Nagy István orgonahangversenyt tartott Komáromban

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 12. szombat, Villő

Nagy István orgonahangversenyt tartott Komáromban

2011.09.20 / 15:50
Liszt Ferenc születésének kétszázadik születésnapjára emlékeztek szombaton a jubileumi Harmonia Sacra Danubiana szakrális művészete hete rendezvénysorozat keretében.

 orgona
Liszt Ferenc születésének kétszázadik születésnapjára emlékeztek szombaton a jubileumi Harmonia Sacra Danubiana szakrális művészete hete rendezvénysorozat keretében.

 

A komáromi Szent András-templomban Nagy István orgonahangversenyére került sor, amelyen Liszt Ferenc, Johann Sebastian Bach, Johann Kaspar Kerll illetve César Franck művei csendültek fel.

 

Zenei szakértők elmondása szerint a gútai fiatalember gyakorlott kézzel és valami elképesztő technikával orgonált, különös és izgalmas zenei élményeket szerezve a népes hallgatóságnak.

 

Zenei érzékenységét Baróti Istvánéhoz hasonlítják, aki Magyarország egyik kiemelkedő orgonaművésze és hiteles tolmácsolója Liszt zeneműveinek.

 

Nagy Istvánnak dicséretes a virtuozitása, hiszen rendkívüli érzékkel nyúlt az általa játszott zeneművekhez, hozzáadva egyedi stílusát, amelynek köszönhetően igazán különleges zenei megoldások születtek.

 

Az ifjú orgonaművész rendkívül gazdag hangzásvilágot tárt a hallgatóság elé, akik becsukott szemmel elmerültek az igazán romantikus és andalító barokk muzsikára.

 

A Sixtus-i kápolna felidézésére komponált négyrészes nagy orgonafantáziában igazán remekelt és szinte mesteri módon tárta a hallgatóság elé az ember nyomorúságát és az Isten végtelen irgalmát és kegyelmét magasztaló zenei kompozícióba, hogy a mindenkori szeretet igéjét hirdesse.

 

Liszt 1862. nov. 1-i levelében maga elemzi művének eszmei mondanivalóját: „Az ember nyomorúsága és aggodalmai sírnak a Miserere-ben, Isten végtelen irgalma és meghallgató kegyelme válaszol és énekel az Ave verum corpusban. Ez a legmagasztosabb misztériumokat érinti- azt, amely a Gonoszon és a Halálon diadalmaskodó Szeretetet fedi föl előttünk.”

 

A mai embert szó szerint mérgezik a zajok, s ezért annyira fontos az orgona egész testet és lelket átjáró tiszta, áhítatott pillanatokat szerző és földöntúli boldogságot ígérő sajátos hangzása.

 

A résztvevők szűnni nem akaró tapssal jutalmazták Nagy István nívós orgonajátékát.

 

Borka Roland

fotó: www.ars-sacra.hu