Üdvözöljük Gútán!
2024. május 13. hétfő, Szervác
Szórványos felhőzet
6 °C
Szórványos felhőzet

Sorskockák Gútán

Hírek

október 15., 18:00 / Szerző: villagutta
Rendhagyó társadalomkritikai tárlattal jelentkeznek a gútai fiatalok. A Sorskockák címet viselő fényképalbum egyes jelenetei egy-egy kortárs problémát tár a látogató elé. A mintegy tizenkét drámai képen az élet, vagy ha úgy tetszik, sors egy-egy darabkája, kockája látható a gútai művelődési központ folyosóján.

 
Az irányított képtár a jelenkor problémáit láttatja és megoldást-kiutat ajánl: a háborútól a békéig.

„Mindenképpen olyan kiállítást szerettem volna, ami teljes egészében kortárs. Természetesen nem hagyhattunk ki múltbéli sorsok megidézését, de kizárólag mai összefüggésekben tálaltuk.” – fogalmazott Borka Roland újságíró, a tárlat ötletgazdája és rendezője. „Ismét segédemül szolgált Karasz Viktor fotós, akivel az előző két projektemet csináltuk. Jól együttműködünk, remekül visszaadja az elképzeléseimet. Azonosul velük.” – teszi hozzá a rendező.

„A titkos proj3kt munkacímen folyó projekt gyakorlatilag folytatása, illetve egyenes következménye az előzőeknek. Míg az első a művelődés fontosságára hívta fel a figyelmet, s abból következett a második, ami a gondolkodást kívánta ösztönözni, és e gondolatmeneten haladva most a cselekvésre ösztönzés a cél. – ismertette a tárlat lényegét Borka Roland. A tizenhárom fotót tartalmazó tárlat abban is rendkívüli, hogy az egyes témáknál közútjelző táblákkal mutatják az adott probléma helytelenségét vagy éppen követendőségét. A képekhez rövid szöveges üzenetek is társulnak, amelyek segítenek a képek értelmezésében.

Karasz Viktor rendkívül hálás, hogy részt vehetett a projektben, hiszen számos olyan tapasztalatra tett szert, amit csak évek hosszú sorában szerzett volna. „Az a nagyszerű, hogy válogatott és különböző témákat kellett fotózni, ami mindig új és új kihívások elé állított. Különféle fotózási helyszíneken új helyzetekhez alkalmazkodva hoztuk össze. Tetszett, hogy nem a bejáratott úton haladunk, hanem kísérleteztünk is, ami izgalmas eredményt hozott. Mindez látható a kiállításon. – fogalmazott Karasz Viktor, fotós.

A folyó év februárjától zajló munkálatokban több tucat ember vett részt. „Ismét nagyszerű segítőim akadtak. Vannak köztük újak, de a korábbi projektek résztvevőivel is együttműködtem. Megemlítem Karina Oremová sminkest, aki még a legelképesztőbbnek tűnő ötleteimet is megvalósította, és nem átallt hosszú órákat rászánni a kutatásra, hogy minden fellelhető ihletforrást megtaláljon és kísérletezett is. A képek utómunkálataival Molnár Norbert foglalatoskodott, és meg kell hagyni, remek munkát végzett. Szerencsés vagyok, hogy rátaláltam a megfelelő emberekre. Szinte hihetetlen, de például Angyal Titusz művész kifejezetten a tárlatunkhoz készítette el Thor-kalapácsát, amiről az egyik közösségi oldalra posztolt képet és alig telt el fél óra, máris érkezett rá rendelés. Ilyen és ehhez hasonló pillanatok teszik izgalmassá ezt az egész projektet. Közös összefogással született meg a Sorskockák című tárlat.” – mondta a rendező.

A Sorskockák jelenetei a karma törvényeit követik, azaz hogy minden tettünk reakció és következmény is egyben, azonban a szó legszorosabb értelmezése a cselekedet. Az alkotók azt szerették volna kifejezni, hogy önmagunk vagyunk sorsunk kovácsai. Vagy ha úgy tetszik, önmagunk dobjuk a sorskockákat, és akár hatost vagy egyest mutat, mindet mi dobtuk.

És még ha az életünk során úgy is érezzük - ahogyan az a tárlat nyitóképén is látható-, hogy egy lélektelen városnak tűnik otthonunk, mégis, a végén önmagunkhoz visszatalálva békére lelünk. Ez a Sorskockák című kiállítás valódi üzenete. A tárlatot november 5-ig, naponta 10 és 18 óra között (hétvégén is!) tekinthetik meg az érdeklődők.

-villagutta-

Fűri Gábor felvételei