Első Zsííír! fesztivál volt a vízimalomnál Gútán

Üdvözöljük Gútán!
2021. április 21. szerda, Konrád

Első Zsííír! fesztivál volt a vízimalomnál Gútán

2012.06.21 / 18:44
Valódi zenei sokszínűség jellemezte az elmúlt hétvégén Gútán a vízimalom melletti térségben elsőízben megrendezett nemzetközi rock-fesztivált.

 zsir
Valódi zenei sokszínűség jellemezte az elmúlt hétvégén Gútán a vízimalom melletti térségben elsőízben megrendezett nemzetközi rock-fesztivált.

 

A stílusosan Zsííír! fesztiválnak titulált háromnapos rock-banzájon egymást váltották a különféle zenei stílusban játszó, mégis egymás mellett jól megférő zenekarok és előadók.

 

Volt rock, rock&roll, metál, reggae, de country, ska és dancehall is. Az ötletgazdák Gáspár Krisztián és Piroska Ádám igazán remek munkát végeztek, mivel kortól, nemtől és vallási meggyőződéstől függetlenül bárki megtalálhatta a számára érdekes és vonzó programot.

 

Nem tolongtak ugyan az érdeklődők, ám mégis kellő számban vettek részt, hogy valódi buli-hangulatot teremtsenek. Gáspár Krisztián biztos kézzel válogatta a fellépőket, akik előzetesként mintegy tesztfellépésként a komáromi Rock Club 25-ben már bizonyítottak. Csak a legjobbak kerültek a fesztiválra. Érezhetően magas volt a színvonal.

 

Nemcsak a zenei felhozatal, hanem a kivitelezés is hibátlan volt, ha voltak is nehézségek, abból a közönség semmit nem észlelt. Minden és mindenki a helyén volt. Nagyszerű csapat működött a stábban: a jegyárusítón, a csaposokon, a rendfelügyelőkön át egészen a szakácsokig mindenki remekül teljesített.

 

Csütörtökön jól sikerült a bemelegítés, a szabad belépéssel az érdeklődők ízelítőt kaphattak a kínálatból, itt sem fukarkodtak a szervezők és ugyanolyan precizitással készítették elő a nulladik nap programját, mint a következő napokét, amikor szinte óraműpontossággal és meglehetősen fegyelmezetten és olajozottan folyt a két zenekar fellépése közti felkészülés.

 

A szünetekben lehetőség volt megtekinteni gitárkészítést, illetve szakavatott kezek hangzás-bemutatót is tartottak. Megtekinthető volt a páratlan természeti szépségeket rejtő terület, amely kiváló lehetőséget biztosít az erdőjáráshoz, túrához, sátorozáshoz, de a csónakázáshoz vagy a halászathoz is.

 

A Hant rockzenekar kellőképpen feltüzelte a szépszámú nézősereget, megadva a fesztivál alaphangját. A maga nemében egyedülálló fesztivál már-már tökéletesen átdolgozott és átgondolt koncepcióját látva olyan érzés volt, mintha nem az első, hanem már a sokadik fesztivál lenne.

 

Zenei változatosság is jellemezte a háromnapos fesztivált, még az egymást követő zenekarok sokszor eltérő zenei irányultsága se volt zavaró. Sőt! Elég csak megemlíteni a valóban éles kontrasztot jelentő szlovákiai Corelosa rock&roll banda és a csehországi Sakrapes country-zenekar egymást követő fellépését a színpadon. Nem beszélve az őket követő Wolfgang koncertjéről. A szegedi zenekar profi metálvarázst hozott létre.

 

Más mágia is jelen volt, hiszen ismét összeállt a Kancsapda banda, amely hamisítatlan rock&rollal kedveskedett a bulizóknak. Szombaton már kora délutántól igényes zenékkel szórakoztatták a fesztiválozókat. A Budapest Riddim feat. Jr Brown CéAnne és Superior művésznévre hallgató komáromi előadóművész valódi jamaikai hangulatot hoztak létre.

 

A reggae után metalcore következett a tatabányai Reason-X, amely feldolgozások mellett saját szerzeményeket is előadott. Szintén a keményebb műfajt képviselő Dirty Dogs után a jellegzetes, szinte már egyedi zenei műfaj létrehozói és a szimfonikus metál képviselői a Scerra együttes a Tövistour turné keretében érkeztek Gútára.

 

Az Ideas zúzós koncertje után a brünni Pozdní Sber lágyabb rockjával elandalíthatta a közönséget, hogy aztán a tatabányai Agregator zenekar skandináv metal dallamain keresztül az útkeresésről, dekadenciáról és a mindennapos küzdelmekről szóló magyar nyelvű szövegvilággal késztessen gondolkodásra.

 

Fesztiválzáróként kiváló választás volt a Helldorado glam rock banda, hiszen minden fesztiválozó egy emberként ropta a táncot. A rendezvényen a legtöbbet ragozott szó a zsír mellett – amelyet egy nagy bödönben szállítottak a helyszínre – a ’sükülüm’ volt, jelentsen ez bármit is.

 

Az I. Zsííír fesztivállal a gútai vízimalom melletti térség ismét visszakerült a régióbeli kulturális élet verőerébe.

 

Borka Roland

A szerző felvételei