Gútai Búcsú és Vásár 2015: Örömzenélés és félbeszakadt műsor jellemezte a koncerthétvégét

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 17. hétfő, Paszkál

Gútai Búcsú és Vásár 2015: Örömzenélés és félbeszakadt műsor jellemezte a koncerthétvégét

2015.08.16 / 23:00
Utánozhatatlan és zenei igényességben gazdag koncerthétvégén vannak túl a harmincegyedik gútai búcsú és vásár látogatói. A muzikálisan magas szintű műsorokat immár nyolcadik alkalommal varázsolták a II. Rákóczi Ferenc Magyar Tannyelvű Alapiskola udvarának különleges miliőjébe.

A gazdag és változatos zenei kínálat, a hangzásban és látványelemekben bővelkedő produkciók már rég kinőtték a vásári jelzőt, és egy háromnapos igényes és minőségi szórakozást nyújtanak az érdeklődőknek. A kizárólag élő, nagyszínpadi koncertek által teremtett hangulat mellett a kísérő szolgáltatások is megfelelnek a kor igényeinek. Mindezt egy jól összeszokott szervezői csapat készíti és lebonyolítja.

Mayer János, főszervező érdeklődésünkre elárulta, a városi művelődési központ dolgozói valamint néhány segítő a különböző részfeladatokat is kifogástalanul és rutinosan oldják meg, ahogyan a városi hivatal, a Gúta Service illetve a városi rendőrség tagjai is fontos szerepet játszottak a helyszín előkészítésében és a fontos rendezvényszervezői feladatok ellátásában is nagy segítséget nyújtottak.

A Gútai Koncerthétvége több pontban is kiemelkedik a hasonló jellegű zenei fesztiválok sorából. Nemcsak a helyszín és a szervezés, hanem a koncertek zenei kínálata egy nagyobb város több évtizedes múlttal rendelkező fesztiváljának is dicséretére vált volna.

„Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy már kinőttünk a „zsákbamacska korszakból”, tehát ilyen téren nagy meglepetések nem értek ebben az évben sem. A zenekarok azt a koncertszínvonalat hozták, amit elvártam tőlük.” – mondta Mayer. – „Csak a „nagyokat” megemlítve: a Balkan Fanatik rendkívül jól felépített, hangulatában emelkedő, különböző zenei stílusokat a balkáni és a magyar népzenei elemekkel ügyesen ötvöző koncertje a zenei igényesség megtartása mellett nagyon pörgős és bulis volt. Biztos vagyok benne, hogy, aki ott volt, annak tetszett. A KFT zenekar is hozta a tőlük vártakat. Csak az unatkozhatott a koncerten, akik őket azelőtt nem ismerte. A sajátos kft-s iróniával átszőtt dalszövegek, a sokszor meghökkentő zenei elemek és a dalok közti abszurd humor kedvelői biztosan nem csalódtak, hiszen az „öregek odatették magukat rendesen”. A UNITED együttes koncertje szintén fergeteges volt. A zenei műveltségben rendkívül magasan képzett zenekari tagok olyan virtuóz, improvizatív „örömzenélést” tartottak, amely a közönség nagy részét azonnal magával ragadta. – értékelt a főszervező.

Ám mint szinte minden évben a vásári időszakban, ismét közbeszólt az időjárás, illetve az előrejelzések és a radarkép is nagy vihart jósolt, így a szervezők biztonsági okokra hivatkozva két dal után félbeszakították a Firkin, ír népzenét is játszó zenekar koncertjét. „Nem a zenekaron múlott, ők több mint egy órát vártak még ezután, hátha folytatjuk. Utólag tudjuk, hogy egy kicsit talán „túlaggodalmaskodtuk a történetet”, még vagy egy jó háromnegyed órát mehettünk volna, de a közelmúlt néhány tragikus eseménye megtanított bennünket arra, hogy a biztonság a legfontosabb, és néha ilyen népszerűtlen döntést is fel kell vállalni, bármennyire is fáj. Ebben az esetben úgy érzem, kicsit elhamarkodott döntés születet. Én e döntés miatt egész éjjel képtelen voltam aludni.” – fogalmazott keserűen Mayer. Ugyanakkor a hangzás és a színpadtechnikai szolgáltatással elégedettek lehetünk.

A fény és látványtechnika a sokkamerás LED-falas kivetítéssel kiegészítve Gútán azelőtt még sohasem látott látványvilágot varázsolt a koncertek mögé, ami rendkívüli módon növelte az élőkoncertek élményvilágát. Emellett, a Gúta TV-nek köszönhetően, a ledfalon koncertek előtt 6-7 percben összefoglalva belenézhettünk az előző vásári nap történéseibe is.

Viszont voltak olyan hangok is, amelyek szerint ingyenessé kellene tenni a koncerteket, mint a többi falunapon. Mayer szerint nem szabad összemosni más rendezvényekkel a gútai koncerthétvégét. „Azért nem ingyenesek a koncertek, mert nem falunapról van szó! Azoktól színvonalában, hangzás, látvány- és élményvilágában messze áll. Azt valahogy nem kérdezik meg, hogy miért ilyen olcsó, mert a hasonló színvonalú fesztiválok sokkal magasabb belépőkkel látogathatók. Hozzáteszem: a koncerthétvége nem nyereségorientált rendezvény, amelynek kiadásaihoz csak szimbolikus hozzájárulást kérünk a tisztelt látogatóktól. A koncerthétvége kiadásainak még tíz százalékát sem fedezi a jegybevétel, viszont segítségünkre van abban, hogy időnként egy-egy drágább zenekart is megszólíthassunk. Így végképp nem értem a jelentős számú kerítésen túli koncertlátogatónkat.” – zárta értékelését Mayer. Becslések szerint a látogatottság a tavalyihoz hasonlóan alakult, így a bevétel is a tavalyi értéknél lehet.

Összegzésképpen elmondható, hogy ismét egy nívós szórakozásban részesülhetett az, aki kilátogatott a nyolcadik évfolyamába lépő gútai koncerthétvége valamelyik produkcióra. Talán némi javaslatot elfogadnak a szervezők: meglehet, elérkezett az idő, hogy a koncerthétvége egy igazán ütős és színvonalához méltó elnevezést kapjon, akár Kis-Duna Menti Zenei Fesztivál elnevezésű is lehetne.

A jövőt illetően annyi előjelezhető, hogy egyelőre konkrétumok nincsenek, de a szervezők érdekes és zenei izgalmakban bővelkedő előadók-zenekarok meghívását fontolgatja.

Borka Roland
Fotók: Tóth Tamás Sylonphoto