Tudományt csepegtettek a diákoknak

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 12. szombat, Villő

Tudományt csepegtettek a diákoknak

2014.11.17 / 12:03
Újkori tudományos leleményességeket is bemutattak Gútán az egyházi gimnázium Tudományok napján. A Cseppek a tudomány tengeréből elnevezésű, három előadási fordulóból álló, napon szlovákiai és magyarországi iskolák diákjai hallgattak több érdekes előadást.

Újkori tudományos leleményességeket is bemutattak Gútán az egyházi gimnázium Tudományok napján. A Cseppek a tudomány tengeréből elnevezésű, három előadási fordulóból álló, napon szlovákiai és magyarországi iskolák diákjai hallgattak több érdekes előadást.

Nagy érdeklődés övezte Morovics László, a nagyszombati Szlovák Műszaki Egyetem Anyagtechnológiai Kar tanárának előadását, amely a 3D szkennelés és 3D nyomtatás izgalmaiba avatta be a népes hallgatóságot. A látványos bemutatóval egybekötött előadáson az ismeretszerzésen túl a diákok kezükbe vehették a 3D-s technikával nyomtatott tárgyakat, amik között kisautó, színes csapágy, fél láb, arc- és mellszobor is megtalálható volt. Ugyancsak érdekes volt Szabó Péter, a nagyszombati Szlovák Műszaki Egyetem Anyagtechnológiai Kar tanárának a XXI. századi menedzser elnevezésű előadása, amelyen szórakoztató stílusban és popkulturális utalásokkal valamint az életből vett történetekkel színesítette mondandóját.

A régi magyar tudósokról és feltalálókról Gazda István, a Magyar Tudománytörténeti Intézet igazgatója beszélt. A szívről és annak rendszeréről a komáromi Balázs Ferenc szívsebész szólt, eloszlatva néhány közhiedelmet az állati eredetű zsírok fogyasztásának káros hatásairól. A nők tudományos területen való érvényesülését Ozogány Ernő, villamosmérnök ismertette. Pukánszky Béla, a szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar tanára a régi és mai gyermekkorok összehasonlításáról tartott témába vágó előadást.

A tudományok napjának szerves részét képezte a negyedik évfolyamába lépő, Heuréka! – magyar tudománytörténeti vetélkedő, amelyen idén tizenkét háromtagú csapat vett részt.

Tóth Árpád, a gútai egyházi gimnázium igazgatóhelyettese ötletéből megvalósuló tudományos nap célja többek között felkelteni a közép- és alapiskolás diákok érdeklődését a tudományok világa iránt, valamint ápolni a baráti kapcsolatokat, az együttműködést a régióban működő iskolák, azok diákjai és tanárai között.

Rajta kívül a Heuréka! – tudománytörténeti vetélkedőt Galo Vilmos, a komáromi Duna Menti Múzeum munkatársa, valamit Fazekas Anna, a gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont tanára állították össze.

„Az idei verseny címe Magyar feltalálók a hírközlés történetében, mely témájában olyan magyar kiválóságokkal foglalkozott, akik a fotográfia, nyomdászat és a távközlés történetében játszottak fontos szerepet. Három évvel ezelőtt azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy egy olyan újszerű vetélkedőt indítsunk útjára, mely a már ismert versenyekhez képest témájának, meglepő és kreatív feladatainak, újszerű képi megjelenítésének köszönhetően túlmutat a szlovákiai magyar iskolák által látogatott honi és magyarországi vetélkedőkön. Úgy véljük, hogy ez sikerült.” – fogalmaznak a szervezők.

A hét feladatsorból álló megmérettetésen jelentős fölénnyel nyert a házigazda iskola csapata (Decsi Dóra, Kürti Barbara, Szépe Anikó, felkészítő tanár: Balkó Adrianna). Második helyezést ért el a kisbéri Táncsis Mihály gimnázium csapata (Pénzes Dominik, Horváth László, Rédl Károly, felkészítő tanár: Vanyáné Miklós Ildikó), míg a harmadik helyet a szenci Szenczi Molnár Albert csapata (Macsicza Dániel, Németh János, Hlaváč Nina, felkészítő tanár: Kluka Tamás) szerezte meg.

Ozogány Ernő, a háromtagú zsűri elnöke beszédében rámutatott a művelődés és ismeretszerzés fontosságára. „Mindig örömmel érkezem, hiszen sok nyíltszívű és érdeklődésű versenyzővel találkozom. Fontos a világ megismerése és az adott ismeretek birtokában történő átalakítása, hiszen csakis ez által érhető el a fejlődés. Jó az út, és kívánom, hogy mindenki olyan élvezettel és szeretettel viszonyuljon hozzá, mint azok a fiatalok – a jövő nemzedékének tagjai -, akik részt vettek ezen a megmérettetésen.” – fogalmazott a zsűri elnöke.

Borka Roland

A szerző felvételei