Erdős területeket cserél a város

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 18. kedd, Erik

Erdős területeket cserél a város

2015.07.31 / 15:26
Célzott területcserére készül a város vezetősége, hogy végre a saját kezelésébe kerüljenek bizonyos – főleg erdőszerű – területek a városban. Erről is határozott a városi képviselőtestület hétfői ülésén.

„Hosszú évek óta folyik az erdeink – mintegy huszonnyolc hektár – kezelésének megoldása. Jelenleg nincs érvényes szerződés az erdeink kezelését illetően. Most jutott ez el odáig, hogy az erdőgazdálkodás hajlandóságot mutatott a rendezésre, eljuttatott hozzánk egy meglehetősen részletes és terjedelmes tanulmányt, ami térképen kijelölve négyzetméterben megadva ecseteli az egyes parcellákat. Az illetékesek kifejtették, számukra minden hektár fontos, és mihamarabb szeretnék ezt rendezni. A város részéről jeleztük, ugyan érdekli a vezetőséget, azonban jelenleg a lehetőségek feltérképezése folyik. Elcserélendő területeink leginkább Pacsérokon és a Kukoricaszigeten találhatóak. A városban pedig cserébe igényt tartanánk a Liget utcai (a tűzoltóállomás mögött) területre valamint a Malom utca végén található telekre. Reményeink szerint, ha minden jól megy, év végéig megtörténhetne a csere- valamint a bérleti szerződés megkötése.” – mondta a polgármester az ülésen.
A Malom utca végén található telek

Itt célszerű megjegyezni, hogy mindez azért fontos a város számára, mivel az említett – kérdéses – területek stratégiailag fontos részét képezik a gútai területrendezési tervnek, ami alapján aztán beruházásokat lehet megvalósítani.

Több képviselő azonban óvatosságra és elővigyázatosságra intett a tárgyalások lefolytatása célszerűsége érdekében. Legnagyobb éllovasa Németh Ivett (független) képviselő, aki annak adott hangot, hogy a tárgyalások alatt következetesen és körültekintően kell eljárni. „Kérem, ügyeljenek arra, hogy a tárgyalások a már előző tárgyalások alatt tapasztaltak alapján zajlanának, mert az előzőeknél már történtek bizonyos javaslatok a területcseréket illetően, és a területink felértékelésének anyagi vonzatát a város beépítse a költségvetésbe. Ügyelni kell, ugyanis e területeknek csak egy része erdő, van közte liget és beépített terület egyaránt. Arra hangsúlyosan figyelmeztetek, hogy testületi határozat nélkül semmiképpen sem köttessen meg a bérleti szerződés. Elsősorban szükséges, hogy a képviselőtestület elé olyan anyag kerüljön, ami egészen pontosan tartalmazza, mi a városi érték és az erdészet azt milyen formában kívánja viszonozni. Illetve, ha esetleg előfordul, hogy felmerül némi különbözet a két elcserélendő terület értéke között, akkor azt anyagilag mindenképpen megosztottan kell állni. Ezek nagyon fontos kérdések.” – fogalmazott az ülésen Németh. Árgyusi Imre (független) képviselő hozzátette, szükséges lenne, hogy először a cserelehetőséget vennénk, s azt követően – ha marad még terület – bérbe adhatja a város.

Szóba került az erdős területek értékének mivolta, a Liget utcában például fiatal facsemeték vannak, míg az erdészet nyilvánvalóan kitermelő minőségű fával rendelkező erdőterületet is cserélne. Fekete Attila (független) képviselő úgy fogalmazott, meglehet, kedvező ajánlatot kap a város, amire Ferencz László (független) megjegyezte: „Ha a jószándék vezérelné őket, akkor ez nem húzódna immáron huszonöt éve.”

A polgármester zárószavában rámutatott, hogy a felmerülő esetleges anyagi terheket a két fél közösen fogja vállalni, illetve elsősorban a csere-lehetőséget fogják szorgalmazni, majd azt követően kerülhet sor a bérbeadás megfontolására. Erre rábólintott a testület.

Borka Roland

Kép: Kovács Adrián