Gútai világszereplők mutatkoztak be Kisbéren

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 12. szombat, Villő

Gútai világszereplők mutatkoztak be Kisbéren

2015.03.07 / 09:22
Egy év után ismét Gúta testvérvárosába látogattak a kreatív gútai fiatalok, akik a Világcseppek című rendhagyó fotókiállításukat mutatták be az ottani közönségnek.

Egy év után ismét Gúta testvérvárosába látogattak a kreatív gútai fiatalok, akik a Világcseppek című rendhagyó fotókiállításukat mutatták be az ottani közönségnek. A kisbéri Wass Albert művelődési központ és városi könyvtár kiállítóterében csütörtök délután tartott megnyitón Borka Roland, a tárlat rendezője élményszámba menően ismertette a tárlat anyagának elkészítését – ami egyfajta folytatása az előző, Életatlasz című kiállításnak -, valamint felidézte a közös történelem megalkotásának fontosságát.

„Úgy látom, a mai világban hagytuk eluralkodni a középszerűséget, a hozzá nem értés nem látott méreteket öltött, arra érdemtelen embereket bálványozunk. Kis csapatunk úgy tárja Önök elé ezt a tíz témából álló kiállítást, hogy bemutassuk, hiteles történelmi szereplők akár köztünk is élhetnek. Mindannyian képesek vagyunk igazán kiemelkedni és jelentőset alkotni akár saját, akár szülővárosunk történelmi folyamában. – fogalmazott az ötletgazda. Hozzátette, a mai nehéz időkben igazán fontos közeledni egymáshoz és Kisbér, mint Gúta testvérvárosa erre igazán kiemelt lehetőséget biztosít.

„Kihívásokkal teli világban rendkívül fontos, hogy helytálljunk. Testvéreinkhez, családunkhoz jöttünk, hiszen, a legnehezebb időkben csakis rájuk számíthatunk.” – ezekkel a szavakkal bocsátotta kisbéri útjára a Világcseppek kiállítást Borka Roland.

A szinte életnagyságú fotók között szöveges dokumentumokon fel-felsejlenek az egykori mezőváros meghatározó történelmi eseményei. Az 1715-ös tűzvész, a gútai gőzmalom és Gúta-Komárom vasút megépítése, valamint egyéb, a város életét befolyásoló élettörténetről lehet olvasni. Gútai fiatalok olyan ismert alakok bőrébe bújtak, mint Da Vinci, Kleopátra, Darwin, Newton vagy Kolumbusz, illetve Szókratész, Napoleon és Attila, de akár a Facebook atyja, Mark Zuckerberg.

A fiatalos, dinamikus és valóban ötletes fotókollekció anyagát a tehetséges ifjú fényképész, Karasz Viktor készítette.

A megnyitón levetített, a háttérmunkálatokról készített rövid videó összeállításban a fotós elmondta, jól látható a szakmai fejlődés, hiszen technikai részben is magasabb elvárásokat fogalmaztak meg maguknak az alkotók.

„Technikai részben fejlettebb, mint az Életatlasz. Elkezdtük használni a derítőlapot, profibb vakukkal dolgoztunk. A projekt során nagyon sokat tanultam mind a város, mind a fotókiállítás szereplőinek történelméről. – mondta Karasz Viktor.

A több tucat alkotó modernre vette a tárlat bemutatását, a két méter magas bannereken ún.: hashtagek (szó vagy egybeírt szöveg, ami előtt egy kettős kereszt van) szerepelnek, a közösségi oldalakon szocializálódott fiatalok ízlésének kedvezve.

A Gondolkodás reneszánsza alcímet viselő tárlatot március 28-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

villagutta