Árvízről írt könyvet Angyal Béla

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 15. kedd, Jolán

Árvízről írt könyvet Angyal Béla

2015.07.04 / 13:30
Nagyszabású könyvbemutatót tartottak szombat délután a gútai művelődési központ színháztermében.

Angyal Béla helytörténész legújabb, az Árvíz Gúta, 1965-1966 című kötetét mutatták be. Szépe Hilda konferálásával előbb Zöldi Réka szavalt, majd Nagy István zongorakíséretében Paszmár János a Bánk Bán c. opera egyik híres áriáját, a Keserű bordalt adta elő. Horváth Árpád polgármester beszédében kitért az 1965-ös árvíz eseményeire és arra a páratlan összefogásra, amely az újjáépítést és ez által a várossá alakítást jellemezte.

„A tragédia ötvenedik évfordulójára Angyal Béla helytörténész gyűjtött össze egy olyan anyagot, amely az évforduló alkalmából rendezett megemlékezés fontos alapköve lehet. Reményeink szerint nem hiányzik majd egyetlen gútai könyvespolcáról sem.” – méltatta a kiadványt a polgármester. Hozzátette, reméli, valamennyi lakos érdeklődve fogja lapozgatni a kötetet, hiszen témája, az árvíz Gúta huszadik századi történelmének egyik legmeghatározóbb momentuma volt, a két világháború valamint a kitelepítés és a lakosságcsere ugyancsak megrendítő történései mellett.

Gútaiak a mai napig a víz előtti és víz utáni eseményekről beszélnek. „A katasztrófa alapjaiban volt hatással Gúta mindennapjaira. Megváltozott a gazdaság, hiszen az akkori, döntő többségében mezőgazdaságon alapuló termelés mellett megjelent a gépipar és a bútorgyártás. A több száz nádfedeles, vályogból épített hosszú parasztház helyett sorra nyíltak az új utcák. A sok esetben négy-öt család lakta közös udvarok helyett emeletes, modern, alagsoros, mélygarázsos épületekbe költöztek a gútai családok. Az árvíz után épült a kultúrház, a városi hivatal, két új iskola és három óvoda. Csehországi segítséggel született meg a Prágai és a Brünni téri lakóparkok. A hetvenes évek elejétől pedig gomba módra kezdtek szaporodni a négy-, nyolcemeletes lakótömbök, új üzletközpontok.” – sorolta a polgármester azokat a változásokat, amelyek befolyásolták Gúta történetét.

Angyal Béla mintegy egy órás előadásában több, az 1965-ös árvízzel kapcsolatos történelmi pontatlanságokra mutatott rá és cáfolt néhány elterjedt szóbeszédet. Valamint ismertette a könyvben megjelent első bevezető tanulmányt, illetve az árvízről és annak lefolyásáról beszélt.

Olyan kérdésekről szólt, hogy vajon valóban felrobbantották a katonák a gátakat, hogy vajon elkerülhető lett volna-e az árvíz, megvédhető lett volna-e Gúta, és sok más kérdés is napirendre került.

Angyal Béla 1958-ban Gútán született. Néprajzi gyűjtő, helyi és politikatörténeti szakíró. A prágai Cseh Műszaki Egyetemen szerzett villamosmérnöki oklevelet. Képesítésének megfelelően először több gútai és komáromi vállalatnál is dolgozott, majd különféle társadalmi-politikai tisztségeket töltött be. Volt Gúta alpolgármestere, a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala Nemzeti Kisebbségi Főosztályának vezetője, a Szlovák Mezőgazdasági Minisztérium hivatalvezetője, és a Közbeszerzési Hivatal elnöke.

Borka Roland

Fűri Gábor felvételei