ötvözve létrehoznánk egy művelődést ösztönző és a város turisztikai látványosságait is bemutató fotósorozatot, amit aztán speciális kiállítás keretében tárnánk az érdeklődők elé. Nagy öröm számunkra, hogy a mintegy fél éves munkát igénylő ügyhöz több mint hetvenen csatlakoztak és érezték maguknak a projektet.”

A fotókat egy fiatal és tehetséges fényképész, Karasz Viktor készítette. Az alig húszéves fiatalember korábban csak szabadidejében fotózott, a maga és közvetlen környezetének szórakoztatására.

Fél évig tervezték és titokban hozták össze ezt a nem mindennapi kiállítást, amely egyfajta keresztmetszete a gútai életnek. A projekt kapcsán egy rövid werkfilm is készült, amely a különböző munkafázisokat mutatja be, és a kész videó nemcsak a tárlat megnyitóján kerül levetítésre, hanem elérhetővé válik a világhálón is.

Az Életatlasz című tárlatot november 8-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

-pr-